Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 263
Offentligt
1349397_0001.png
1349397_0002.png
1349397_0003.png
NOTAT
Grundnotat til Folketingets Miljøudvalget og Folketingets Europaudvalg
Komitésag

Kommissionens forslag om ændring af forordning (EF) 1089/2010 om

interoperabilitet for geodatasæt og tjenester

COMMISSION REGULATION (EU) No …/.. of XXX amendingRegulation (EU) No 1089/2010 implementing Directive 2007/2/EC asregards interoperability of spatial data services.ResumeForslaget om ændring af forordning om interoperabilitet mellemgeodatasæt og tjenester supplerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv2007/2/EF af 14. marts 2007 om opbygning af en infrastruktur forgeografisk information i Det Europæiske Fællesskab (INSPIRE). INSPIRE-direktivet er gennemført i dansk ret med lov nr. 1331 af 19. december 2008om infrastruktur for geografisk information. Loven trådte i kraft den 15.maj 2009.Forslaget fastsætter regler og anvisninger for en særlig type afinternettjenester. Disse tjenester behandler geodata, som erstandardiserede efter bestemmelserne i INSPIRE-direktivet. Forslagetindeholder standardiseringsmæssige krav til de beskrivelser, somtjenesterne skal dokumenteres ved (metadata). Forslaget sikrer, at brugerenemmere og bedre kan tage stilling til hvilke tjenester, der bedst opfylderbehovet i en given opgaveløsning. Formålet med at standardiserebeskrivelserne af tjenesterne er at skabe bedre muligheder for at udveksleog anvende geodata og tjenester på tværs af EU’s grænser og på tværs afsektorer og administrative niveauer.Forslaget berører ikke i sig selv beskyttelsesniveauet i Danmark.Der skal stemmes om forslaget den 28. marts 2014 i INSPIRE-komitéenefter forskriftsproceduren med kontrol.Regeringen forventes at kunne stemme for forslaget.

1. Baggrund

Kommissionen sendte den 3. marts 2014 ovennævnte udkast til forslag tilmedlemmerne af INSPIRE komitéen med henblik på afstemning i komitéenden 28. marts 2014.Forslaget har hjemmel i artikel 7, stk. 1 i INSPIRE-direktivet og omfatteren udvidelse af forordningen med standardisering af de obligatoriske
beskrivelser (metadata) af tjenesterne.

2. Formål og indhold

Formålet med forslaget er at få beskrevet tilgængeligheden oganvendeligheden af denne type af internettjenester og dermed skabe etgrundlag for at brugere lettere kan finde og anvende tjenesterne.Tjenesterne behandler geodata, som er omfattet af INSPIRE-direktivet.Forslaget definerer en række karakteristika ved denne type tjenester ogfastlægger standarder for beskrivelserne af tjenesterne (metadata).Konkretforventes det, at forslaget vil kunne bidrage til, at brugere (f.eks.myndigheder, borgere og virksomheder) af denne type af internettjenester,vil få lettere adgang til informationer om tjenesten og derved vil få lettereved at vurdere, om tjenesten er anvendelig i forhold til brugerens konkreteopgaveløsning.Forslaget baserer sig på anerkendte internationale standarder, bl.a. ISO.Forslaget behandles på komitémødet sammen med forslag om ændring afforordning (EF) 976/2009 om net tjenester. De to forslag fremsættes samlet,fordi der herved sikres en teknisk sammenhæng mellem tjenester ogstandardiserede data.Gennemførelsen vil efter forslaget foregå fra 2015 og frem.

3. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet har ikke udtalt sig om sagen.

4. Nærhedsprincippet

Ikke relevant, da der er tale om en tilpasning til en gældende forordning.

5. Konsekvenser for Danmark

Gældende dansk ret og forslagets lovgivningsmæssige konsekvenser:Lov om infrastruktur for geografisk information (lov nr. 1331 af 19.december 2008), gennemfører INSPIRE-direktivet i dansk ret og trådte ikraft den 15. maj 2009.Forslaget vil udmønte denne lov med hensyn til at fastlægge standarder forinformationerom en bestemt type af internettjenester.Forslaget er en forordning og vil være direkte gældende i Danmark.Forslagets økonomiske og erhvervsadministrative konsekvenser:Forslaget vurderes ikke at have væsentlige økonomiske ogerhvervsadministrative konsekvenser.Statsfinansielle konsekvenser.Forslaget vurderes ikke at have væsentlige statsfinansielle konsekvenser.2
Erhvervsadministrative konsekvenser.Forslaget vurderes ikke at have væsentlige erhvervsadministrativekonsekvenser.Samfundsøkonomiske konsekvenser.Forslaget vurderes ikke at have væsentlige samfundsøkonomiskekonsekvenser.Beskyttelsesniveau:Forslaget berører ikke i sig selv beskyttelsesniveauet i Danmark.

6. Høring

Forslaget har været sendt i høring i EU Miljøspecialudvalget den 14. – 19.marts 2014. Der var ingen bemærkning.

7. Generelle forventninger til andres landes holdninger

Der forventes at være en positiv holdning blandt medlemsstaterne.

8. Regeringens generelle holdning

Regeringen kan grundlæggende støtte forslaget, idet forslaget ligger i godforlængelse af dansk praksis for området og understøtter det igangværendearbejde med opbygning af en national infrastruktur for geografiskinformation. Forslaget bygger endvidere på internationalt anerkendtestandarder og på principper, som generelt anvendes i arbejdet med data ogtjenester.

9. Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg

Sagen er ikke tidligere forelagt for Folketingets Europaudvalg.
3