Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 95
Offentligt
1342675_0001.png
1342675_0002.png
ABRAHAMSBØRNKulturudvalgetFolketinget, Christiansborg1240 København K
ET KUNST- OG DIALOGPROJEKT AF JENS GALSCHIØT, OM DE MONOTEISTISKE RELIGIONERS DOGMERSekretariatet & Galleri GalschiøtBanevænget 22, 5270 Odense Nwww.Fundamentalism.dk[email protected], Tel. 66184058
Odense d. 4. marts 2014
Anmodning om foretræde for Kulturudvalget
Vedr. kunstprojektet ’Abrahams Børn’ og kunsten som social indsats.Jeg arbejder med kunst- og dialogprojektet ”Abrahams Børn”.Projektet omhandler religiøsfundamentalisme og skal bygge bro mellem de monoteistiske religioner og modvirkeskyttegravstænkning og ekstremisme.
Der er store ambitioner for projektetog med den interesse jeg oplever, tegner det til at det vil blivemeget omtalt i Danmark. Derfor synes jeg det er vigtigt at I får viden om projektet og kan stillespørgsmål dertil.Jeg søger foretrædefor at informere om projektet og om hvordan kunsten skal bruges til trængeigennem i en ellers umulig debat. En væsentlig del af projektet er, at vi søger at sprænge kunstensfysiske begrænsende rammer ved hjælp af en række interaktive formidlingsværktøjer, som quizzer,facebookplatforme og undervisningsmaterialer. Dermed er det muligt at nu bredt ud tilkulturinstitutioner, skoler, boligkvarterer og private hjem.Vedlagt denne anmodninger en kort projektbeskrivelse med links, samt en uddybende koncept-beskrivelse med de 600 religiøse citater, som er en bærende del af projektet.Med venlig hilsen
Det er ikke nemt at bygge bromellem religionerne og man skal træde varsomt. Jeg har været iforbindelse med repræsentanter for de tre religioner, en lang række kunstinstitutioner og ikke mindstMF-politikere fra både højre og venstre side af folketingssalen og i EU. Jeg oplever at der er storopbakning til projektet og dets kunstneriske/kulturelle udgangspunkt for en social indsats.
Jens Galschiøt – kunstner.
AbrahamsBørnProjektet hedder "Abrahams Børn".Det har til formål at bygge bromellem de tre store religioner, som fylder i vores del af verden –Kristendommen, Islam og Jødedommen. Det skal skabe forståelse og dialog,for at modvirke den ekstremisme som en fundamentalistisk opfattelse afreligionerne kan skabe i alle lejre.
Om kunst- og dialogprojektet ’Abrahams Børn’
Udgangspunktet for denne dialoger de tre religioners lyse (’gode’) og mørke dogmer, i form af citater frareligionernes hellige bøger; Toraen, Biblen og Koranen. Alt i alt viser citaterne mere end tydeligt, at de trereligioner i deres tekster er så tæt på hinanden at man næppe kan se forskel. Det er altså menneskenes praksisder skal tages til indtægt for hvordan samfundet ser ud, ikke religionerne.

Lancering

Gennem 2014 bliver

debatten og præsentationen af ’Abrahams børn’ sat i gang via en lang række udstillingeraf enkelte ’bogstaver’ og mindre ’Fundamentalism’-modeller (bl.a. på folkemødet), gennem websider,interaktive webquizzer, skolemateriale og meget andet. Vi er opmærksomme på at emnet er sprængfarligt, ogvi gør, og har gjort, meget for at forhindre uheldige reaktioner fra ekstremistiske kredse. Vi har allerede hafttestudstillingeri Albertslund og Esbjerg, som en måde at imødegå dette. Testudstillingerne har været megetpopulære og der blev skabt en god og afbalanceret dialog, samt indsigt og forståelse for de tre religioner. Iforbindelse med udstillingerne arrangeres offentlige debatmøder i skiftende samarbejder med de lokalekommuner, kunstforeninger, beboerforeninger, politikere, religiøse organisationer m.v.

I januar 2015 har Fundamentalism-skulpturen

premiere på kunstcenteret Silkeborg Bad.Efter månedersudstilling og dialog, vil projektet med kunstinstitutionen som afsender, drage på turne rundt i Danmark for atskabe en national dialog.Sidenhen skal projektet turnere i udlandet f.eks. EU-parlamentet og New York, isamarbejde med amerikanske religiøse organisationer.

Baggrund materialer om projektet.

Links til quiz, pauseskærme, konceptbeskrivelse og meget mere: www.Fundamentalism.dkUltrakort beskrivelse - Artikel i Albertslundposten af kommunens viceborgmester, 7.6.2013:http://www.aidoh.dk/new-struct/About-Jens-Galschiot/2013/Albertslund/Monoteismens-dogmer.htm15 min. video-dokumentar om projektet: http://www.osrtv3.dk/Video/1-Lokalt/Fundamentalism-maj.2013.wmvAlle oplæg, foto, film m.v. kan hentes på www.aidoh.dk/fundamentalism
Kunstinstallationen/skulpturen ’Fundamentalism’skal iscenesætte problematikken. Skulpturen er 3,4mhøj og 9m i diameter og består af bogstaverne ’F.U.N.D.A.M.E.N.T.A.L.I.S.M’. Kæmpebogstaverne er opbygget af8.000 kobberbøger, som symboliserer Koranen, Biblen og Toraen. De er opstillet i en cirkel på et fundament,hvori 28 fladskærme uophørligt viser citaterne. På ydersiden af cirklen vises religionernes lyse citater. Påindersiden af cirklen vises de mørke citater – citater som den enkelte religions modstandere ofte tagerbogstaveligt og som tilhængere mener skal fortolkes og ikke forstås ordret.
Om Jens Galschiøt kunstneren bag projektet i Bruun Rasmussens kunstauktions-katalog:Jens Galschiøt kan betegnes som en af senmodernitetens største internationale danske kunstnere (…). Han er noken af de mest kendte og omtalte danske kunstnere i udlandet, hvor opmærksomheden om hans værker spænder fraHong Kong til Brasilien, Mexico, Berlin, Spanien, USA m.fl. Galschiøt arbejder (…) med happenings, der påinternationalt plan sætter fokus på verdens ubalance. Der kan bl.a. nævnes “Den indre Svinehund” fra 1993…(og)… “Skamstøtten” som symboliserer undertrykkelse af menneskerettigheder(…)Komplet CV over Galschiøts arbejde www.aidoh.dk/CV