Ligestillingsudvalget 2013-14
LIU Alm.del Bilag 38
Offentligt
1342053_0001.png
1342053_0002.png
1342053_0003.png
FRA pressemeddelelseWien/Bruxelles, den 5. marts 2014
Vold mod kvinder: hver dag og overaltEn ny rapport fra Den Europæiske Unions Agentur for GrundlæggendeRettigheder (FRA) fremlægger resultaterne af den hidtil størstespørgeundersøgelse i verden om vold mod kvinder og afslører omfangetaf den vold, som kvinder påføres i hjemmet, på arbejde, i det offentligerum og online. Foruden at påvise hvor vidt udbredt vold mod voksnekvinder er, beskriver rapporten også de fysiske og seksuelle overgreb,som kvinder har været udsat for i barndommen. Spørgeundersøgelsenviser, at de politiske beslutningstagere er nødt til at anerkende omfangetaf den vold, der udøves mod kvinder, og sikre, at reaktionerne på denimødekommer alle kvindelige voldsofres behov og rettigheder i praksisog ikke kun på papiret.“Tallenefra spørgeundersøgelsen kan og må simpelthen ikke ignoreres. FRA’sspørgeundersøgelse viser, at fysisk, seksuel og psykisk vold mod kvinder er enomfattende menneskerettighedskrænkelse i alle EU's medlemsstater,”sagdedirektør for FRA,Morten Kjærum.“Problemetsenorme omfang er et bevis på, atvold mod kvinder ikke kun påvirker nogle få kvinder – det påvirker samfundethver eneste dag. Derfor er de politiske beslutningstagere, civilsamfundet ogfrontlinjearbejderne nødt til at genoverveje de foranstaltninger, der træffes modalle former for vold mod kvinder, uanset hvor den finder sted. Foranstaltningernetil håndtering af vold mod kvinder skal omgående bringes op på et nyt niveau.”I undersøgelsen blev kvinderne spurgt om deres oplevelser af fysisk, seksuel ogpsykisk vold, inklusive vold i hjemmet. Der blev også stillet spørgsmål om tilfældeaf forfølgelse og sexchikane og om, hvilken rolle nye teknologier spiller ikvindernes oplevelser af overgreb. Derudover blev der i undersøgelsen stilletspørgsmål om respondenternes oplevelser af vold i barndommen.Følgende er nogle af spørgeundersøgelsens vigtigste resultater:33 % af kvinderne har oplevetfysisk og/eller seksuel vold,siden de var15 år gamle. Dette svarer til 62 millioner kvinder.22 % har oplevetfysisk og/eller seksuel vold begået af en partner.5 % af alle kvinder er blevetvoldtaget.Næsten 1 ud af 10 kvinder, som haroplevet seksuel vold begået af en ikke-partner, angiver, at der var mere endén gerningsmand indblandet i den alvorligste hændelse.43 % har oplevet en eller anden form forpsykisk voldbegået af enten ennuværende eller tidligere partner, som f.eks. offentlig ydmygelse, at fåforbud mod at forlade huset eller blive låst inde, at blive tvunget til at seporno samt trusler om vold.33 % har oplevetfysisk eller seksuel vold i barndommenbegået af envoksen. 12 % havde i barndommen oplevet seksuel vold,hvoraf halvdelenblev begået af mænd, de ikke kendte.Denne form for overgreb bestodtypisk i, at en voksen blottede sine kønsdele eller berørte barnets kønsdeleeller bryster.
1
18 % af kvinderne havde oplevet forfølgelse siden 15-års alderen og 5 % i de12 sidste måneder forud for interviewet. Dette svarer til 9 millioner kvinder.21 % af de kvinder, der havde oplevet forfølgelse, sagde, at det varede i over2 år.11 % af kvinderne har oplevet upassende tilnærmelser på sociale websiteseller modtaget e-mails eller sms'er med åbenlyst seksuelt indhold. 20 % afde unge kvinder (18-29) har været udsat for en sådancyberchikane.55 % af kvinderne har oplevet en eller anden form forsexchikane.32 % afalle ofre for sexchikane sagde, at gerningsmanden var en chef, kollega ellerkunde.67 %anmeldte ikkedet alvorligste tilfælde af partnervold til politiet ellernogen anden organisation.
Spørgeundersøgelsen, som denne rapport bygger på, gør det klart, at en langrække forskellige grupper er nødt til aktivt at tage kampen op imod vold modkvinder, inklusive arbejdsgivere, ansatte i sundhedsvæsenet og internetudbydere.FRA fremsætter en række forslag til, hvordan situationen kan forbedres, oghvordan EU og de nationale politiske beslutningstagere kan støttes i at indføre ogimplementere vidtgående foranstaltninger til forebyggelse og håndtering af voldmod kvinder:EU's medlemsstater bør ratificere Europarådetskonvention til forebyggelseog bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet(Istanbul-konventionen).EU's medlemsstater skal betragte intim partnervold som et offentligt ogikke privat anliggende. Lovene i alle EU's medlemsstater bør derforbehandle voldtægt inden for ægteskabet på samme måde som andretilfælde af voldtægt og bør håndtere vold i hjemmet som et alvorligtoffentligt anliggende.EU'smedlemsstaterskaltageomfangetafdeeksisterendelovgivningsmæssige og politiske foranstaltninger mod sexchikane op tilfornyet overvejelse i erkendelse af, at det kan finde sted i forskelligemiljøer og gennem forskellige medier, som f.eks. internettet ellermobiltelefoner.Politiet,ansatte isundhedsvæsenet,arbejdsgivereogsærligeofferrådgivninger skal trænes, have tilstrækkelige ressourcer og gives denødvendige beføjelser til at opsøge ofrene.Politiet og andre relevante myndigheder skal trænes i at opdage og forståden indvirkning, psykisk vold har på ofrene, for at sikre, at alle former forvold mod kvinder (og piger) i forskellige miljøer opdages, registreres ogudløser handling.Politiet bør opfordres til rutinemæssigt at anerkende og efterforske sager,hvor cyberstalking og cyberchikane spiller en rolle.Internetbaserede og sociale medieplatforme bør proaktivt hjælpe ofre forcyberchikane med at anmelde overgreb og opfordres til at begrænseuønsket adfærd.Der skal etableres specialiserede støtteforanstaltninger til ofre med behovfor hjælp til at takle negative følelser i kølvandet på overgreb, f.eks. skyld-og skamfølelse.
2
Kampagner om samt håndtering af vold mod kvinder skal rettes modmænd så vel som kvinder. Mænd skal direkte engageres i initiativer, derkonfronterer den kendsgerning, at visse mænd bruger vold mod kvinder.Der er et klart behov for at forbedre og harmonisere dataindsamlingen omvold mod kvinder, både i og imellem EU's medlemsstater.
For yderligere information henvises tilpressematerialet,som indeholderrapporten med de vigtigste resultater, herunder en oversigt over alle resultater,en oversigtsrapport, der opsummerer de vigtigste resultater og meninger, samtet online datavisualiseringsværktøj, hvormed brugerne kan udforske allespørgeundersøgelsens resultater efter medlemsstat og emneområde.Note til redaktører:oOver 42 000 kvinder er blevet interviewet til spørgeundersøgelsen.Nettoprøvestørrelsen var 1 500 respondenter pr. land (bortset fraLuxembourg,hvornettoprøvestørrelsenvar900respondenter).Respondenterne var 18-74 år gamle på interviewtidspunktet.Alle respondenter blev udvalgt tilfældigt, og spørgeundersøgelsensresultater er repræsentative både på EU-niveau og på nationalt niveau.Der blev stillet spørgsmål om oplevelser og hændelser siden 15-årsalderen og over de sidste 12 måneder før interviewet.Den Europæiske Unions Agentur for Grundlæggende Rettigheder (FRA)yder evidensbaseret rådgivning til beslutningstagere på EU-plan ognationalt plan og bidrager dermed til en mere informeret og målrettetdebat og politik vedrørende grundlæggende rettigheder.
ooo
Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til FRA's medieteamE-mail:[email protected]Tlf.: +43 1 580 30 642
3