Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 18
Offentligt
1294648_0001.png
1294648_0002.png
1294648_0003.png
1294648_0004.png
Sagsb.Sagsnr.Dir. Tlf.Dato:E-mail
jpn12/635072 36 74 9817.08.2012[email protected]
Statusnotat om fremtidig anvendelse af Sølyst i JyderupSiden april 2012 har en arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Nordvestsjællands Folke-højskole Sølyst, Lokalforum i Jyderup, Billedkunstnerisk Grundkursus (BGK) og Naturpark Åmosensammen med administrationen arbejdet med et forslag til fremtidig anvendelse af Sølyst jf. beslut-ning i Udvalget for Kultur og Fritid den 23.04.2012.I processen er der åbnet op for, at det privatejede Lerchehuset, som er nabo til Sølyst, kan indgådelvist i en samlet helhedsplan for Sølyst.
Forslag fra Arbejdsgruppen for SølystDe forskellige aktører er blevet bedt om at fremsende lokaleønsker i forhold til de aktiviteter, derønskes på Sølyst. På den baggrund har administrationen udarbejdet et forslag til lokalefordeling,som aktørerne drøftede på møde den 13. august 2012 og efterfølgende godkendte.Udgangspunktet er, at højskolen skal være ejer af Sølyst for at kunne modtage statsstøtte. Ar-bejdsgruppen for Sølyst peger på:I forbindelse med et evt. salg af Sølyst, skal kommunen betinge, at Højskolen skal huse BGK efteraftale mellem BGK, Højskolen og Kommunen. Efter planen rykker BGK til højskolens lejede lokaleri Lerchehuset. Indtil der er fundet egnede lokaler til BGK, forbliver BGK på Sølyst efter nærmereaftale mellem kommunen og Højskolen.Desuden skal Højskolen være forpligter til at stille et permanent udstillingslokale med offentlig ad-gang til rådighed for Naturpark Åmosen efter aftale mellem Naturpark Åmosen, Højskolen og Hol-bæk Kommune. Lokalerne skal som minimum stilles til rådighed i 10 år for at Naturpark Åmosenkan opnå støtte til projektet. Der bør endvidere være mulighed for, at aftalen kan forlænges udoverdenne periode eller fastsætte vilkår for en længere periode.. I forbindelse med udstillingslokaletønsker arbejdsgruppen mulighed for, at besøgende til Naturpark Åmosens udstilling kan købe for-friskninger. Lokalforum peger på, at enten Højskolen eller Skarresø Campingplads kan drive etsådan udsalgssted. Administrationen har gjort det klart, at der som udgangspunkt ikke må driveskommerciel café-drift på Sølyst, da det vil kræve, at ejendommen sælges i udbud. Et mindre salgaf kaffe og kage mv., vil efter omstændighederne være muligt. Det forudsætter, at der er tale omaccessorisk virksomhed, der er underordnet i forhold til det primære formål og har en naturlig og
Holbæk Kommune

0899 Kommuneservice

4300 Holbæk

Tlf. 72 36 36 36

Fax. 59 43 97 10[email protected]

www.holbaek.dk
nær sammenhæng det primære formål samt ikke går videre end formålet tilsiger. Det vil såledesforudsætte, at der er aktiviteter på Sølyst, der kan begrunde den accessoriske virksomhed, f.eks.grundet naturformidling på stedet. Det anbefales, at der forinden et salg af Sølyst bliver indhenteten vejledende udtalelse fra Statsforvaltningen, herunder at kommunen spørger om et mindre salgvil kunne tillades. Udstillingslokalet forventes at kunne tolereres inden for lokalplanens rammer.Endvidere peger arbejdsgruppen på en model, hvor kommunen skal betinge sig en råderet til atanvise lokaler på Sølyst et nærmere fastsat antal gange om året uden beregning og efter aftalemed- og under hensyn til højskolens aktiviteter. Det kan f.eks. være mødelokaler til lokalforum ogandre lokale mødeaktiviteter, udstillinger mv., der er godkendt af kommunen og som ikke stridermod lokalplanens og ejendommens anvendelse.Endelig ønsker arbejdsgruppen, at der arbejdes videre med indarbejdelse af naturakse mellemSølyst, Skarresø Camping samt Åmoseprojekt. Dette kan bl.a. indtænkes i forbindelse med denkommende forpagtningsaftale med Campingpladsen.
LokalplanerJævnfør eksisterende lokalplan 50-61 for Drivsåtskoven, Sølyst og Lerchehuset, kan Sølyst an-vendelse til højskole, idet området må anvendes til offentligt formål, offentlig institution og lignendesamt bypark og skov.Et nyt lokalplansforslag, 11.13 Området ved Lerchehuset, erstatter delområde B i eksisterendelokalplan. I det nye lokalplansforslag kan Lerchehuset eksisterende bygninger anvendes til bolig,liberalt erhverv eller højskole. Administrationen mener, der er behov for en justering af det nye lo-kalplansforslag for så vidt angår benyttelsen af eksisterende bygninger til BGK, således at Lerche-huset kan anvendes til liberalt erhverv, højskole og lignende.
Salg af Sølyst til højskoleDet har været juridisk vurderet, hvorvidt der foreligger mulighed for at sælge Sølyst til under mar-kedsprisen til højskoleformål, dvs. uden et udbud.Efter bekendtgørelse nr. 799 af 24. juni 2011 om offentligt udbud ved salg af kommunens hen-holdsvis regionens faste ejendomme, § 2, stk. 2, nr. 6, kan offentligt udbud undlades ved en kom-munes salg til institutioner m.v., som kommunen lovligt kan yde anlægsstøtte til.Af kostskoleloven (lovbekendtgørelse nr. 689 af 22. juni 2011), § 28, fremgår, at en kommune lov-ligt kan yde anlægsstøtte til bl.a. en folkehøjskoles etablering. Det er en forudsætning, at der fore-ligger en kommunal interesse i skolen, herunder at skolen bruges af kommunes borgere. En renøkonomisk eller mere ubestemt interesse i skolens placering er ikke tilstrækkelig. Det forudsætterogså, at kommunal støtte supplerer de midler, skolekreds/repræsentantskab selv skaffer, og atdriften er sikret uden kommunal garanti.Det er videre en forudsætning, at højskolen er godkendt af Kulturministeriet, jf. betingelserne ikostskoleloven, § 6.Der er således fastsat hjemmel til at give anlægsstøtte til højskoleformål og sælge ejendommenSølyst uden forudgående offentligt udbud. Det vil bero på en konkret vurdering, hvorvidt højskolenopfylder disse betingelser.
Holbæk Kommune

0899 Kommuneservice

4300 Holbæk

Tlf. 72 36 36 36

Fax. 59 43 97 10[email protected]

www.holbaek.dk
Det anbefales, at der forinden et salg af Sølyst bliver indhentet en vejledende udtalelse hos Stats-forvaltningen. Statsforvaltningen har oplyst, at vi kan Kommunen kan forvente en udtalelse indenfor ca. 2 måneder.
BygningsgodkendelseI 1960 -63 blev der indrettet skolehjem på Sølyst. Der har efterfølgende været mindre bygnings-mæssige ændringer samt tilbygning af børnehaven.Der er i 2004 meddelt planlovstilladelse til anden anvendelse. Imidlertid er der ikke samtidig givetbyggetilladelse. Derfor er anvendelsen til højskole en fortsættelse af hidtidig lovlig anvendelse (fra1960) og dette kan ske så længe, man ikke ændre anvendelse af de enkelte lokaler.Såfremt der eksempelvis skal tillades udstilling i offentligt lokale til Naturpark Åmosen eller lavesforsamlingshus til folk udefra, er der tale om ny anvendelse, som kræver byggetilladelse.Der er siden 1960 sket en del ændringer af bygningskravene. Derfor anbefaler Plan og Byg, atkommunen i forbindelse med et evt. salg af Sølyst under alle omstændigheder bør stiller krav til denye ejere om, at bygningen skal leve op til nugældende lovkrav.
UdstykningPlanen er, at Sølyst evt. sælges på det areal, som bygningen ligger på – dvs. sokkeludstykning.Hele matriklen er udlagt som fredsskov. Administrationen har forespurgt Naturstyrelsen, om derkræves tilladelse fra skovloven til at udstykke Sølyst. Naturstyrelsen har svaret, at der skal indhen-tes tilladelse og skriver således:- at Kommunens ejendom matr.nr. 18 a Stokkebjerg By, Hjembæk og matr.nr. 1 b Jyderup By,Jyderup udgør et geografisk sammenhængende fredskovsareal.Ifølge skovlovens § 12 må et sådant areal ikke udstykkes eller formindskes ved arealoverførsel.For store arealer tillades dog udstykning i mindre dele over 50 ha.For overflødige boliger knyttet til fredskov tillades udstykning i visse tilfælde. Boligen skal ligge iskovens udkant og der skal være direkte adgang til offentlig vej. Tilladelsen gives ved, at man op-hæver fredskovspligten på arealet, hvorefter udstykning kan ske.I det foreliggende tilfælde er der ikke tale om en bolig, men et større bygningskompleks til andetformål end beboelse. Her må sagen afgøres efter en helt konkret vurdering. Fredskovspligten vil igivet fald blive opretholdt på arealet og der kan stilles krav om tilbagekøbsret, hvis den planlagteudnyttelse af det udstykkede areal ophører.Med hensyn til opførelse af ny bebyggelse eller større tilbygninger til den eksisterende bebyggelsepå et sådant areal kan der svares klart. Det kan der ikke forventes tilladelse til-.Som det også fremgår af Naturstyrelsens svar, kræver en udstykning af Sølyst en tilladelse, derkan være givet på en række vilkår. Et vilkår kan være, at kommunen forpligter sig til at købe Sølysttilbage, hvis højskolen måtte ophøre. Dette vilkår for at sikre, at der ikke kommer ”uønskede” akti-viteter ind på ejendommen, som er i konflikt med fredsskoven, eller såfremt Højskolen misligholderde aftalte vilkår for overdragelsen.Såfremt Naturstyrelsen stiller vilkår om tilbagekøbspligt for Kommunen, bør kommunen sikre, atejendommen overdrages i minimum samme stand, samt at kommunen ikke betaler for forbedrin-
Holbæk Kommune

0899 Kommuneservice

4300 Holbæk

Tlf. 72 36 36 36

Fax. 59 43 97 10[email protected]

www.holbaek.dk
ger, som kommunen ikke har godkendt. Administrationen anbefaler derfor at kommunen fastsættertilbagekøbsprisen som købsprisen tillagt dokumenterede forbedringer (ikke vedligehold) Forbed-ringerne afskrives lineært over 10 år. Dog foretages ingen tilbagebetaling for investeringer foreta-get de første 2 år efter overdragelsen. Endvidere skal kommunen godkende enhver pantsætning.Disse vilkår tinglyses på ejendommenNaturstyrelsen svare også klart, at højskolen ikke må forvente at få tilladelse til tilbygning på freds-skovsareal, hvis man vil udvide højskolen.Der må forventes en sagsbehandlingstid på ca. 4 måneder, før der kan forventes svar fra Natursty-relsen på afsøgning om udmatrikulering af Sølyst.I forbindelse med udstykning skal der endvidere indhentes landzonetilladelse.
LerchehusetEjeren af den private ejendom, Lerchehuset, har tilbudt at ejendommen kan indgå som en del af ensamlet helhedsplan for Sølyst. Konkret er der tale om den nordlige fløj – en tidligere portnerbolig i2 plan + kælder, samt et større lokale på 1. sal i hovedbygningen, som højskolen er blevet tilbudtat leje.En ny lokalplan skal tage højde for denne mulighed.
Den videre proces:HvadKFU behandler statusnotat og beslutter omadministrationen på baggrund af statusnotatetskal arbejde videre med at realisere planerneom Sølyst anvendelse til højskole mv.Kommunen indhenter en vejledende udtalelsehos Statsforvaltningen om salg af Sølyst udenudbud.Ansøgning til Naturstyrelsen om udmatrikule-ring af Sølyst.Lokalplansforslag 11.13 Område ved Lerche-huset justeres.Udarbejdelse af plejeplan i forbindelse med etevt. salg af SølystPolitisk behandling om Holbæk Kommune vilsælge Sølyst.(KFU, Økonomiudvalget, Byrådet)Overdragelse at Sølyst til Højskolen
Hvornår27. august 2012
Ultimo august 2012
Ultimo august 2012September 2012Oktober 2012November 2012 (forventet at der ligger svar fraStatsforvaltningen)Når alle godkendelser/tilladelser er på plads –herunder at Højskolen har opnået godkendt afKulturministeriet, jf. betingelserne i kostskolelo-ven, § 6.
Holbæk Kommune

0899 Kommuneservice

4300 Holbæk

Tlf. 72 36 36 36

Fax. 59 43 97 10[email protected]

www.holbaek.dk