Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 60
Offentligt
Hjarnø-/Havbrugsgruppen
30. oktober 2013TilFolketingets Miljøudvalg
Emne: Problemer med havbrug.
Vi skriver til udvalget for at gøre opmærksom på generelle problemer med havbrug og forvaltningen deraf.Vi oplever disse problemer meget tydeligt som beboere og naturbrugere ved Horsens Fjord og farvandet udfor (nordlige Lille Bælt).De meget synlige og praktiske problemer er stadig forringelse af vandmiljøkvaliteten (alger, sorte pletter,ringe fiskebestand), spærring af meget store områder for sejlads (i størrelsesordenen 7 områder og flerehundrede hektar), den faktiske placering af brugene passer ikke med søkort (sikkerhedsmæssigt problem),og at der driver rør og bøjer i land på strandene fra brugene. Æstetikken ødelægges desuden ved, at vand-fladerne plastres til med bure, bøjer og rør.Vi undrer os endvidere over:at Kystdirektoratet giver tilladelse til at placere tangbrug i Natura-2000 område (nr. 56)/fuglebeskyttelses-område (F36) uden at foretage en miljøkonsekvensvurdering.at Hedensted Kommune er i gang med at give en ny miljøgodkendelse til havbrug (fiskebrug) i samme Natu-ra-2000 område samt i områder, som i henhold til Havbrugsbekendtgørelsen fra 1991 og vejledningen omgodkendelse af saltvandsbaseret fiskeopdræt fra 2006 friholder Horsens Fjord og As Vig fra sådanne brug.at offentlige myndigheder giver tilladelser uden at følge op på, om vilkårene overholdes. Vi kan konstatere,at afmærkninger er mangelfulde, at brugene placeres ret vilkårligt i forhold til tilladelserne, at kobberim-prægnerede net renses i havnebassiner, skønt det skulle ske i lukket miljø, og at der opdrættes andre fiske-arter end tilladt.Mere generelt finder vi:At havbrug, muslinge- og tangbrug ikke bør placeres i indre farvande, både af miljømæssige grunde og fordiman derved privatiserer arealer, som burde være tilgængelige for offentligheden til rekreative aktiviteter.Rent praktisk bør fjorde, sunde og kystvande indenfor 2 sømil fra land friholdes for sådanne brug.At der forfølges en forkert og utidssvarende havbrugsstrategi, når man giver tilladelse til grov forurening frahavbrug og derefter søger at kompensere denne forurening med muslinge- og tangbrug. Det skaber enmosaik af stærkt forurenede pletter, uhensigtsmæssig algeproduktion og skyggede områder, selv om ”detstore regnestykke” ser pænt ud. Alle andre forurenere (landbrug, spildevandsanlæg og industri) får påbudom at reducere eller rense før udledning. I stedet burde man satse på recirkulerede brug på land eller luk-kede systemer udenfor kystvandene.
Man bør undlade at give tilladelser til havbrug i sårbare farvande, hvor sådanne tilladelser er baseret pådriften af kompensationsbrug (tang og muslinger). Udledning og kompensation følger ikke hinanden tids-mæssigt med grov, lokal forurening til følge.Vi vil meget gerne have lejlighed til at forelægge problemerne og drøfte mulige løsninger med udvalget,enten ved at udvalget selv beser forholdene på stedet, eller ved at vi får foretræde for udvalget, når detmåtte være belejligt.
Hjarnø-/Havbrugsgruppen består af repræsentanter fra:Danmarks Naturfredningsforening i Horsens, Odder og Hedensted Kommuner.Friluftsrådet Kreds SøhøjlandetDanmarks Sportsfiskerforbund i ØstjyllandGrundejerforeninger i As VigHorsens SejlklubBeboere i Snaptun og på HjarnøKontaktperson: Jan Karnøe, Fasanvej 9, 8700 Horsens, tlf. 2170 4913, mail[email protected]