Retsudvalget 2013-14, Kulturudvalget 2013-14
REU Alm.del Bilag 202, KUU Alm.del Bilag 123
Offentligt
1357869_0001.png
1357869_0002.png
Til Folketingets Retsudvalg og Folketingets KulturudvalgFolketingetChristiansborg1218 København K
9. april 2014

Vedr. Exit prognoser og exit polls

Danske Medier, DR og TV 2/Danmark gav på møde med Kulturudvalget og Retsudvalget 11.december 2013 tilsagn om at ville drøfte mediernes fremtidige brug og offentliggørelse afexitprognoser og exit polls.DR har til brug for drøftelserne fået udarbejdet to redegørelser. En fra professor emeritusSøren Risbjerg Thomsen, Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitethttp://danskemedier.dk/wp-content/uploads/2014/03/Risbjerg-Thomsen-rapport.pdfog enfra Center for Valg og Partier ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet -http://danskemedier.dk/wp-content/uploads/2014/03/Kasper-Møller-Hansen-rapport.pdf.De to redegørelser er indgået i drøftelserne.

Definition og brugen af exitprognoser og exit polls

Exit polls

er en stikprøveundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne, hvorvælgerne umiddelbart efter deres stemmeafgivning bliver spurgt om, hvorledes de har stemt.Den adskiller sig fra meningsmålinger ved, at der ikke spørges om, hvad vælgeren vilstemme, hvis der var valg eller afstemning i morgen, men om, hvad vælgeren rent faktisknetop har stemt.

Exitprognose

er en stikprøveundersøgelse blandt et repræsentativt udsnit af vælgerne, derbåde baserer sig på interview foretaget umiddelbart før valgdagen og interview foretaget påvalgdagen. Exitprognoser er i Danmark kun anvendt af DR i forbindelse medkommunalvalget 19. november 2013.Exit polls har været foretaget og offentliggjort af både DR og TV 2/Danmark sidenhenholdsvis 1998 og 2001. Ved det seneste folketingsvalg offentliggjorde DR den første exitpoll kl. 17.05 og TV 2 Nyhederne den første exit poll kl. 18.07.

Fremtidig brug af exitprognoser og exit polls

Exitprognoser er kun anvendt af DR – og DR har meddelt, at de ikke længere vil brugeexitprognoser. TV 2 har ikke brugt - og har tilkendegivet, at de heller ikke fremover vilanvende sådanne prognoser.
De landsdækkende tv-stationer ventes fortsat at ville bruge exit polls som led i deresvalgdækning.Det er vurderingen, at offentligt tilgængelige exit polls på samme måde sommeningsmålinger giver værdifuld information til vælgerne.Danske Medier, DR og TV 2/Danmark har på baggrund af drøftelsen vedtaget følgenderetningslinjer om god skik for mediernes brug og offentliggørelse af exit polls:Exit polls på valgdagen bør ikke offentliggøres, før man kan forvente, de vil være merepræcise end meningsmålinger foretaget op til valgetDet skal i den originale fremlæggelse tydeligt fremgå, hvilket grundlag målingen erforetaget på, og hvem der har foretaget målingenAndre medier, der citerer exit polls, skal tydeligt angive kilden og grundlagetDet bør i opfølgende reportager fremgå i alle sammenhænge, hvis artikler ellerindslag er baseret på exit polls.
Det er både mediernes og politikernes ansvar, at exit polls ikke bliver ”misbrugt”. Politikernemå i det omfang, de fremsætter kommentarer baseret på exit polls, tydeliggøre, at det ikke erdet endelige resultat, de kommenterer.

Hvad vil konsekvensen blive af et forbud mod at offentliggøre exit polls

Et forbud mod at offentliggøre exit polls, før valglokalerne lukker, vil betyde, at der sker eninformationsmæssig skævhed i samfundet.Det vil føre til, at politiske partier og interesseorganisationer og ikke mindst virksomhederinden for den finansielle sektor selv vil gennemføre eller få gennemført exit polls, som vil givedem et informationsmæssigt forspring i forhold til andre grupper i samfundet.Desuden vil udenlandske medier kunne offentliggøre sådanne målinger, hvorefter de på korttid spredes også til Danmark via de sociale medier. Denne spredning vil ske – uden atanbefalingerne om god skik ved offentliggørelse af exit polls følges.Et forbud vil derfor føre til det for et demokrati uheldige resultat, at vælgerne ikke erinformeret på samme niveau.Retningslinjerne er vedtaget af bestyrelsen for Danske Medier – og i DR og TV 2/Danmark.Venlig hilsen
Ebbe DalDanske Medier
Ulrik HaagerupDR
Michael DyrbyTV 2/Danmark
Side 2 af 2