Miljøudvalget 2013-14, Kulturudvalget 2013-14, Udvalget for Landdistrikter og Øer 2013-14
MIU Alm.del Bilag 63, KUU Alm.del Bilag 24, ULØ Alm.del Bilag 25
Offentligt
1297001_0001.png
1297001_0002.png
1297001_0003.png
Fra:Erik Abrahamsen [mailto:[email protected]]Sendt:3. november 2013 13:30Til:[email protected]; [email protected]; [email protected];Folketingets Oplysning;[email protected]Emne:Anmodning om fredning af eksisterende landfast kampestens læmole etableret i 1912 ud for Liselejesamt tilhørende strandarealer kaldet Pynten.
Erik K Abrahamsen,Bjarkesvej 23,3370 MelbyMobil 26 79 75 84Mail:[email protected]
Melby, den 3. november 2013
Til:Miljøminister Ida Auken.Kopi til:Byrådet Halsnæs Kommune, Danmarks Naturfredningsforening, Folketingets Miljøudvalg,Folketingets Kulturudvalg, Folketingets udvalg for Landdistrikter og Øer og Halsnæs Avis.
Emne: Anmodning om fredning af eksisterende landfast kampestens læmole etableret i 1912ud for Liseleje samt tilhørende strandarealer kaldet Pynten.Eksisterende 82 meter lang læmole blev bygget i 1912 for at hjælpe Liseleje erhvervsfiskere med etområde for ophaling- og standplads for fiskerbåde bag læmolen på selve strandbredden ud forLiseleje.Det eksisterende Ishus bygget i 1901 ligger kun 100-200 meter fra Pynten og læmolen og blev brugtaf Liseleje Erhvervsfiskere til nedisning af friskfangede fisk med henblik for eksport til andre deleaf Nordsjælland.Læmolen, Pynten og omgivende strandarealer er beskyttet af EU-Habitatsdirektiv. Området hørerind under Habitatsområde nr. 119 Tisvilde Hegn og Melby Overdrev (Natura 2000 område nr. 135).Jeg finder at Læmolen ud for Liseleje og bagvedliggende ophalings- og standområde for fiskerbådesamt Pynten er kulturhistorisk bevaringsværdigt.Samtidig finder jeg at hele Læmolen og Pynten udgør en samlet helhed for hele det naturmæssigemiljø for dyr, planter og naturtyper, som udgør hele strand- og kystområdet vest og øst for Liseleje.Læmolen og Pynten med tilhørende strandarealer er visuelt forbundet med hele den 9 km langekyststrækning med klitter of kystskrænter fra Tisvildeleje over Tisvilde Hegn, Asserbo Plantage,Melby Overdrev og Liseleje Plantage og videre vestpå langs kystskrænterne hen modHyllingebjerg.Hele den 40 km. lange kyststrækning fra Gilleleje til Hundested er unik i skønhed, kulturværdi,naturtype med kystklinter dannet af istidsafsmeltningen for 10-20.000 år siden og senere iStenalderen omformet gennem landhævninger.Strandarealerne ud for Liseleje er vel nok den bedste strand i Nordsjælland med rent vand, bredsandstand med få sten og er et enestående område for friluftsliv benyttet af turister, befolkningen iNordsjælland og tilrejsende fra København og Roskilde.Andelsselskabet Liseleje Havn A.M.B.A. har i brev af 30. april 2013 anmodet Byrådet HalsnæsKommune om at ansøge Naturstyrelsen om en planlægningstilladelse for placering af lystbådehavnpå området ud for Liseleje og Habitatsområde nr. 119 (Natura 2000 område nr. 135).Jeg finder, at en lystbådehavn ud for Liseleje vil ødelægge et kulturhistorisk bevaringsværdigstrand- og hav areal. Samtidig vil en lysbådehavn som foreslået ødelægge friluftslivet omkringLæmolen og Pynten.Og endelig udgør Pynten og Læmolen et samlet visuelt vue fra Tisvilde Hegn i øst og Hyllingebjergi vest af enestående bevaringværdig skønhed.På denne baggrund anmoder jeg om, at Miljøministeren vil iværksatte foranstaltninger til enpermanent fredning af Læmolen, Pynten og omgivende strandarealer ud for Liseleje i Nordsjælland.
Jeg håber på positiv modtagelse af denne anmodning.
Med venlig hilsen
Erik K Abrahamsen
På min hjemmeside Danculture.dk har jeg skrevet artiklen:Bevar Liseleje Strand som Nordsjællands bedste badestrand – en lystbådehavn vil ødelæggefriluftslivet.
Kopi:Som vedhæftet filBrev af 30. april 2013 fra andelsselskabet Liseleje Havn A.M.B.A. til Byrådet Halsnæs Kommune.