Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 8
Offentligt
1289181_0001.png
1289181_0002.png
1289181_0003.png
8. oktober 2013
Folketingets KulturudvalgChristiansborg
Jyderup Højskole vil gerne bede om foretræde for kulturudvalget på baggrund af et meget uheldigt ogulykkeligt forløb i processen omkring statsanerkendelsen af den nye højskole i Jyderup. Forløbet har at gøremed de statslige regler på området, og vi mener derfor kulturudvalget bør have kendskab til sagen.
Både den nuværende og den tidligere regering har fremhævet, hvor vigtigt det frivillige arbejde ogengagement er, ikke mindst for at løfte lokale udfordringer og opgaver.
I mere end halvandet år har masser af engagerede frivillige knoklet for at få en ny højskole op at stå iJyderup. Der er stor lokal opbakning. Der er aktiv støtte fra Holbæk Kommune, og der har været velviljehele vejen rundt, også hos de involverede statslige myndigheder. I dag kører højskolen med sit førstenormale højskolehold, og vi har i bestyrelsen lovet hinanden, at vi ikke svigter eleverne.
Men den formelle statsanerkendelse mangler. I halvandet år har alle myndigheder kendt det formellegrundlag for skolen, men lige før den endelige godkendelse, fandt man ud af, at to statslige reglerudelukker hinanden og umuliggør statsanerkendelse. Det Kulturministeriet kræver, afviserStatsforvaltningen. Og det statsforvaltningen kræver, afviser Kulturministeriet. Vi er med andre ordsammen med Holbæk Kommune sat skakmat. Vi har gjort alt for at leve op til myndighedskrav, men mankan ikke leve op til krav fra to myndigheder, der arbejder efter modsatrettede regler.
Vi har for over en måned siden skrevet til kulturministeren for at få et møde og få afklaret sagen. Vi har ikkefået noget svar. Vi har ikke fået noget møde.
I al korthed handler sagen om, at Holbæk Kommune sælger en kommunal bygning, slottet Sølyst i Jyderup,til højskolen for en symbolsk pris på 1 krone. Kommunen må gerne sælge billigt, fordi formålet eralmennyttigt, men betingelsen er, at kommunen kan købe bygningen tilbage til samme symbolske pris, hvishøjskoleprojektet kuldsejler. Derfor indebærer aftalen en såkaldt tilbagekøbsklausul. Skitsen til den aftale
blev lavet allerede i foråret 2012. Alle mente tilsyneladende, det var en god og rigtig ide, og alle involveredehar kendt grundlaget i halvandet år.
Men i sommeren 2013 - efter en serie af positive forhandlinger og højskolens opfyldelse af en lang rækkemyndighedskrav - meddeler Kulturministeriet, at kommunens tilbagekøbsklausul er i strid med reglerne,fordi højskolen frit og ubegrænset skal kunne disponere over bygningerne, og det hindrer klausulen. Menuden en tilbagekøbsklausul er Holbæks kommunes salg af Sølyst til højskole for en symbolsk pris ifølgeStatsforvaltningen og indenrigsministeriet ikke lovligt.
Den endelige meddelelse kom få dage før højskolestart. Højskolen startede alligevel, men uden statstilskud.Venner og mæcener har bidt tænderne sammen og knyttet hænderne. De finansierer det løbendeunderskud. Men er det rimeligt?
Ser man på Sjællands-kortet er Jyderup ikke udkant, men det er et område, der har brug for bådeøkonomisk udvikling, beskæftigelse og kulturelle institutioner, herunder flere tilbud til de unge. Det er altdet, politikerne efterspørger. Netop derfor har man også lokalt taget rigtig godt imod højskolen. Og der erlagt tusindvis af frivillige timer i projektet. En engageret lærerstab sikrer sammen med de frivillige, at skolenbåde lever og vil overleve. Men selvfølgelig føler vi os da allesammen trampet på. Og den nuværendesituation kan i sagens natur ikke fortsætte i det uendelige.
Samtidig synes vi naturligvis, det er ødelæggende for den folkelige aktivitet, hvis landspolitikere kan levemed regler, der gensidigt udelukker hinanden, og gør det umuligt at handle. Det virker som administrationog bureaukratisk regelrytteri alene for rytteriets skyld og i hvert fald ikke til gavn for borgerne eller forbeskæftigelsen og de unge. Alle taber, også politikerne.Netop fordi den nuværende situation ikke er i nogens interesse, mener vi, det bør være muligt at finde enløsning, der kompenserer skolen for det voldsomme tab, den har lidt og fortsat lider, indtilstatsanerkendelsen er på plads.Med venlig hilsenKnud Vilby[email protected]60732243
Poul-Henrik Jensen[email protected]21487914
Med venlig hilsen

Jyderup Højskole

SølystSølystvej 2, 4450 JyderupDK DenmarkE-mail: [email protected]Tlf: (+45) 5922 4480CVR nr.: 34765960