Kulturudvalget 2013-14
KUU Alm.del Bilag 101
Offentligt
1346526_0001.png
1346526_0002.png
1346526_0003.png
1346526_0004.png
1346526_0005.png
Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster- visioner og udfordringer

Til Kulturudvalget på Christiansborg

- forud for Ørslev Klosters foretræde onsdag den 19. Marts 2014Vi er meget taknemmelige for, I vil se os på onsdag og sender i den forbindelse en meget kort introduktion til, hvad Arbejdsrefugiet ØrslevKloster er. Vores ærinde er at skabe fokus på, at Ørslev Kloster kendes som en vigtig og vedkommende del af landets kulturarv – dels som etfredet og vigtigt historisk monument – og dels i forbindelse med funktionen som arbejdsrefugium. En særlig dansk hybrid af nogle centralesamfundsværdier – fællesskab, oplysning, balance i arbejde og liv.

Hvad er Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster?

Ørslev Kloster er at betragte som en gave til hele den danske befolkning – foræret af klosterets sidste ejer, Komtesse Olga Sponneck. Kortefter komtessens død åbnede Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster sine døre for de første gæster - i 1969. Refugiet har til huse i et usædvanligt vel-bevaret middelalderligt klosteranlæg, der ligger omgivet af 40 tdr. land smukke skove og enge i et bølgende landskab ned mod Limfjordenmellem Viborg og Skive. Det er Danmarks og et af Nordens bedst bevarede nonneklostre - et sted som emmer af autentisk tidsløs enkelthed.Refugiet udsprang af komtessens vision om at oprette et dansk San Cataldo - et refugium for videnskabsfolk i et italiensk nonnekloster - og atklosteret skulle komme mange til gavn. Med Peter Seeberg i spidsen blev ønsket realiseret, og refugiet er i sin opbygning stadig unikt i Nordenog Europa. Klosteret er bygget til formålet som rammen om fordybelse, arbejde og kreativitet. Refugiet viderefører på en moderne måde enfunktion med rødder, der ligger 900 år tilbage i tiden. Her fokuseres på det væsentlige - den forestående opgave. Al unødvendig forstyrrelse ogluksus er skrællet væk - tilbage står koncentrationen og tiden til at arbejde. Vi står med en vigtig ressource for fremtidens Danmark - med enægthed, simpelhed og kvalitet, som rækker langt udover landets grænser.

Hvem bruger Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster?

Refugiet er meget velbesøgt med i gennemsnit 3500 overnatninger om året og en belægningsprocent på over 80 %. Gæsterne kommer fra helelandet, Norden og Europa og arbejder med en bred vifte af projekter – særligt indenfor forskning, liberale erhverv, litteratur, musik, film, lige-som offentligt ansatte også besidder en væsentlig del af pladserne. Det er en principsag at fastholde prislejet på et lavt niveau for at gøre stedetså tilgængeligt som muligt - for så mange som muligt. Alle betaler det samme og bidrager dermed ligeværdigt. Der er ingen gratis legatopholdeller særlige grupper af refugiegæster, der forfordeles eller prioriteres. Dette sikrer en dynamik blandt klosterets gæster, som værdsættes højt,fordi mangfoldigheden i projekterne fremmer udveksling og dialog. Klosteret er et fristed, hvor hverdagens vaner falder bort, og man kanarbejde koncentreret og mere effektivt. Man bor som enkeltperson i klosterfløjene eller som en lille gruppe på op til seks personer i klosteretstilstødende Portnerbolig.

Visionen for Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster

Vores primære mål som arbejdsrefugium er at sørge for de bedste rammer for kreativitet, forskning og idéskabelse - til en pris, hvor alle kandeltage. Arbejdsrefugiet Ørslev Kloster er en katalysator for folk, så de kan arbejde koncentreret og mere effektivt i inspirerende og fredfyldterammer. På denne måde leverer arbejdsrefugiet en kerneydelse til samfundsøkonomien.Det sekundære mål er at genskabe forholdet til det omgivende samfund - et projekt der er i fuld gang med at lykkes! Klosteret lukkede sig her-metisk om sig selv med godsets ophør i 1918 men skal igen være et aktiv for regionen og skal være med til at tegne egnens identitet og bidragetil at gøre området mere attraktivt for nye tilflyttere. Der arbejdes lige nu på at genaktivere den middelalderlige klosterkælder samt på en bevaringog videreudvikling af klosterets natur- og kulturværdier på de offentligt tilgængelige arealer – parken, engen og skoven – i samarbejde med ogtil glæde for lokalbefolkningen, børneinstitutionerne og de mange turister på Limfjordsegnen. De sidste års målrettede indsats på at genknyttebåndene til lokalegnen bærer tydeligvis frugt.

Fremtiden og udfordringerne for Ørslev Kloster

Ørslev Kloster arbejder målrettet for at sikre og forstærke stedets fredningsværdier og restaureres løbende i kraft af fondsbevillinger. Siden for-valterskiftet i 2004 er det lykkedes at vende en negativ udvikling – både drifts- og bygningsmæssigt – så der nu arbejdes hurtigere end forfaldetmed stor respekt for stedets arkitektur og ånd. Der er siden forvalterskiftet skaffet små 11 millioner kr. fra fonde, som dækker restaureringsar-bejder og udviklingsprojekter - både ude og inde. Lige nu realiserer vi et energifællesskab mellem områdets private og offentlige institutioner – ettiltag, der vil have væsentlig klimamæssig og driftsmæssig betydning, og som Kulturstyrelsen ser som et mønsterprojekt i forhold til at fjerneskæmmende og brandfarlige varmeinstallationer fra fredede ejendomme.Ørslev Kloster oplever en meget stor efterspørgsel og en stigende interesse på både arbejdsrefugiet og på det kulturmæssige område. Vi serdet som en overordentligt væsentlig opgave at bevare Ørslev Kloster som arbejdsrefugium og offentlig ressource og at sørge for, at klosteretsdrift også fremadrettet kan hænge sammen. Vi er erfarne i at spare på omkostningerne og arbejder målrettet med tiltag, der kan generere drift-søkonomi. Vi er 1,5 ansatte til at varetage alle opgaver med driften af Ørslev Kloster - administration, fundraising, rengøring, pasning af parkog skov, modtagelse af gæster, gennemførelse af rundvisninger etc. - så vores største udfordring er selvsagt at få rettet på op denne situation, såvi er flere til at løfte opgaverne og kan bruge vores kvalifikationer bedst muligt i forhold til at opretholde det høje aktivitets- og projektniveau, vihar iværksat. Vi har bevist, at vi er gode til at gennemføre projekter, der skaber ringe i vandet, og som genererer projektansættelser og kommermange til gavn - ikke mindst samfundsøkonomien.
Kontakt:KlosterforvalterJanne Fruergaard KeyesØrslev KlosterHejlskovvej 157840 HøjslevTlf: 97538565Mobil: 21774177Mail: [email protected]www.oerslev-kloster.dk