Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 61
Offentligt
FULD TALETale ved samråd A-B i Folketingets Kulturudvalg den 11. december 2013Samrådsspørgsmål AVil ministeren forklare, hvorfor ministeriet har givet afslag på en ansøgning omtipsmidler, der skulle bruges til at holde sproghjemmesiden ordnet.dk kørende?Samrådsspørgsmål BMinisteren bedes redegøre for, hvilken digital og internetstrategi regeringen har fordet danske sprog, og om regeringen agter at opprioritere dette.
Jeg vil gerne besvare de to spørgsmål i forlængelse af hinanden.Til at begynde med, vil jeg gerne sige, at jeg i høj grad synes, at desprogressourcer, som ordnet.dk formidler er til gavn og glæde foralle, der bruger det danske sprog. Det tror jeg, at vi alle er enige om,og det er også derfor, at Kulturministeriet sammen medCarlsbergfondet har finansieret etableringen af portalen ogdigitaliseringen af ordbøgerne til brug på portalen.På samme måde bakker jeg op om Det Danske Sprog- ogLitteraturselskabs arbejde. Derfor modtager institutionen en årligbevilling på 7,4 mio. kr. på Finansloven fra Kulturministeriet.Jeg vil nu besvare samrådsspørgsmål A:Kulturministeriet modtog ganske rigtigt i januar en ansøgning fraDet Dansk Sprog- og Litteraturselskab eller DSL, som det ogsåhedder, om udlodningsmidler til ordnet.dk. Bevillingen skulle ifølgeprojektbeskrivelsen bruges til at videreudvikle portalen, hvor DSLformidler de vigtigste af de ordbogs- og sprogressourcer, sominstitutionen råder over.Kulturministeriet har sammen med Carlsbergfondetalleredefinansieret etableringen af portalen og de digitale sprogressourcer.Det har man gjort, fordi der er tale om vigtige ordbøger, som i 2004kun fandtes i fysisk form. Det var målet at formidle ordbøgernedigitalt og stille dem gratis til rådighed på internettet.I den første periodefra 2004 til 2009 blev midlerne givet til atetablere de digitale ressourcer og selve portalen ordnet.dk. I 2009skrev DSL til Kulturministeriet, at man nu havde afsluttetetableringsfasen.
Dok. nr. 2002938
Side 2
Der var dermed udviklet et fuldt funktionelt netsted med adgang tildigitale udgaver af de udvalgte ordbogsressourcer. DSL søgte pådaværende tidspunkt om midler til anden fase af projektet, hvormålet var at konsolidere og videreudvikle ordnet.dk. Det fik DSLmidler til fra 2010 til 2012.Ansøgningen om den tredje fase gjaldt endnu en udviklingsperiode.Den indeholdt bl.a. et ønske om midler til flere opslagsord, et nytkorpussøgesystem og videreudvikling af de digitale ordbøger.Derudover ville DSL ifølge ansøgningen udvide formidlingen påordnet.dk, f.eks. med større interaktivitet og brugerinddragelse ogtematiske artikler om spændende ord og sprogudvikling.I den forbindelse er det vigtigt at bemærke, at den sidstnævntebeskrivelse af de udvidede formidlingstiltag i høj grad ville dækkenogle af de samme målsætninger, som i dag findes på sproget.dk.Sproget.dk er et samarbejde mellem Dansk Sprognævn og DSL, somfinansieres via en finanslovsbevilling til hver af institutionerne. Påsproget.dk formidler de to nationale sproginstitutioner DSL’sordbøger og korpusdatabase såvel som Sprognævnetsretskrivningsordbog og andre af nævnets grammatik-og sprogtiltag.Jeg vil gerne indskyde, at det ud fra brugernes perspektiv ervanskeligt at forklare, at der skulle være behov for at videreudbyggeformidlingstiltagene parallelt på to forskellige nationalesprogportaler. Og brugernes perspektiv må trods alt være detcentrale, når vi taler om et tiltag, der skal give danskerne adgang tilde vigtigste opslagsværker om det danske sprog.Derfor er det også min holdning, at hvis der skal prioriteres – og detskal man, når ressourcerne er knappe – så må vi bl.a. se på, om detgiver mening, at have to forskellige formidlingssider. Eller om derbør være en fælles indgang til sprogressourcerne på institutionernesfælles portal – sproget.dk.For at opsummere kan man sige, at Kulturministeriet har støttetførst en etableringsfase og siden en konsolideringsfase for ordnet.dk.Dette arbejde har Kulturministeriet i alt bevilget 10 mio. kr. til. I2013 modtog Kulturministeriet den seneste ansøgning om støtte tilvidereudvikling, udvidelse af ordbestanden og en udvidelse afformidlingen, hvor sidstnævnte ligner sproget.dk.Så Kulturministeriet har ikke indstillet nogen bevilling. Vi har holdtos til de udviklingsmidler, vi har sagt ja til.
Side 3
DSL er en institution med egen bevilling på Finansloven på 7,4 mio.kr. DSL får udviklingsmidler til at digitalisere Ordbog over DetDansk Sprog. Der er ikke givet tilsagn om flere driftsmidler, så DSLmå prioritere inden for sin driftsbevilling på 7,4 mio. kr.[...]Jeg vil nu gå videre til spørgsmål B:Jeg må tage udgangspunkt i, at der med spørgsmålet sigtes til,hvilken strategi regeringen har for de digitale sprogressourcer underKulturministeriet.Kulturministeriet giver som sagt en fast finanslovsbevilling til atdrive sprogportalen sproget.dk, hvor de to vigtigste nationalesproginstitutioner, Dansk Sprognævn og Dansk Sprog- ogLitteraturselskab, formidler deres væsentligste ordbogs- ogsprogressourcer, skriver om ord og grammatik og laver andensproglig formidling med undertitlen ”indgangen til det danske sprog”.De to ovennævnte institutioner er begge sikret faste driftsbevillinger,som er opført finansloven. Sprognævnet får 9,9 mio. kr. årligt. DSLfår 7,4 mio. kr. årligt heraf de 6,4 mio. kr. i driftsbevilling. Idriftsbevillingerne indgår også de midler, som er øremærket tilsproget.dk som fælles formidlingstiltag for institutionerne.Sprognævnet har som en af sine centrale opgaver at redigereRetskrivningsordbogen og formidle sproglige spørgsmål – bl.a. påinternettet via sproget.dk. Derudover tilbyder Sprognævnet en gratisapp til mobilenheder om grammatisk sproghjælp og en betalingsappmed Retskrivningsordbogen. Hvis man ønsker gratis adgang tilordbogen er hjemmesiden sproget.dk som sagt stedet.Tilsvarende har DSL, som nævnt, fået midler fra Kulturministerietog Carlsbergfondet til at producere den digitale udgave af den storemoderne betydningsordbog ”Den Danske Ordbog”, og til denhistoriske ordbog ”Ordbog over det danske sprog”. De formidles beggepå ordnet.dk såvel som på sproget.dk. Derudover tilbyder ordnet.dksøgning i Korpus.dk, som opdateres ca. hvert 10 år. Her kan manse,hvordan det søgte ord er blevet brugt i konkrete sammenhænge.Jeg mener, at de sprogressourcer, som vores nationalesproginstitutioner stiller til rådighed, er gode og nyttige redskaber.Både for den almindelige borger, for børn og voksne iundervisningsbrug og for studerende og forskere.
Side 4
Men jeg tror også, at vi kan blive endnu bedre til at sikre, at dedigitale tilbud, som institutionerne arbejder på, bygger på fællesforståelse af, hvad borgerne har brug for. Jeg tror, at institutionernegodt kan blive endnu bedre til at samarbejde om formidlingen tilgavn for brugerne. Den enkelte bruger af ordbøger har eksempelvisikke nødvendigvis øje for, hvilken af institutionerne, der kan givesvar på et givent sprogspørgsmål.Jeg vil gerne afslutte med at understrege, at ministeriet hartilkendegivet overfor DSL, at det gerne vil mødes med DSL for atdrøfte prioriteringen af opgaverne.