Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 4
Offentligt
1285643_0001.png
1285643_0002.png
1285643_0003.png
Lovafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
23. september 2013LovkvalitetskontoretAnne Vibe Bengtsen2013-777-0009875999

KOMMENTERET OVERSIGT

over

høringssvar om forslag til lov om ændring af medieansvarsloven (For-

længelse af klagefrist og opbevaringsperiode)

I. Høringen

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos de myndigheder og or-ganisationer mv., der fremgår af pkt. 9 i lovforslagets almindelige be-mærkninger.Justitsministeriet har modtaget høringssvar fra:Østre Landsret, Vestre Landsret, samtlige byretter, Rigsadvokaten, Rigs-politiet, Domstolsstyrelsen, Advokatrådet, Danmarks Medie- og Journa-listhøjskole, Dansk Presseforbund, Danske Idébaserede Lokale Elektroni-ske Medier (DILEM), Dansk Journalistforbund, Danske Medier, DR, For-brugerombudsmanden, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (Konkurren-cerådets sekretariat), Pressenævnet, TV 2 Danmark A/S.Justitsministeriets kommentarer til høringssvarene er anført ikursiv.

II. Høringssvarene

1. Generelt

I størstedelen af de modtagne høringssvar er der ikke bemærkninger tillovforslaget. To høringssvar indeholder positive tilkendegivelser vedrø-Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
rende forslaget om at forlænge klagerfristen i medieansvarsloven. To hø-ringssvar udtrykker betænkeligheder ved at forlænge klagefristen.

2. Høringsparter, der ikke har haft bemærkninger til lovforslaget

Østre Landsret, Vestre Landsret, samtlige byretter, Rigsadvokaten,

Rigspolitiet, Domstolsstyrelsen, Advokatrådet, Forbrugerombuds-

manden, Dansk Presseforbund, Danmarks Medie- og Journalisthøj-

skole, Danske Medier, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen (Konkur-

rencerådets sekretariat)

og

Pressenævnet

har ikke haft bemærkninger tilde foreslåede ændringer af medieansvarsloven.

3. Bemærkninger vedrørende forlængelse af klagefristen

Dansk Journalistforbund

og

Danske Idébaserede Lokale Elektroniske

Medier (DILEM)

forholder sig i deres høringssvar positivt til forslagetom forlængelse af klagefristen i medieansvarsloven.

TV 2 Danmark A/S

har derimod i sit høringssvar anført, at en forlængelseaf fristerne vil betyde, at muligheden for en hurtig sagsbehandling i Pres-senævnet forspildes, og som konsekvens af dette svækkes nævnets rollesom et alternativ til de almindelige domstole. Det anføres endvidere, at enforlængelse af klagefristerne må forventes at indebære mere detaljeredeklager end hidtil, hvilket vil medføre behov for, at også mediernes hørings-frist forlænges. Endelig anføres det, at for medier, hvis indhold produceresaf eksterne uafhængige producenter, vil en forlængelse af klagefristenkunne vanskeliggøre indhentelse af bemærkninger til en eventuel klage.På den baggrund foreslår TV 2 Danmark A/S i sit høringssvar en ordning,hvorefter Pressenævnet i særlige tilfælde, hvor nævnet finder, at overskri-delse af klagefristen på fire uger er undskyldelig, kan behandle en klage,hvis den ikke er indgivet senere end 8-12 uger fra offentliggørelse af op-lysningerne.

DR

har – som i høringssvaret fra TV 2 Danmark A/S – anført, at forslagetom forlængelse af klagefristerne findes betænkeligt, da muligheden for enhurtig sagsbehandling i Pressenævnet dermed forspildes.DR anerkender dog, at klagefristen til DR i få konkrete tilfælde kan værefor kort for en person eller virksomhed, der har været omtalt eller medvir-ket i en af DR’s produktioner, og DR er derfor ikke afvisende overfor, at2
fristen for at indbringe en klage til DR i medfør af medieansvarslovens §34, stk. 3, 1. pkt., udvides i et vist omfang. DR foreslår imidlertid, at kla-gefristen fastsættes til otte uger i stedet for 12 uger.DR har endvidere anført, at forslaget om at forlænge fristen i mediean-svarslovens § 34, stk. 3, 2. pkt., fra fire uger til 12 uger for at klage overDR’s afgørelse til Pressenævnet er uhensigtsmæssig, idet klager – efter athave klaget til mediet – allerede har dannet sig det nødvendige overblikover sagen, hvorfor der ikke er behov for en udvidelse af denne klagefrist.Endelig har DR anført, at fristen i medieansvarslovens § 46, stk. 2, hvoref-ter en sag kan behandles i Pressenævnet på det foreliggende grundlag, hvisvedkommende massemedie undlader inden syv dage efter modtagelsen afnævnets henvendelse at fremsende sine kommentarer til nævnet, bør for-længes til ikke under fire uger.Justitsministeriet kan oplyse, at lovforslaget skal ses i lyset af, at Folketin-gets Retsudvalg og Kulturudvalg i en fælles beretning om medieansvar af21. februar 2013 (Beretning nr. 2) har opfordret justitsministeren til atfremsætte ændringsforslag til medieansvarsloven, som forlænger borger-nes og virksomhedernes klagefrist til Pressenævnet fra fire uger til 12uger. Justitsministeriet kan endvidere oplyse, at ministeriet har fundet detmest hensigtsmæssigt, at alle klagefristerne i medieansvarsloven fortsat erens, hvorfor ministeriet har valgt tilsvarende at forlænge fristen for at kla-ge over en sag til massemediet fra fire uger til 12 uger fra offentliggørel-sen. Endelig kan Justitsministeriet oplyse, at forslaget om at forlænge re-daktørens pligt til at opbevare kopi af udsendelser efter medieansvarslo-vens § 7 er medtaget i lovforslaget som en direkte konsekvens af, at klage-fristerne foreslås forlænget.
3