Ligestillingsudvalget 2013-14
LIU Alm.del Bilag 11
Offentligt
1294766_0001.png
1294766_0002.png
29-10-2013:PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
KVINDELIGE INDUSTRIARBEJDERE TJENER MINDST ITIMEN

Kvinder, der fx arbejder med maskiner, samlebånd eller montering i

industrien, tjener i timen knap ni tiendedele af, hvad mænd med

tilsvarende opgaver tjener. Det viser en ny undersøgelse, som SFI har

udført for fagforbundet 3F.

Kvinder og mænd, der arbejder ’på gulvet’ i industrielle brancher, får ikke densamme timeløn, viser en ny rapport fra SFI. For hver gang en mand, der fxarbejder med fremstilling af fødevarer, elektronik, medicin, tekstiler eller møbler,får 100 kroner i timeløn, får en kvinde med sammenlignelige opgaver 89 kroner.

Varierende forskelle

Kvindernes efterslæb er størst på arbejdspladser indenfor tekstilindustrien, mensdet er mindst i medicinalindustrien. De mindste arbejdspladser har de størsteforskelle mellem mænds og kvinders timeløn – og jo større andelen af kvinder erpå arbejdspladsen, jo større er lønforskellene mellem mænd og kvinder.
Undersøgelsen bygger på registerdata om medarbejdere mellem 25 og 59 år, derarbejder i den private sektor med såkaldt håndværkspræget arbejde elleroperatør- og monteringsarbejde.

Sammenlignelige opgaver, men forskellig løn

Sammenligner man tallene med arbejdsmarkedet som helhed, er forskellene i
timeløn mindre i industrien – formodentligt fordi man her har at gøre med engruppe, der laver den samme slags arbejde. Alligevel findes forskellen stadig,påpeger seniorforsker Mona Larsen, der står bag rapporten:
”Det er velkendt, at kvinders timeløn i gennemsnit er lavere end mænds på ar-bejdsmarkedet som helhed, og ofte peges der på, at mænd og kvinder harforskellige typer jobs, at mænd oftere bliver ledere osv. Men det erbemærkelsesværdigt, at kvinder gennemgående også har en mindre timeløn, nårde to køn tilnærmelsesvis laver det samme.”

Yderligere oplysninger:

Seniorforsker Mona Larsen, tlf. 3348 08 75 eller kommunikationschef Ulla Haahr, tlf. 25 37 3651.

Udgivelse:

Mona Larsen:Lønforskelle mellem mænd ogkvinder i industrien. Medarbejdere med håndværksprægetarbejde eller operatør- og monteringsarbejde.SFI – DetNationale Forskningscenter for Velfærd, 13:35

Udgivelsesdato:

29. oktober 2013

Omfang/pris:

50 sider / Netpublikation.