Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 33
Offentligt
1291264_0001.png
1291264_0002.png
PressemeddelelseDen 10. oktober 2013
Miljøministeren og industrien vil genbruge sjældnejordarterMiljøminister Ida Auken har i samarbejde med erhvervslivet besluttet atstarte tre nye projekter, som fremmer miljøvenlig elektronik oggenanvendelse af elektronikaffald. Det kan blandt andet føre til bedredesign af elektronikken, så det kan skilles ad og materialerne bruges igeni nye produkter.Når det kommer til din smartphone, er genbrug bogstavelig talt guld. Telefoner, kameraer oganden elektronik vi bruger i hverdagen indeholder nemlig både guld, sølv og sjældnejordarter. Derfor vil miljøministeren nu sammen med industrien skabe øget incitament forudviklingen af bedre miljørigtigt designet elektronik.- Vi skal blive bedre til at udnytte de mange værdifulde materialer i vores elektronik. I daggenanvender vi under 5 % af de sjældne jordarter, der bruges i alt fra displays tilvindmøller og elbiler. Derfor skal vi lære at designe elektronik, der nemt kan skilles ad, såvi kan bruge materialerne igen i nye produkter,siger miljøminister Ida AukenProjekterne kommer i forlængelse af regeringens nye ressourcestrategi.- Vi har lige lanceret en ambitiøs ressourcestrategi, hvor målet er, at vi brugerressourcerne i affaldet bedst muligt. Derfor er det meget glædeligt, at industrien er med påat øge genanvendelsen af elektronikaffald – det skal de have ros for,siger Ida Auken.

Styrker Danmark

Miljøministeren og producenterne er blevet enige om at starte tre nye projekter i løbet af2014-16. Producenterne har påtaget sig at finansiere gennemførelsen af projekterne, som vilkoste 15 millioner kroner over de tre år. Der er fokus på miljørigtigt design, udvikling afteknologier til at adskille, sortere og genanvende de værdifulde materialer i elektronikskrotsamt målrettet indsats for mere indsamling, når de mulige kilder er identificeret.I dag er producenterne forpligtet til at finansiere håndteringen af husholdningernes ca.80.000 tons elektronikaffald hvert år. Med projektet bliver der fokuseret på, hvordan derkan skabes mere incitament til at sætte elektronikprodukter på markedet, hvor der erfokuseret på genanvendelse og andre miljøfaktorer i stedet for blot at hæve administrations-og omkostningsniveauet. Det kan give flere fordele, mener DI, der er en af hovedparterne iaftalen.
”Vi kan få et forspring på det her område, som kan give nye forretningsmuligheder fordansk erhvervsliv. Teknologien til at udskille og genanvende de forskellige dele afelektronikken er stadig i sin vorden, og vi har et voksende globalt marked forgenanvendelse. Som producenter har vi også et ansvar for, hvad der sker medelektronikaffaldet, og med de tre projekter løfter vi det ansvar på en måde, der både gavnermiljøet og kan hjælpe danske virksomheder,”siger direktør i DI Lars B. Goldschmidt.Projektet får også opbakning fra Foreningen af producenter og importører af ElektriskeHusholdningsapparater (FEHA).”Hvidevarebranchen står for ca. 60 pct. af dagens elektronikskrot i Danmark. Vi ser enstigende interesse for genbrug af gamle materialer i nye produkter - og ser det danskeprojekt som et beskedent første skridt i en stor rejse, som industrien skal ud på,”sigerdirektør Henrik Egede, FEHA,Aftalen er lavet mellem miljøministeren og Dansk Industri (DI), Foreningen af producenterog importører af Elektriske Husholdningsapparater (FEHA), DI ITEK, DI Handel, BranchenForbruger Elektronik (BFE), Elretur, European Recycling Platform (ERP) ogLyskildebranchens WEEE Forening (LWF).

Kontakt

Pressemedarbejder i Miljøministeriet, Lasse Perrild-Mathiasen, tlf. 91 36 58 54, e-mail:[email protected]DI: Lars B. Goldschmidt, Pressemedarbejder Bo Hjuler, 33 77 38 19FEHA: Henrik Egede, 2174 8266