Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 102
Offentligt
1347326_0001.png
1347326_0002.png
1347326_0003.png
Grund- og nærhednotatTil Folketingets Europaudvalg13. marts 2014
Forslag til Rådets afgørelse om den holdning, som Den Europæi-ske Union skal indtage, for så vidt angår fornyelse af retten tilstøtte til samproduktioner som fastsat i artikel 5 i protokollenom kulturelt samarbejde til frihandelsaftalen mellem Den Euro-pæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Repu-blikken Korea på den anden sideKOM (2014) 81

1. Resumé

Kommissionen har 18. februar 2014 fremlagt forslag til Rådets afgørelse om, hvilkenholdning EU bør indtage med hensyn til fornyelse af retten til støtte til samproduktioneri protokollen om kulturelt samarbejde til frihandelsaftalen mellem EU og dens medlems-stater og Republikken Korea. Forslaget er fremsat med hjemmel i TEUF art. 167 (3) ogart. 218 (9) og er oversendt til Rådet den 24. februar 2014 i dansk sprogversion.I forslaget lægges der op til, at man fra EU’s side tilslutter sig en videreførelse af rettentil støtte af samproduktioner for en periode på tre år fra den 1. juli 2014-30. juni 2017.Videreførelsen anbefales af en rådgivende gruppe bestående af repræsentanter for kultur-sektoren og den audiovisuelle sektor som foreskrevet i kulturprotokollens art. 5, pkt.8.a).Forslaget skal ses med baggrund i Rådets afgørelse 2011/265/EU om undertegnelse ogmidlertidig anvendelse af frihandelsaftalen mellem EU og Korea, der i art. 4, stk. 1, fast-lægger, at Rådet efter forslag fra Kommissionen kan indvilge i at videreføre rettighedspe-rioden for samproduktioner. Ifølge bestemmelsen træffer Rådet, for så vidt angår videre-førelsen af rettighedsperioden, afgørelse med enstemmighed.Forslaget om videreførelse af rettighedsperioden forventes at opnå tilslutning fra allelande; dog tyder indledende udtalelser fra Rådets Juridiske Tjeneste på uenighed mel-lem Kommissionen og Rådet om forslagets hjemmel.Forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.Drøftelserne af forslaget forventes påbegyndt i Rådets kulturarbejdsgruppe medio marts2014.

2. Baggrund

Ifølge Rådets afgørelse 2011/265/EU om undertegnelse på Den Europæiske Unions veg-ne og midlertidig anvendelse af frihandelsaftalen mellem Den Europæiske Union ogdens medlemsstater på den ene side og Republikken Korea på den anden side skal Rå-
Dok nr. 2099453
Side2
det tage stilling til en eventuel forlængelse af rettighedsperioden foraudiovisuel sam-produktion, som er nedfældet i protokollen om kulturelt samarbejde til frihandelsafta-len mellem EU og Sydkorea.EU og Republikken Korea undertegnede i 2010 en frihandelsaftale, der bl.a. rummer enprotokol om kulturelt samarbejde, hvis implementering overses af en Komité for Kultu-relt Samarbejde. Kulturprotokollen fastsætter rammerne for parternes samarbejde omat lette udvekslingen af kulturelle aktiviteter, varer og tjenesteydelser, herunder bl.a. iden audiovisuelle sektor.I den forbindelse fastslås det i protokollens art. 5, pkt. 8 a), at samproduktioners ret tilstøtte fra de respektive ordninger for fremme af lokalt og regionalt kulturelt indhold ergældende i en periode på tre år fra det tidspunkt, fra hvilket protokollen finder anven-delse. Bestemmelsen angiver endvidere, at Komitéen for Kulturelt Samarbejde seksmåneder før udløbet af perioden på råd fra nationale rådgivningsgrupper skal vurdereresultaterne af rettens anvendelse. Vurderingen skal danne grundlag for at pege på, omretten skal fornyes for endnu en treårig periode.Den nuværende periode udløber den 30. juni 2014, og som foreskrevet i kulturprotokol-len har Kommissionen til brug for vurderingen af, om retten til samproduktion bør for-nyes, i 2013 indkaldt til møde i en national rådgivningsgruppe for EU, ligesom Kom-missionen ultimo 2013 har samlet Komitéen for Kulturelt Samarbejde om sagen. End-videre har spørgsmålet sidste år været drøftet i Rådets kulturarbejdsgruppe. Skøntretten til samproduktion ikke har været anvendt i den første treårige periode, har bl.a.den nationale rådgivendegruppe alligevel anbefalet, at retten fornyes for en periode påyderligere tre år. Dette med henvisning til, at kendskabet til kulturprotokollen ifølgeden rådgivende gruppe skal udbredes yderligere, hvis retten skal udnyttes korrekt.

3. Formål og indhold

Forslaget til Rådets afgørelse lægger op til, at Unionen skal tilslutte sig en videreførelseaf samproduktioners ret til at nyde godt af parternes respektive ordninger til fremme aflokalt/regionalt kulturelt indhold i overensstemmelse med kulturprotokollens artikel 5om audiovisuelle samproduktioner. Videreførelsen foreslås at gælde for perioden den 1.juli 2014-30. juni 2017.

4. Europa-Parlamentets udtalelser

Europa-Parlamentet skal ikke høres.

5. Nærhedsprincippet

Spørgsmålet om nærhedsprincippet er ikke relevant. Der er tale om forslag til forlæn-gelse af en bestemmelse i en kulturprotokol til en frihandelsaftale mellem EU og densmedlemsstater på den ene side og Korea på den anden side.

6. Gældende dansk ret

Side3
Filmloven (lov nr. 186 af 12. marts 1997) giver mulighed for samproduktioner med an-dre lande og derved mulighed for adgang for andre lande til den danske filmstøtte.

7. Konsekvenser

Lovmæssige konsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser.Statsfinansielle konsekvenserForslaget har ingen væsentlige statsfinansielle konsekvenser, administrative konse-kvenser for det offentlige eller konsekvenser for EU’s budget.

8. Høring

Forslaget er blevet sendt i høring i EU-specialudvalget for kulturpolitiske spørgsmålmed frist den 11. marts 2014. Høringen gav ikke anledning til bemærkninger.

9. Generelle forventninger til andre landes holdninger

Alle lande forventes at tilslutte sig en videreførelse af rettighedsperioden vedr. støtte tilsamproduktioner i kulturprotokollen.

10. Regeringens foreløbige generelle holdning

Regeringen er positiv over for fremme af international kulturudveksling og kultursam-arbejde, herunder også med Korea.Forslaget bidrager til en fortsat gennemførelse af kulturprotokollen til frihandelsaftalenmellem EU og dens medlemsstater på den ene side og Korea på den anden side og liggerderudover i fin forlængelse af UNESCO’s konvention om kulturel mangfoldighed, sombl.a. har til formål at styrke det internationale kultursamarbejde på verdensplan.Regeringen kan på den baggrund støtte en videreførelse af retten til samproduktioner ikulturprotokollen til frihandelsaftalen

11. Tidligere forelæggelse for Folketingets Europaudvalg

Sagen har ikke tidligere været forelagt for Folketingets Europaudvalg.