Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 267
Offentligt
1351214_0001.png
1351214_0002.png
Klima-, og Energiminister Rasmus Helveg PetersenMiljøminister Kirsten BrosbølSkatteminister Morten ØstergaardErhvervs-, Vækst- og EksportudvalgetKlima-, og EnergiudvalgetMiljøudvalgetSkatteudvalget

Dong Energy på katastrofal kurs

Næppe én eneste fornuftigt og rimeligt velorienteret dansker har tiltro til, at aktører i politisk magtelitehar ladet betale 263 mio. kr. til såkaldte rådgivere uden skelen til, om egne og venners interesser ogøkonomi fik fordele ved salg af andele i Dong Energy til Goldman Sachs.Det lugter fælt af nepotisme, når aftalen absolut skulle gennemføres kun seks dage før nye gunstigeregnskabstal fra Dong Energy forelå og var tilgængelig for offentligheden.Gennem tre kronikker i Jyllands-Posten beskriver Ole T. Krogsgaard følgende:29. januar: “El-forbrugere skal altid betale for fejlene”.07. februar: “Dong Dagen derpå”.03. marts: “Hvem bærer det tunge ansvar” ?Alle kronikker er en kronologisk beskrivelse over dansk el- og energisektors overgang fra forbrugereje tilpolitikerstyret statseje og nu med Goldman Sachs og andre som medbestemmende aktører.I fællesskab fortsættes jagten på størst muligt profit via høje priser for el anvendt og betalt af forbrugere iDanmark og andre lande, hvor økonomiske gevinster kan hentes.

Den tredje Kronik.

I denne har Ole T. Krogsgaard bl.a. skrevet;”Dong kan øge overskuddet med god ledelse, men også ved at udnytte sin monopolagtige stilling ogskrue på priserne.Det sidste kan forbrugerne frygte med rette.At et selskab betaler 263 mio. kr. til rådgivere for at sælge aktier til kun tre købere, er vist ikke set før.Man kunne have givet købere adgang til for egne penge at analysere selskabet og konferere med detsrevisorer.Finansministeren mener vel, at når hjælpen er dyr, er den også god. Det er en farlig tro.I Dong-aktiehandelen viser alene størrelsen 263 mio. kr., at sagen blev gjort alt for kompliceret.Prisen kan være årsagen til finansministerens stædighed, da det er politisk uheldigt at betale en kvartmilliard, når aftalen ikke gennemføres.”

Historien gentager sig

Det synes klart, at Dong Energy følger pænt i sporet efter energiselskabet Enron, som var et amerikanskselskab, hvis grådighed endte i total kollaps omkring seneste årtusindskifte.Den indiske forfatter Arundhati Roy har i “Menigmands Guide til Imperiet” bl.a. om Enron skrevet:Enron var et amerikansk energiselskab med hjemsted i Houston.Selskabet arbejdede i mange år hårdt for stort økonomisk udbytte via høje priser for el og andreenergiprodukter.Presset på deres forbrugere styredes bl.a. med kynisk forsyningsstop til hundreder tusinder forbrugere.Grådigheden resulterede i, at firmaet total kollapsede.
Det endda til trods for, at det forinden var det første private energiselskab, som forsøgte sig i Indien, hvorde havde indgået gunstige aftaler med landets magtelite om opførelse af el-produktionsanlæg og højegaranterede priser for disse værker.Deres første el-produktionsværk i Indien aftaltes til at være på 695 MW med planlagt start i 1993.Korruption og magtmisbrug var involveret, men godkendt i 1995 efter beskyldning for magthaveresmodtagelse af 105,8mio.kr.Enron indrømmede betaling for uddannelse af folk fra embedsværket for løsning af opgaver, der kunnefremme selskabets interesser.Samme dag en indisk embedsmand fratrådte sit embedsområde i 1995 tildeltes vedkommende endirektørpost i Enron.I 1996 tiltrådtes nye aftaler til gunst for Enron, så gode at enhver ville forbløffes i hidtil ukendt grad.Enron skulle have 30 mia. dollar, hvis aftalte leverancer ikke blev effektueret til aftalt tid.Som ved andre engagementer vælger betaleren melodien, der villigt spilles i ønsket takt og toneart.Enron, Dong Energy (styret af dansk politisk magtelites aktører), Goldman Sachs og andre aktører medinteresse og magt tiludnyttelseaf forbrugeres ønske og behov for vand, energi, affaldshåndtering ogandet, der mere eller mindre behøves for tilfredsstillelse og dækning af tidens komfortniveau betales dervilligt store summer for ønskede rapportudformninger.Blot de økonomiske resultater opnås.Får Dong Energy, Goldman Sachs og politisk magtelite indflydelse til fastsættelse af niveau på el-priser,som de tilsyneladende har agt, går det let som i Tyskland, Spanien og andre lande, hvor mange el-forbrugere må undvære elektricitet grundet mangel på betalingsevne over for energiforsyningernes højebetalingskrav.Danske el-forbrugere er betænkelige og frygter for prisen, der skal betales for finansielle aftaler om”lånebehovet” på ca. 10 mia. kr.En låneaffære, som let vil koste 100 mia. kr. inden ”lånet”, omkostninger og kapitalgevinster er udlignetog betalt af el-forbrugerne og skatteborgerne.Hvor findes beslutningstagernes konsekvensberegninger, der helt klart viser, hvilke beløb de danskeel-forbrugere / skatteborgere må forvente at skulle bidrage med, inden aftalen er fuldt udlignet ?Med venlig hilsenFrie Elforbrugere22.03.2014 v / formand H.C.Schjerning Kærparken 1, 9800 Hjørring 98 92 93 50 mail:[email protected]v / næstformandNiels GundersenSallingvej 47, 9500 Hobro98 52 01 60
mail: [email protected]