Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 49
Offentligt
1308414_0001.png
1308414_0002.png
1308414_0003.png

PRESSEMEDDELELSE

Carlsbergfondet sikrer danskernes digital ordbog, ordnet.dk

Carlsberfondet skyder ekstraordinært 1 mio.kr. i danskernes digitale

ordbog Ordnet.dk efter at Kulturministeriet har fjernet støtten via

tipsmidlerne. Carlsbergfondet har hidtil støttet projektet med 15,3

mio.kr.

I otte år har forskere i Dansk Sprog- og Litteraturselskab arbejdet på den størstekilde til en nutidig forståelse af det danske sprog: Ordnet.dk.Ordnet.dker medsine mere end 50.000 daglige brugere blandt de største danske hjemmesiderinden for det kulturelle område og er en af danskernes foretrukne kilder tilsproglig førstehjælp – uanset om man har dansk som sit modersmål eller somandetsprog.Hjemmesiden er pludselig truet af lukning efter at Kulturministeriet har besluttetat indstille støtten fra tipsmidlerne på trods af, at det opfylder alle de kriterier,som man kan forlange af et sådant projekt: Det forener nyt og gammelt, klassiskog moderne, henvender sig til både læg og lærd og er baseret på den fremmestefilologiske forskning, er webbaseret og benytter sig af app’s og frem for alt erordnet.dk en enestående nøgle til at forstå det danske sprog.Dette vil være et kæmpe tab for Danmark, og nu har Carlsbergfondet besluttet atkomme ordnet.dk til undsætning og ekstraordinært bevilge 1 mio.kr. til projektet i2013.”Sproget er stadig en meget vigtig kulturbærer og en enestående kilde til at forståden danske mentalitet og Danmarks rolle nu og i fremtiden. Sproget er ligesomhistorien en del af nationalarven, som vi som moderne borgere i Danmark er nødttil at kende for at kunne bidrage til Danmarks rolle – lokalt og globalt.Carlsbergfondet vil med denne ekstra bevilling sikre danskernes digital ordbog ”,siger Carlsbergfondets formand professor Flemming Besenbacher.Den ekstraordinære bevilling fra Carlsbergfondet er ikke nok til at sikre denfortsatte eksistens af ordnet.dk. Carlsbergfondet vil sammen med Det DanskeSprog og Litteraturselskab rette henvendelse til Kulturministeriet om, hvordan denfremtidige finansiering af dette vigtige projekt kan sikres.Mange politikere har fremhævet, at sprogpolitik er kulturpolitik, og man taler ofteom dansk som et truet sprog.”Det ville være ønskværdigt, hvis man fra politisk hold tog ansvar for at skabe enstabil situation for det nationale ordbogsarbejde, på samme måde som man gørdet i de andre nordiske lande. Det ville være et effektivt svar på de udfordringer,som vi står over for som et lille og åbent sprogområde”, siger Lasse HorneKjældgaard, selskabets direktør.
Kulturminister Marianne Jelved er kaldt i samråd og der bliver enforespørgselsdebat i Folketinget men først i december.
Finansieringen afordnet.dkhar fra 2004 til 2012 været varetaget afCarlsbergfondet (med i alt 15,3 mio. kr.) og Kulturministeriet (med i alt 9,3 mio.kr.)Yderligere oplysningerProf. Flemming Besenbacher, bestyrelsesformand for Carlsbergfondet, f.[email protected]eller telefon 23382204
Direktør for Det Danske Sprog- og Litteraturselskab Lasse Horne Kjældgaard,[email protected]eller telefon 50777451

Baggrund

Hovedprojektet er planlagt gennemført i 2015, men der er også tale dynamiskprojekt, som må følge sprogets løbende udvikling.Ordnet.dk rummer lige nu 325.000 opslagsord, 80.000 lydfiler som kan givebrugerne eksempler på, hvordan ordene udtales, og en tekstsamling på 56millioner ord. Hjemmesiden opdateres løbende med nye ord.Ordnet.dkrummer dermed ikke alene den største betydningsordbog, dernogensinde er udarbejdet for dansk sprog, men er også en database medtusindvis af tekster, der giver eksempler på, hvordan og hvor hyppigt et ord ellerudtryk bliver brugt. IInternational Journal of Lexicographyhar de to svenskesprogforskere Sven-Göran Malmgren og Emma Sköldberg i 2013 kaldt ordnet.dkfor ”utvivlsomt den mest imponerende skandinaviske ordbogshjemmeside”.Den digitale platforms muligheder for at præsentere så enorme mængder af ord –fra de allermest aktuelle somakutjobogboligjobfradragtil de helt gamle:valkestok, ligslaaetellerforhærdelig– og gøre det hele brugbart med avanceredesøgeværktøjer, er en oplagt forklaring på den popularitet og udbredelse afordbogsstoffet, som afspejler sig iordnet.dk’sbesøgstal, fra hjemmesiden gik iluften i 2009. For at følge med brugernes behov har redaktionen afordnet.dksenest udsendtDen Danske Ordbogsom app. Flere ordbogsapps er på vej og vil –ligesom de øvrige ressourcer på ordnet.dk – blive stillet gratis til rådighed for allebrugere.Ordnet.dker baseret på de store ordbogsværkerOrdbog over det danske Sprog(1918-1956 samt supplement 1992-2005) ogDen Danske Ordbog(2003-2005).
Redaktionen består i dag af 5 1/2 redaktører og har, forudenordnet.dk,udvikletdet leksikalske netværk DanNet (i samarbejde med Center for Sprogteknologi,Københavns Universitet) og stået for den tekniske side af arbejdet med atdigitalisere og publicereHolberg-Ordbogen, Moths ordbogogMeyersFremmedordbog.