Kommunaludvalget 2013-14
KOU Alm.del Bilag 69
Offentligt
Dato:Deres ref.:Vor ref.:Sagsbehandler:
09-05-2014
04-FU/20003CCR/-Politisk Enhed
Kære Margrethe VestagerSom jeg tidligere har gjort dig opmærksom på, stiller BUPL sig helt uforstående overfor KL’spåstand om, at kommunerne skulle have løftet kvaliteten i dagtilbud med hele 525 mio. kr. Vier derfor glade for dit brev og for, at det nu endelig er lykkedes at få KL til at offentliggørekommunernes indmeldinger til KL vedrørende deres forbrug af de 500 mio. kr. til dagtilbud.Ifølge KL’s opgørelse har langt de fleste kommuner i 2013 udmøntet lige netop deres andelaf de 500 mio. kr. eller mere. Der er ingen kommuner, der har indrømmet at de ikke harforbedret kvaliteten. Måske har de simpelthen ikke fået mulighed for det i det spørgeskema,KL har udsendt.NettobesparelserKL ser i deres opgørelse helt bort fra de sideløbende nedskæringer, som mange kommunergennemførte i forbindelse med vedtagelserne af budgetterne for 2013. BUPL mener ikke, atman kan tale om et løft, hvis man samtidig skærer ned.Aalborg Kommuneindberettede i første omgang, at kommunen ikke havde foretagetforbedringer af kvaliteten. Efterfølgende blev kommunen af KL opfordret til at udregne enfiktiv tilførsel af midler på baggrund af de besparelser der blev gennemført i andreforvaltninger. Tilsyneladende stammer de 11,4 mio. kr. som Aalborg Kommune ifølge KL harudmøntet fra denne beregning. Kvaliteten af dagtilbud i Aalborg Kommune er altså IKKEforbedret.IHelsingørgennemførte kommunen en rammebesparelse på dagtilbudsområdet på ca. 2,2mio. kr., og valgte ikke at udmønte Helsingørs andel af de 500 mio. kr. Alligevel stårHelsingør i KL’s opgørelse opført, som om kommunen har løftet kvaliteten med 4,9 mio. kr.Tilsyneladende fordi kommunen mener, at besparelsen havde været endnu større udenkvalitetsmidlerne. Her fastholder BUPL, at der IKKE er sket et løft, men en besparelse.Silkeborg Kommuneudmøntede sin andel af de 500 millioner kroner på 8,68 mio. kr. tilnormeringsforbedringer. Samtidig gennemførte kommunen imidlertid en rammebesparelse,så forbedringen reelt kun blev på 3,7 mio. kr. Det fremgår af KL’s tal, at Silkeborg Kommuneskulle have udmøntet et kvalitetsløft på 22,2 mio. kr. Dette tal kan BUPL på ingen mådegenfinde i kommunens budgetter.
BØRNE- & UNGDOMSPÆDAGOGERNES LANDSFORBUNDBLEGDAMSVEJ 1242100 KØBENHAVN ØTELEFON 35 46 50 00TELEFAX 35 46 50 39E-MAIL: [email protected]www.bupl.dk
Brønderslev Kommunehar brugt 1 mio. kr. til styrkelse af vikardækningen, men samtidigreduceret lønbudgettet med 0,7 mio. kr., hvilket giver et kvalitetsløft på bare 0,3 mio. kr.BUPL har været i dialog med dagtilbudschefen, der ligesom BUPL ikke forstår, hvordan KLer kommet frem til, at kommunen skulle have udmøntet hele 3,3 mio. kr.Hjørring Kommunesvarer om baggrunden for, at kommunen har indberettet at haveudmøntet 5,28 mio. kr., atHjørring Kommunes andel af de 500 mio. kr. blev brugt til at sikreen bedre kvalitet i dagtilbuddene, idet den økonomiske ramme i dagtilbuddene, hvis ikkemidlerne var blevet tilført, ville have været reduceret og denne reduktion ville have udmøntetsig som en forringelse af normeringen på dagtilbudsområdet. Dagtilbuddene bibeholdt derforden samme normering som tidligere, hvilket niveau ikke ville have været muligt udenregeringens midler.BUPL fastholder på denne baggrund, at der ikke er sket et løft, men en bevaring af statusquo.Brugt pengene til anlæg eller stigende børnetalEn anden problematik er, at nogle kommuner har indberettet udgifter, som ikke bidrager medet kvalitetsløft, men blot finansierer omkostninger, som kommunerne alligevel ville have haft,f.eks. som følge af stigende børnetal.Gladsaxe Kommunehar indberettet et kvalitetsløft på 6,97 mio. kr. BUPL anerkender, atder er gennemført et mindre løft i form af efteruddannelse og øgede normeringer i socialtudsatte daginstitutioner, men størstedelen af pengene er gået til at dække udgifter forbundetmed øget børnetal og bygning af et nyt centralkøkken til dagplejen.Hedensted Kommunehar indberettet et kvalitetsløft på 5,17 mio. kr. Størstedelen af detbeløb går til etablering og drift af nye vuggestuepladser. Men de midler som kommunensamtidig sparer ved at passe færre børn i dagplejen tilgår ikke området.Billund Kommunesandel af de 500 mio. kr. var 2,25 mio. kr. Kommunen har udelukkendeanvendt midlerne til anlæg. Kommunen siger selv, atserviceniveauet fastholdes meduændrede driftsbudgetter i dagtilbud i 2013.Serviceniveauet løftes altså IKKE. Det fremgårdesuden af KL’s oversigt, at kommunen har udmøntet i alt 5,25 mio. kr. med afsæt ikvalitetsmidlerne. Dette tal kan ikke genfindes i budgettet, hvor der samlet er afsat 17 mio.kr. i 2013 til anlægsbudgettet på dagtilbudsområdet og 10,1 mio. kr. i 2014.
Andre fejlkilderEn lang række kommuner har indmeldt udmøntninger, som overstiger deres andel afmidlerne. Nogle af disse er helt i overensstemmelse med BUPL’s afdækning. I andrekommuner ligger beløbene dog en del over, hvad der har kunnet genfindes i kommunernesbudgetter.BUPL anerkender, atHolbæk Kommunehar udmøntet 6,2 mio. kr., hvilket svarer tilkommunens andel af de 500 mio. kr. Det fremgår imidlertid af KL’s tal, at kommunen harudmøntet hele 14,4 mio. kr. BUPL kan ikke genfinde kvalitetsforbedringer i denstørrelsesorden i budgettet.Én forklaring kan være, at flere kommuner, ligesomVejen Kommune,har valgt også atindberette deres forbrug af en ekstra indtægt fra forældrebetalingen. En øgetforældrebetaling bør imidlertid ikke regnes med som en del af udmøntningen af de 500 mio.kr., som kommunerne har fået fra staten.
KL har i deres opgørelse samlet en række gode eksempler på de løft som nogle kommunerhar gennemført. Det gør det bare så meget mere ærgerligt, at kun godt halvdelen af de 500mio. kr. i realiteten er gået til at løfte kvaliteten.Jeg håber, at du i forlængelse af ovenstående vil forholde dig særdeles kritisk til KL’sudmelding omkring kvalitetspuljen, og at du overfor KL vil insistere på, at kommunerne ogsåfremadrettet skal leve op til deres aftale om at løfte kvaliteten i dagtilbud.Med venlig hilsen
Henning PedersenFormand for BUPL