Kirkeudvalget 2013-14
KIU Alm.del Bilag 47
Offentligt
1371234_0001.png
1371234_0002.png
1371234_0003.png
KirkeministerMarianne JelvedKirkeministerietFrederiksholms Kanal 211220 København K19 maj 2014Vedr: Den Grønlandske menighed i Danmark.
Vi er en Arbejdsgruppe , som på vegne af den Grønlandske menighed , skriver tilDem. Vores mål med arbejdsgruppen er at skabe bedre forhold for den grønlandskemenighed i Danmark.Vi har flere punkter , som vi meget gerne vil tale med Dem om.Vi har fåetbevilliget en enkelt præst, som hører under Århus Stift, og som skaldække hele Danmark. Der er en præst i København, ansat af Grønlands Selvstyre, tilat servicere grønlændere der ikke er her af egen fri vilje. Det er forbudt at bruge ham.Han er ikke vores præst ( han er præst for dem der er her ufrivilligt-de syge, indsattei fængsler og de studerende), og vi får afslag på ansøgning af brug af ham de flestegange. Afslag til begravelser, dåb, konfirmationsforberedelse osv.Så efter vores mening , er den kirkelige betjening af grønlændere i Danmark, ekstremdårlig. Det er på trods af at vi betaler omkring 16 mill. i kirkeskat.Ifølge en rapport, som Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget udgav i 2010, boededer dengang over 18.000 grønlændere i Danmark. Med en præst.Til sammenligning har det tyske mindretal 4 præster til 15.000 personer.I Grønland er der 3-4 præster til 3-4000 danskere ( betalt af Selvstyret), de fårrejse/gods betalt og får en bolig til rådighed. Den ene grønlandske præst i Danmark,skal selv betale for rejse/gods, og selv sørge for bolig. Der bør være bedre forholdfor ansøgere til stillingen.Vi har tidligere , da der var færre grønlændere haft 2-4 præster, fordelt over heleDanmark. De havde kontakt med alle foreninger fordelt over hele Danmark, deudøvede sjælesorg, dem der kun kan få nadver i hjemmet, alderdomshjem og andrekirkelige muligheder.
Institut formenneskerettighederer for øjeblikket i gang med at undersøgeforholdene for grønlændere her i Danmark. Vi mener at vores ret til gudstjenester,forkyndelse,bøn, hjælp til sjælesorg, overholdelse af religiøse skikke er krænket. OgifølgeFN-s konvensionom børnerettigheder øves der diskrimination modgrønlandske børn, da de ikke har ret til at blive døbt og konfirmeret på deres egetsprog. IfølgeEU-CHARTER om grundlæggende rettigheder, omkring forskelligeartikler – ikke forskelsbehandling -kulturel og religiøs mangfoldighed, børnsrettigheder, ældres rettigheder , hvor vi har rettigheder.Hver gang der er Gudstjeneste er der fuldt hus i Helligåndskirken i København( også med danskere der har boet i Grønland), hvilket viser at der er et stort behov.-gudstjenester er samlingspunkter for fællesskab, venskab og netværk.Vi har fået at vide at vi ikke kan danne enmenighedsråd,da vi ikke er et sogn.- ogdermed er vi ude af indflydelse.Vi vil gerne appellere til Kirkeministeren om at bruge Menighedsrådslovenbekendtgørelse af lov om menighedsråd paragraf 5 .§ 5. Ministeren for ligestilling og kirke kan efter forhandling med biskoppenbestemme, at der oprettes menighedsråd for grupper af personer, der udgør ensærlig menighed. Ministeren for ligestilling og kirke fastsætter regler forsådanne menighedsråds sammensætning og beføjelser.Vi mener at menighedsråd passer bedst til den grønlandske menighed. Og vi har allenoteret os” Rapport fra arbejdsgruppen om betjening af grønlændere med ophold iDanmark.” 2011.Vi mener ikke det er realistisk at en enkelt præst kan dække vores behov.-Vi ønsker 2-3 præster grønlandske præster i Danmark. (en mulighed er at dendanske stat kan være med til at betale Selvstyrets præst, så vi ikke skal ansøge hvergang vi må låne ham)-Vi ønsker en menighedsråd ( for hele Danmark)-Vi ønsker en fast kirke i København ( måske en Nordatlantisk Kirke?).Vi vil gerne understrege at vi er en frivillig gruppe , som kommer fra hele Sjælland.Vi har haft kontakt med en del mennesker som har viden og erfaring inden for
området. Bl.a. Sognepræst Erik Balslev-Clausen, som nok er en af de få danskepræster , der kender udviklingen og behovet.Vi vil meget gerne holde et snarligt møde med Dem og forklare os nærmere.
Med venlig hilsenPå vegne af gruppenHenriette Berthelsen
Vedlagt bilag :1. Arbejdsgruppen medlemmer2. Menigheds underskriftsindsamling.(optalt pr. 15/5-2014, i alt 221 underskrifter)