Kommunaludvalget 2013-14
KOU Alm.del Bilag 64
Offentligt
1363065_0001.png
1363065_0002.png
29-04-2014:PRESSEMEDDELELSE FRA SFI
UNGE AKADEMIKERE KAN SKABE DYNAMIK I YDERKOMMUNER

Stort ansvar, afvekslende opgaver og en mulighed for at kickstarte karrieren. Det er nogle af de

forklaringer, nyuddannede akademikere giver på, hvorfor de har valgt at flytte til en yderkommune

for at arbejde. Og det er fortrin, yderkommunerne kan bygge videre på, fremhæver en ny SFI-

rapport.

I starten af dette årti valgte stadig flere højtuddannede danskere at skifte bylivet ud med en hverdag i en afDanmarks land- og yderkommuner. Men i 2008, da den økonomiske krise ramte, knækkede kurven, og færreakademikere flyttede fra by til land.
For danskere på kontanthjælp og førtidspension gælder det modsatte: Færre flytter på landet i opgangstider,mens flere socialt udsatte søgte mod de lave huslejer og det private udlejningsmarked i yderkommunerne, dakrisen ramte.
Det viser nye tal fra SFI, der dermed understreger, at yderkommunerne har været hårdt ramt af krisen.Rapporten tegner også et billede af tilflytternes motiver, der kan være nyttig viden for kommunerne.

Jobmuligheder og lokalmiljø

For danskere med en videregående uddannelse er det både jobbet, det overskuelige lokalmiljø og de goderammer for børn, der trækker dem til yderkommunerne.
De nyuddannede akademikere fremhæver særligt jobfordelene: større ansvar, flere opgaver og mere erfaringpå kortere tid end i et tilsvarende job i de store byer.

Nye folk skaber dynamik

Samtidig er de nyuddannede også indstillede på at flytte videre, når det næste job byder sig. Og den dynamikkan man udnytte, mener medforfatter og forsker Louise Glerup Aner:
”Yderkommunerne kan i højere grad skabe opmærksomhed om jobmulighederne for nyuddannede for attiltrække denne gruppe – men fremfor at prøve at holde på dem, når de kommer, kan man også understøtte
den dynamik, det kan skabe, at der jævnligt kommer nye unge, nyuddannede tilflyttere til byen.”
Rapporten er finansieret af Landdistriktspuljen under Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Yderligere oplysninger:

Afdelingsleder Kræn Blume Jensen, tlf. 33 69 77 99 ellerkommunikationschef Ulla Haahr, tlf. 25 37 36 51.

Udgivelse:

Louise Glerup Aner & Høgni Kalsø Hansen:Flytninger fra byer til land- ogyderområder. Højtuddannede og socialt udsatte gruppers flytninger fra bykommuner tilland- og yderkommuner – mønstre og motiver.SFI – Det Nationale Forskningscenter forVelfærd, 14:03

Udgivelsesdato:

29. april 2014

Omfang/pris:

164 sider / Netpublikation.