Miljøudvalget 2013-14
MIU Alm.del Bilag 258
Offentligt
1348083_0001.png
1348083_0002.png
1348083_0003.png
1348083_0004.png
MILJØstyrelsenPesticider og genteknologi
17. marts 2014J. nr.LOSBR/NSH/JOFVI

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

Komitesag

Forslag til Kommissionsforordning om ændring af overgangsordning for procedurer

vedrørende plantebeskyttelsesmidler i hht. forordning 283/2013 om datakrav for

aktivstoffer

1. Resumé

Kommissionen foreslår at ændre overgangsordningen vedr. procedurer for godkendelse afplantebeskyttelsesmidler i hht. forordning 283/2013 om datakrav for aktivstoffer.Hvis forslaget bliver vedtaget, vil datakravene for aktivstoffet i forbindelse med ansøgning omgodkendelse af plantebeskyttelsesmidler skulle følge de regler, der var i kraft på tidspunktetfor aktivstoffets godkendelse eller fornyelse. Dvs. der kræves ikke aktivstof data i hht. de nyekrav i forordning 283/2013 i forbindelse med ansøgning om godkendelse afplantebeskyttelsesmidler for aktivstoffer, der ikke allerede er godkendt efter de nye datakrav.Som følge deraf skal nye aktivstof data generelt først vurderes i forbindelse med fornyetgodkendelse af aktivstoffet og ikke i forbindelse med vurdering af plantebeskyttelsesmidlerindeholdende det pågældende aktivstof.Der er ingen økonomiske konsekvenser for regioner, kommuner. Virksomhederne vil få enlængere periode, hvor deres plantebeskyttelsesmidler godkendes efter de oprindeligedatakrav.Der skal stemmes om forslaget i Den Stående Komité for Fødevarekæden og Dyresundhedden 19.-20. marts 2014.Der sker en løbende forbedring af miljøbeskyttelsesniveauet i takt med, at nye datakravindføres for aktivstofferne.Regeringen mener, at det er rimeligt at ændre overgangsordningen for procedurer vedr.godkendelse af plantebeskyttelsesmidler, fordi en ændring vil medføre vurdering af nye datapå EU niveau og ikke på nationalt niveau, hvilket vil sikre en ensartet procedure forvurdering af data for aktivstofferne.Regeringen agter derfor at stemme for Kommissionens forslag.

2. Baggrund

Foreløbigt forslag til Kommissionsforordning, “Draft Commission Regulation (EU) No…/..of

[…]

amending Regulation (EU) No. 283/2013 as regards the transitional measuresapplying to procedures concerning plant protection products” er fremsendt tilmedlemsstaterne.Forslaget har hjemmel i forordning 1107/2009 om plantebeskyttelsesmidler artikel 78, stk. 1,b), som fastlægger, at der skal vedtages forordninger om ændring af datakrav vedrørendeaktivstoffer og plantebeskyttelsesmidler.Indholdet i forslaget er blevet drøftet på flere arbejdsgruppemøder i Kommissionsregi i 2013.Forslaget forventes at komme til afstemning i Den Stående Komité for Fødevarekæden ogDyresundhed den 19.-20. marts 2014. Det skal vedtages efter forskriftsproceduren medkontrol beskrevet i artikel 5a i Rådets afgørelse 1999/468/EF, som ændret ved Rådetsafgørelse 2006/512 af 17. juli 2006.Ved kvalificeret flertal for forslaget i komitéen udsteder Kommissionen forordningen efter, atParlamentet har gennemført en legalitetskontrol af forslaget. Opnås der ikke kvalificeret flertali komiteen, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og underretter samtidig EuropaParlamentet. Hvis der i Rådet er kvalificeret flertal imod forslaget, skal Kommissionenbehandle sagen på ny. Vedtager Rådet forslaget med kvalificeret flertal, eller udtaler Rådet sigikke inden en frist på højst to måneder, kan Kommissionen udstede forordningen efter, atParlamentet har gennemført en legalitetskontrol af forslaget.

3. Formål og indhold

Det foreløbige forslag ændrer overgangsordningen vedr. procedurer for godkendelse afplantebeskyttelsesmidler. I flg. forslaget kræves ikke aktivstof data i hht. de nye krav iforordning 283/2013 i forbindelse med ansøgning om godkendelse af plantebeskyttelsesmidlerfor aktivstoffer, der ikke allerede er godkendt efter de nye datakrav. Som følge deraf skal nyeaktivstof data generelt først vurderes i forbindelse med fornyet godkendelse af aktivstoffet ogikke i forbindelse med vurdering af plantebeskyttelsesmidler indeholdende det pågældendeaktivstof.Kommissionen har mundtligt oplyst, at hvis det under vurderingen af et aktivstof, der er tilfornyet godkendelse i øjeblikket, vurderes, at der mangler meget væsentlige data i fht. de nyedatakrav, kan sådanne data kræves som bekræftende data i forbindelse med den fornyedegodkendelse af aktivstoffet. Vurdering af bekræftende data foretages på EU-niveau på sammemåde som for andre aktivstofdata.
2

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Forslaget bliver sendt til Europa-Parlamentet efter afstemningen i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed.

5. Nærhedsprincippet

Kommissionen har ikke redegjort for nærhedsprincippet. Der er tale omgennemførelsesforanstaltning af en allerede vedtaget rådsretsakt, hvorfor Regeringen vurderer,at forslaget er i overensstemmelse med nærhedsprincippet.

6. Konsekvenser for Danmark

Lovgivningsmæssige konsekvenser:Forordningen, som forslaget ændrer, er direkte gældende i Danmark, hvilket ændringen ogsåvil være. Hvis forslaget bliver vedtaget, vil overgangsordningen for procedurer vedr.godkendelse af plantebeskyttelsesmidler blive ændret. Denne forordning er direkte gældende iDanmark, og der vil derfor ikke være lovgivningsmæssige konsekvenser af forslaget.Økonomiske og administrative konsekvenser:Virksomhederne vil få en længere periode, hvor deres plantebeskyttelsesmidler godkendesefter de oprindelige datakrav i hht. forordning 1107/2009. Det vil sige, at der i en periode ikkestilles krav om udvidede datakrav for aktivstofferne, hvorfor forslaget kan have positiveøkonomiske eller administrative konsekvenser for firmaerne.Der er ingen økonomiske eller administrative konsekvenser for regioner eller kommuner.Der vil være tale om en administrativ lettelse for staten, idet forslaget medfører, at nye datafor aktivstoffer vurderes på EU-niveau og ikke i de enkelte medlemsstater i forbindelse medgodkendelse af produkter.Beskyttelsesniveau:Hvis denne ændring af overgangsordning for procedurer for godkendelse afplantebeskyttelsesmidler vedtages, indføres de nye datakrav for aktivstoffer gradvist iforbindelse med fornyet godkendelse af aktivstofferne i EU. Dvs. der sker en løbendeforbedring af beskyttelsesniveauet i Danmark.

7. Høring

Forslaget har været i høring i EU's miljøspecialudvalg. Flg. har indsendt høringsvar:
3
DANVA mener at alle relevante oplysninger skal anvendes i forbindelse med godkendelse afplantebeskyttelsesmidler, så snart de er tilgængelige, og at Danmark på den baggrund børstemme nej til forslaget.Det er ikke modtaget yderligere høringsvar.Høringen giver ikke anledning til at ændre på dansk holdning.

8. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Forslaget forventes vedtaget med kvalificeret flertal.

9. Regeringens generelle holdning

Danmark støtter, at overgangsordning for procedurer for godkendelse afplantebeskyttelsesmidler ændres.Forordning 283/2013 fastsætter nye datakrav for aktivstoffer, og artikel 4 fastsætter regler forovergangsordning i forbindelse med godkendelse af plantebeskyttelsesmidler. Ved denforeslåede ændring af bestemmelserne i overgangsordningen ændres proceduren i forbindelsemed godkendelse af plantebeskyttelsesmidler således, at de nye datakrav for aktivstofferindføres gradvist i forbindelse med fornyet godkendelse af aktivstofferne i EU. Det vil sikre,at vurderingen af aktivstof data følger normale harmoniserede procedurer i EU i stedet for ennational vurdering af data, der på nuværende tidspunkt giver meget forskellige resultater.Vurderingen af data vil også komme til en vurdering hos EFSA som for alle andreaktivstofdata, hvilket betyder, at vurderingen sendes rundt til alle lande til kommentering.Samtidig sker en løbende forbedring af beskyttelsesniveauet i Danmark i kraft med, at de nyedatakrav indføres.

10. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt Folketinget.
4