Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 293
Offentligt
1356585_0001.png
1356585_0002.png
Til FolketingetsMiljøudvalgKlima-, Energi- og BygningsudvalgTorrildden 8. april 2014

Husk naboerne ved udbygningen af vindmøller på land

Folketinget har i øjeblikket øget fokus på energiområdet, og har derfor et naturligt fokus påhvordan den vedvarende energi kan udbygges. Og det er da også en rigtig god ide. Det vil sikkertmunde ud i et ønske om flere landvindmøller. Som kommende naboer til en vindmøllepark vil vi –også på vegne af vores naboer - gerne anmode Folketinget om at huske, at det også bør tageshensyn til naboer til kommende vindmølleparker:1.StøjDesværre er det jo sådan, at vindmøllebekendtgørelsen ikke beskytter naboerne i tilstrækkeligtomfang. Hvis møllerne placeres indenfor de tilladte 4 gange møllehøjden betyder det dels, atstøjgrænserne kun lige akkurat kan overholdes ved naboernestøjgrænserne jo ligger betydeligt over de støjgrænser som gælder for virksomheder(hvor der for f.eks. boligområder gælder en støjgrænse på 35 dB om natten)Som vindmøllenabo kan man altså se frem til, at møllerne larmer døgnet rundt året rundt, ogder kun er fred de få dage om året, hvor møllerne ikke drejer rundt. Oven i købet er der kunstøjgrænser ved 6 og 8 meter/sek., selv om der også er betydelig støj ved andrevindhastigheder.Der er igangsat en undersøgelse af de sundhedsmæssige effekter af at være nabo tilvindmøller. Undersøgelsen er imidlertid først færdig om 2-3 år. Udbygningen af vindmøller børderfor afvente denne undersøgelse – da man jo ikke kan forestille sig, at allerede opstilledevindmøller pilles ned hvis undersøgelsen munder ud i skærpede afstandskrav.Tidligere miljøminister Ida Auken har udtalt at støjgrænsen for lavfrekvent støj svarer til, at derholder en lastbil i tomgang tæt på ens hus. Hun sagde som et led i argumentationen for, atvindmøller ikke larmer ”noget særligt”. Vi er helt uenig - tænk at skulle lytte til det året rundtdøgnet rundt, hvordan skal man kunne sove når det støjer så meget døgnet rundt?2.ØkonomiDer er mulighed for at søge økonomisk kompensation for værditab hos Taksations-kommissionen. Erstatningerne er generelt lave og modsvarer ikke det reelle værditab. Flereretssager på området har mundet ud i væsentlig større erstatninger endTaksations-kommissionens.
Et andet forhold er, at kreditforeningsselskaberne er tilbageholdende med at yde lån til naboertil vindmøller. I vores eget lokalområde, er der i 2013 sat en ejendom til salg som ligger nabotil de vindmøller, som er planlagt i vores område. BRF-kredit ville ikke yde lån til de nye købereaf ejendommen, da ejendomme nær vindmøller betragtes som værende i samme kategorisom forurenede ejendomme, huse langs motorveje osv. BRF-kredit har telefonisk oplyst, atman som udgangspunkt ikke vil belåne ejendomme beliggende tæt på vindmøller. Med andreord er der en reel risiko for at blive stavnsbundet til sin ejendom. Det er ikke rimeligt, at dendanske energipolitik skal have så store konsekvenser for vindmøllenaboer.3.Etablering af vindmøller på havetMed placeringen af landvindmøller – som jo er det billigste – er det de få skuldre (naboerne)som skal bære for de mange. Det er et udansk princip og støder min retfærdighedssans. Nårdet er så billigt er det jo fordi regningen indirekte betales af naboerne.Danmark er et lille tætbefolket land. Måske er det på tide at erkende, at vi i mange tilfælde ikkekan sikre den tilstrækkelige afstand mellem landvindmøller og naboer. Hvorfor ikke placeremøllerne på havet i stedet? Her er masser af plads og masser af vind. Serviceringen ernaturligvis ikke så enkel, som hvis vindmøllerne står på land. Omvendt så kan man senderumfartøjer til Mars og sætte olieplatforme op i Nordsøen – så kan man vil også etableretekniske løsninger, som muliggør servicering af vindmøllerne i fornødent omfang.Det vil selvfølgelig være dyrere end for landvindmøller, men der er tilsyneladende penge nokindenfor området. Både de som lægger jord til vindmøllerne og de som sætter vindmøller optjener masser af penge – mens vi naboer sidder tilbage med alle generne ogejendomsværditab (og i bedste fald en lille kompensation).

Derfor kære politikere, tænk på os naboer når I planlægger udbygningen af vedvarende

energi i Danmark i form af vindmøller.

Der skulle gerne føres en energipolitik, så alle borgere i landet har det godt og sikres rimeligerammer. Som det er lige nu, er det et sandt mareridt som kommende nabo til en vindmølle både atvide, at man får stor risiko for støjgener og søvnproblemer, og også kan få betydelige problemermed afhænde sin ejendom.Vi ser frem til at høre udvalgets bemærkninger til vores brev,
Med venlig hilsenDorthe og Bjarne SimonsenPetersholmsvej 40Torrild8300 Odder