WWW.DN.DK
DA N M ARKS NATURFREDNINGSFORENING
#3
SEPTEMBER
2014
Skal
økologi
absolut
være
så dyrt?
Økologi er godt. For vores natur,
miljø og drikkevand. Men økologi
er også dyrt. Særligt kyllingerne, som
du snildt betaler 100 kroner mere for,
hvis de er økologiske. Hvorfor skal
økologi være så pokkers dyrt?
Af
Ulf Joel Jensen
Freelancejournalist
FAR VILD I
NATUREN
Det er godt for din hjerne
s. 4
R
egeringen vil fordoble
det økologisk dyrkede
areal inden 2020. Men
det går for langsomt.
Derfor har Fødevareministeri-
et lavet et såkaldt servicetjek,
hvor man blandt andet foreslår
at mindske de store prisforskelle
mellem økologiske og konventio-
nelle fødevarer.
Dyre kyllinger
Et af problemerne, ifølge Føde-
vareministeriets servicetjek, er,
at de økologiske varer fordyres
voldsomt gennem forædlings- og
salgsleddene, inden de når hyl-
derne i butikkerne.
Eksempelvis er der kun om-
kring 25 kroners forskel på pro-
duktionsprisen på en økologisk
og en konventionel kylling hos
landmanden, mens forbrugerne
kan komme til at betale op mod
100 kroner mere for den økolo-
giske kylling.
Det skyldes blandt andet, at
detailhandlen beregner avancen
procentuelt og dermed tjener
mere i kroner og ører på økolo-
giske varer end på de konventi-
onelle.
– Økologisk landbrug er selv-
følgelig en dyrere produktions-
form, fordi den tager hensyn til
natur og miljø. Men når varer-
ne samtidig fordyres af, at både
moms og butikkernes fortjene-
ste udregnes procentuelt, har
vi et seriøst problem med at få
afsat de økologiske varer, siger
Rikke Lundsgaard, der er land-
brugspolitisk seniorrådgiver i
DN.
Læs mere
s. 3
DN klager
Og klagerne
er vigtigere
end nogensinde før – for
naturen og for demokratiet
s. 6
Verdens natur har
brug for hjælp
DN til topmøde i Sydkorea
s. 8
Ud i efteråret
DN byder på naturoplevelser landet
over
s. 12
På tur i dansk natur
“Her er helt fantastisk.”
s. 10