Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 144
Offentligt
1368912_0001.png
1368912_0002.png
Politisk forlig lukker to travbanerKulturminister Marianne Jelved har med opbakning fra de politiske partier besluttet, athestevæddeløbssportens del af Danske Spils overskud over de næste fire år skal reduceres medhenholdsvis 15, 20, 25 og 30 mio. kr., - en beslutning, der nu fører til drastiske ændringer af danskhestevæddeløb.Hestesportens tildeling beskæres allerede i 2015 med 15 mio. kr. Derfor har bestyrelsen forHestevæddeløbsportens FinansieringsFond (HFF), der forvalter tildelingen for Kulturministeriet,besluttet at følge ministeriets anbefalinger om nedlæggelse af travbaner, hvilket sker gennemlukning af banerne Billund og Nykøbing Falster fra 1. januar 2015.Samtidig koncentreres galopsporten i Klampenborg og Aarhus. Det betyder, at der ligeledes fra 1.januar 2015 ikke længere afvikles galopløb på banerne i Aalborg og Odense.-Det er med beklagelse, vi erfarer, at man fra politisk hold har truffet en beslutning med såstore konsekvenser for en enkelt sportsgren, siger formanden for HFF, Bent Knie-Andersen,og tilføjer, at de gennemførte besparelser kun lige netop vil kunne indbringe den ønskedebesparelse på 15 mio. kr. i 2015. Det vil være nødvendigt at gennemføre yderligerebesparelser i de følgende år.
Hestevæddeløb i Danmark koncentreres nu primært på de to hovedbaner i Københavnsområdet,nemlig Charlottenlund og Klampenborg, samt på de tre regionalbaner i Aalborg, Aarhus ogOdense. Der vil dog stadig blive afviklet hestevæddeløb på de øvrige baner, dog muligvis i mindreomfang end tidligere. Hestevæddeløbssporten har fået fire uger til selv at komme med forslag tilalternative finansieringsmodeller.Ifølge det idrætspolitiske forlig skal hestevæddeløbssportens andel af Tips- og Lottomidlerne påca. 97 mio. kr. beskæres med 15 mio. kr. allerede i 2015, med 20 mio. kr. i 2016, 25 mio. kr. i 2017og 30 mio. kr. i 2018.Ud over lukning af travbanerne i Billund og Nykøbing F samt stop for galopløb i Odense og Aalborgbetyder nedskæringerne, at Danske Spil vil kunne udbyde spil på færre hestevæddeløb på danskebaner.-Besparelserne får beklageligvis store konsekvenser for de berørte lokalområder, så nu kanvi blot håbe, at den politiske beslutning om etablering af et fælles nordisk spilleselskab påsigt reelt giver hestevæddeløbssporten i Danmark mulighed for at klare sig uden penge fraTips- og Lottomidlerne. Det svenske spilleselskab ATG og Norske Rikstoto har i forvejen storsucces med spil på heste. Og sammen med Danske Spil vil vi nu hurtigst muligt finde enmodel, som kan blive til glæde for alle parter, siger HFF’s formand, Bent Knie-Andersen.
Samtidig ser vi store fremtidsperspektiver i, at hestevæddeløbssporten kan være med til at udviklehestespillet i Danmark og Norden.Med venlig hilsenHestevæddeløbssportens FinansieringsFond

Faktaboks:

Hestevæddeløbssportens organisationer indgik i år 2000 en aftale meddaværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) og skatteministerOle Stavad (S) om, at Danske Spil skulle overtage spil på heste.Til gengæld skulle sporten have en årlig kompensation på ca. 100 mio. kr.Dette beløb blev i 2003 ændret til en procentdel af Danske Spils overskud,og med den seneste politiske aftale bliver væddeløbsbanerneseksistensgrundlag altså nu yderligere reduceret med en tredjedel.
Kontaktperson for yderligere oplysninger: Bestyrelsesformand HFF, Bent Knie-Andersen 40401166