Ligestillingsudvalget 2013-14
LIU Alm.del Bilag 18
Offentligt
1312342_0001.png

REJESERAPPORT OM ANNUAL SUMMIT “THE SPIRIT OF WOMEN IN PALIAMENTS”

Den 27.-29. November 2013Sted: BruxellesDeltagere: Liv Holm Andersen (RV)

Formål:

Konferencen/eventets formål var at samle kvindelige parlamentarikere – eller blot parlamentarikere med fokus påligestilling mellem kønnene (dem var der ikke nær så mange af!) – og sætte fokus på ligestilling mellem mænd ogkvinder i det politiske arbejde samt i samfundet generelt, dvs. på arbejdsmarkedet, i forhold til rettigheder,muligheder mv.Programmet var primært oplæg, taler, prisuddeling (hvor der blev sat fokus på forskellige landes tiltag ogpræstationer i retningen af mere ligestilling) og panelsessions, men også et par workshops og arbejdsfrokostermed mulighed for mere dialog.Derudover var der lejlighed til at mødes med parlamentarikerne i kanten af møderne og til en række mere socialearrangementer og udveksle konkrete erfaringer. Her var der også mulighed for at tale med en rækkeorganisationer, som eksempelvis European Gender Institute, Verdensbanken osv., som mere fagligt arbejder medligestillingsproblematikker.

Væsentlige punkter:

1. Der var indslag om, hvilke virkemidler det kræver i forskellige lande at få flere kvinder ind i politik påforskellige niveauer – nogle indslag var overordnede, mens andre gik ned i meget konkrete forslag ogeksempler.2. Ligeledes var der indslag om ligestilling på arbejdsmarkedet med særlig fokus på kønsopdelte erhverv, ibestyrelser samt i uddannelses- og forskerverdenen. Ligeledes var der debatter om opdragelse i både hjemog institutioner (skoler, daginstitutioner mv.), ligesom der var fokus på vold mod kvinder, som fortsat eret stort problem i stort set alle verdens lande og en smule om reproduktive og seksuelle rettigheder.3. Generelt fyldte kvotedebatten meget, især fordi mange lande med langt mindre ligestilling, politisk såvelsom erhvervsmæssigt, end Danmark faktisk har indført kvoteordninger. Barsel fyldte også noget, i tokontekster, både at barsel til kvinder i mange lande ville muliggøre kvinders erhvervsdeltagelse og atmænds barsel i andre lande ville udligne skel mellem kvinder og mænd i forhold til erhvervsdeltagelse.4. Der blev lavet en online platform og et netværk, hvor deltagere og andre interesserede kan fortsættedebatten og holde kontakt.5. Desuden blev der lagt op til at afholde endnu et summit næste år – med nye debatter og prisuddelinger.

Opfattelse:

Der var en del lærerige sessions, derudover var det en fornøjelse at møde de mere end 600 parlamentarikere framere end 100 lande og drøfte fælles udfordringer, selvom udfordringerne nok har forskellige niveauer og konteksti forskellige lande. Derudover mener jeg, at det er vigtigt, selvom der også er sessioner, hvor man somrepræsentant for Danmark, som er langt fremme på ligestillingsudfordringer, ikke får helt så meget ud af, at det ervigtigt at vi bakker sådanne arrangementer op. Lande, som er langt bagefter os, får meget ud af, at de ”godeeksempler” er til stede.