Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 346
Offentligt
1368980_0001.png
1368980_0002.png
1368980_0003.png
Folketingets MiljøudvalgERHVERVSPOLITIKFulbyvej 15DK 4180 SorøTel +45 5786 5000Fax +45 5786 5001[email protected]www.gefion.dk
Sorø den 14. maj 2014
Der er brug for en ny regulering af husdyrproduktionenDanmark eksporterer svinekød for 148 mia. kr. i 2012. Det svarer til 24 pct. af den samlede ek-sport. En del af de grise produceres af Henrik Marcus Pedersen i Odsherred. Men som udvalgetvil se af nedenstående eksempel er det svære betingelser, som mange svineproducenter produ-cerer under.Landboforeningen Gefion skriver til udvalget med en opfordring til at:Starte implementeringen af Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger vedr. enny regulering af husdyrproduktionen.Kommissionen anbefaler bl.a. 1) at administrationaf arealer til husdyrgødning adskilles fra den øvrige godkendelse og 2) at reguleringen afhusdyr sker på baggrund af emission, hvor der fokuseres på, hvor mange grise der er istalden fremfor påvirkningen på miljøet.Sætte en grænse for, hvor lang tid sagsbehandlingen må tage.Mange kommuner ergode til effektivt at behandle sager om udvidelser af husdyrbrug, og mange er blevetbedre. Det er derfor glædeligt, at der nu kommer maksimale sagsbehandlingstider forhusdyrgodkendelser. Det bør i den forbindelse også præciseres, hvilke konsekvenser dethar, hvis kommunen ikke overholde sagsbehandlingstiden.Sætte et loft på brugerbetalingen.Der er en tendens til, at kommunerne bruger ekster-ne konsulenter til at sagsbehandle. Hvis ikke kommunen selv har kompetencerne ellertiden til at behandle sagerne, er det en rigtig god løsning. Men brugen af eksterne kon-sulenter er ofte omkostningstung for ansøgeren.I forbindelse med Aftale om Vækstplan for Fødevarer varsles der en højere brugerbeta-ling som følge af en maksimal sagsbehandlingstid. Det er ikke acceptabelt, at borgerneog den enkelte virksomhed skal betale for, at sagsbehandlingstiden bliver kortere. Det erstatens og kommunernes opgave at sørge for, at den offentlige administration er om-kostningseffektiv.
Landboforeningen Gefion er Danmarks største landboforening med 1900 medlemmer på hele Sjælland. Gennemerhvervspolitisk virksomhed sikrer vi medlemmernes rettigheder samt indtjenings- og udviklingsmuligheder.
Vi forventer, at det bliver lettere og mindre omkostningstungt at lave en ansøgning nårsagsbehandlingstiden maksimalt bliver 6 mdr. Hvis en sag kører effektivt og hurtigt igen-nem opstår der ikke situationer, hvor man gang på gang er nødt til at revidere ansøgnin-gen pga. fx nye afgørelser fra Natur- og Miljøklagenævnet. Derfor har vi en klar forvent-ning om, at brugerbetalingen falder – og ikke stiger.På Sjælland er der eksempler på, at en arealgodkendelse (§16) koster op til 20.000 kr. ien kommune, mens en anden kommune lave en tilsvarende sag for 6.000 kr. I først-nævnte tilfælde er der tale om en fast pris pr. ansøgning. Det er ikke rimeligt, at der skalvære så stor forskel på brugerbetalingen pga. kommunernes effektivitet. Derfor bør dersættes et kontant loft for brugerbetalingen. Ellers er der en risiko for, at brugerbetalin-gen bliver en hindring for en effektiv sagsbehandling – og lettjente penge for eksternekonsulentfirmaer. Desuden skal det være et krav, at der nøje kan redegøres for, hvordantimerne er anvendt, så vi sikrer mest mulig gennemskuelighed i forhold til brugerbetalin-gen.Et eksempelNår Gefion rejser spørgsmålet om brugerbetaling og en effektiv sagsbehandling, skyldes det, atvi de senere år har set mange eksempler på lange sagsbehandlingstider og omfattende oguigennemskuelige regninger som følge af brugerbetaling. Henrik Marcus Pedersen i OdsherredKommune er en af de sjællandske landmænd, der har mærket konsekvenserne af en lang sags-behandling kombineret med en høj brugerbetaling:Sagen vedr. husdyrgodkendelse løber fra dec. 2007 – maj 2011.Sagerne vedr. arealgodkendelser (§16) løber fra november 2010 – juni 2012.Brugerbetalingen på husdyrgodkendelsen (§12) v. brug af ekstern konsulent til sagsbe-handling i kommunen er på 66.000 kr.Brugerbetalingen på arealgodkendelsen (§16) v. brug af ekstern konsulent til sagsbe-handling i kommunen er på 78.000 kr. for 4 godkendelser.I 2012 er der yderligere udgifter på 35.000 kr.Dertil kommer udgifter til konsulenthjælp mv. som selvsagt har været omfattende idetsagen har løbet over så lang en periode.
Beskrivelser af sagsforløbene er vedlagt til orientering.Henrik Marcus Pedersen har af flere omgange klaget til Statsforvaltningen samt Ombudsman-den over sagsbehandlingstiden samt omfanget af brugerbetalingen. Blandt andet har kommu-nen forsømt at redegøre for, hvordan timerne er anvendt, og har altså ikke kunnet dokumente-re det tidsforbrug, som landmanden skal betale jf. brugerbetalingsloven. Først efter flere år oghenvendelser fra Statsforvaltningen dokumenteres timeforbruget.
Landboforeningen Gefion er Danmarks største landboforening med 1900 medlemmer på hele Sjælland. Gennemerhvervspolitisk virksomhed sikrer vi medlemmernes rettigheder samt indtjenings- og udviklingsmuligheder.
Gefion er stærkt bekymret for, hvordan kommunerne og deres eksterne rådgive vil administreresagsbehandlingen og brugerbetalingen herfor. Den pågældende sag viser med al tydelighed, atdet er nødvendigt med en opstramning af reglerne for brugerbetalign således, at dokumentati-onen for timeforbruget er på plads, samt at muligheden for at opkræve brugerbetaling begræn-ses.En omfattende revidering af den nuværende regulering af husdyrproduktionenDer er desværre flere eksempler på, at der er behov for både at gøre op med den nuværenderegulering af husdyrproduktionen i Danmark samt at gøre en indsats for, at sagsbehandlingenbliver mere smidig ude i den enkelte kommune.Det er ikke rimeligt, at en erhvervsdrivende skal klage til hhv. Ombudsmanden og Statsforvalt-ningen for at få den nødvendige dokumentation, ligesom de forskelle i sagsbehandlingstider ogbrugerbetaling ikke er acceptable. Derfor er vi stærkt bekymrede for den fremtidige udviklingmht. brugerbetaling for husdyrgodkendelser, og ser frem til, at udvalget vil redegøre for, hvor-dan man vil undgå, at landbruget pålægges store ekstra omkostninger som følge af almindeligmyndighedsbehandling.Den skitserede sag viser med al tydelighed, at der er behov for at tage husdyrgodkendelseslovenog administrationen af denne op til revision. Den revision bør tage udgangspunkt i Natur- ogLandbrugskommissionen og samtidig sikre, at sagsbehandlingen af godkendelserne ikke bliveren hindring for vækst og udvikling af erhvervet.Landboforeningen Gefion står til rådighed med yderligere oplysninger og dialog om ovenståen-de. Jeg ser frem til at høre fra udvalget.Med venlig hilsen
Torben HansenFormand for Landboforeningen Gefion
Landboforeningen Gefion er Danmarks største landboforening med 1900 medlemmer på hele Sjælland. Gennemerhvervspolitisk virksomhed sikrer vi medlemmernes rettigheder samt indtjenings- og udviklingsmuligheder.