Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 64
Offentligt
1300571_0001.png
1300571_0002.png
1300571_0003.png
Bekendtgørelse om fjernaflæste elmålere og måling af elektricitet i slut-forbruget1)
I medfør af § 20, stk. 2, § 22, stk. 4, § 28, stk. 3, og § 70, stk. 2, i lov om elforsyning, jf. lovbe-kendtgørelse nr. 279 af 21. marts 2012, som ændret ved lov nr. 575 af 18. juni 2012 og lov nr. 642af 12. juni 2013, og § 5, stk. 5, i lov nr. 575 af 18. juni 2012 om ændring af lov om elforsyning, lovom naturgasforsyning og lov om Energinet.dk, som ændret ved lov nr. 641 af 12. juni 2013, og efterforelæggelse for Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg fastsættes:Anvendelsesområde

§ 1.

Bekendtgørelsen finder anvendelse på netvirksomheders fjernaflæste elmålere samt måling afelektricitet hos slutbrugere.Stk. 2.Ved slutbruger forstås i denne bekendtgørelse en fysisk eller juridisk person, hvis leveringeller aftag af elektricitet i nettet er omfattet af netvirksomhedens pligt til at måle levering og aftag afelektricitet i nettet, jf. § 20, stk. 1, nr. 4, i lov om elforsyning.Idriftsættelse af fjernaflæste elmålere

§ 2.

Netvirksomhederne skal sikre, at der inden den 31. december 2020 er idriftsat fjernaflæsteelmålere hos alle slutbrugere.Stk. 2.Fjernaflæste elmålere skal opfylde kravene i §§ 4-7, jf. dog § 11.Stk. 3.En fjernaflæst elmåler, der opfylder kravene i §§ 4-7, kan ikke udskiftes med en elmåler,som ikke opfylder disse krav.

§ 3.

Ved installation af fjernaflæste elmålere hos slutbrugere skal netvirksomhederne informere ogrådgive slutbrugerne om anvendelsen af fjernaflæste elmålere og potentialet for brugen af disse.
Tekniske krav til fjernaflæste elmålere.

§ 4.

En fjernaflæst elmåler skal kunne1) registrere aftag og levering af elektricitet i det kollektive elforsyningsnet særskilt og med enregistrering hvert 15. minut eller med kortere intervaller,2) ændre indstillinger for registreringsfrekvensen via et fjernaflæsningssystem, og3) lagre målte data til brug for forbrugsafregning.Stk. 2.Målersystemet skal kunne registrere forsyningsafbrud hos forbrugeren og på forespørgselfra netvirksomheden overføre afbrudsdata.

§ 5.

En fjernaflæst elmåler skal være i stand til at videreformidle målte data om aftag og leveringaf elektricitet for de enkelte tidsserier til netvirksomheden og en ekstern enhed. Den fjernaflæsteelmåler skal som minimum kunne bringes til at vise akkumulerede værdier for aftag og levering afelektricitet samt den aktuelle elektriske effekt.

§ 6.

Intervallet for overførsel af målte data til netvirksomheden skal kunne justeres og tilpassesselskabernes afregnings- og faktureringsrutiner i henhold til forskrifter udstedt af Energinet.dk.Stk. 2.Målte data skal til enhver tid kunne indhentes fra den fjernaflæste elmåler af netvirksom-heden.

§ 7.

Det skal være muligt for forbrugeren efter åbne standarder at tilkoble eksterne enheder til denfjernaflæste elmåler og løbende udtage forbrugsrelevante data, jf. § 5.Stk. 2.Overførsel af data skal være sikret via kryptering eller lignende.Stk. 3.Tilkobling af eksterne enheder skal kunne foretages af lægmand uden at bryde plomber el-ler lignende. Netvirksomheden kan beslutte, at aktivering skal foretages eksternt af netvirksomhe-den. Dette må ikke påføre forbrugeren unødige ekstraomkostninger.Stk. 4.Udtagning af data må ikke være til gene for netvirksomheders brug af den fjernaflæste el-måler.Formidling af data til datahub

§ 8.

Netvirksomhederne indsender timemålte forbrugsdata til datahubben fra de af netvirksomhe-dernes slutbrugere, hvor der er idriftsat fjernaflæste elmålere, når der i markedsforskrifter udstedt afEnerginet.dk er indført en model for timeafregning af alle slutbrugere.Stk. 2.Klima-, energi- og bygningsministeren kan fastsætte en tidsfrist for Energinet.dk’s udste-delse af markedsforskrifter, der indfører en model for timeafregning af alle slutbrugere.Dokumenterede meromkostninger for netvirksomhederne

§ 9.

Energitilsynet kan efter ansøgning forhøje reguleringsprisen for netvirksomheder, der har do-kumenterede meromkostninger som følge af pålæggene i § 2, stk. 1 og 2, og § 8, stk. 1, i henhold tilreglerne i bekendtgørelsen om indtægtsrammer for netvirksomheder og regionale transmissions-virksomheder omfattet af lov om elforsyning.Stk. 2.Dokumenterede meromkostninger ved fremskyndelse af investeringer som følge af tidsfri-sten i § 2, stk. 1, kompenseres i medfør af § 70, stk. 7, 1. pkt. i lov om elforsyning. Kompensationenkan beregnes ved brug af standardiserede forudsætninger, jf. stk. 4.Stk. 3.Dokumenterede meromkostninger til udskiftning eller opgradering af elmålere til fjernaf-læste elmålere, der opfylder kravene i §§ 4-7, kompenseres i medfør af § 70, stk. 7, 2. pkt. i lov omelforsyning. Kompensationen kan beregnes ved brug af standardiserede forudsætninger, jf. stk. 4.Stk. 4.Energitilsynet kan fastsætte standardiserede forudsætninger for forhøjelse af regulerings-prisen som følge af dokumenterede meromkostninger. Ved fastsættelsen heraf tager Energitilsynetblandt andet hensyn til en forventet levetid på 15 år for elmålerne og netvirksomhedernes sparedeomkostninger til den relevante alternative investering, der indtil den 31. december 2020 vil være enelektronisk ikke-fjernaflæst elmåler.Stk. 5.Øgede driftsomkostninger som følge af forskrifter udstedt af Energinet.dk om indsendelseaf timemålte forbrugsdata, jf. § 8, stk. 1, kompenseres i medfør af § 70, stk. 7, 2. pkt. i lov om elfor-syning.Stk. 6.På baggrund af Energinet.dk’s forskrifter, jf. § 8, stk. 1, fastsætter Energitilsynet standardi-serede forudsætninger for forhøjelse af reguleringsprisen som følge af øgede driftsomkostninger, jf.stk. 5.Stk. 7.Netvirksomhederne kan alene ansøge Energitilsynet om kompensation for dokumenteredemeromkostninger, jf. stk. 1, én gang årligt for meromkostninger i det foregående regnskabsår. Ret-ten til at få godkendt en indtægtsrammeforhøjelse som følge af meromkostningerne bortfalder, så-fremt ansøgningen ikke foreligger i Energitilsynet senest den 31. maj i regnskabsaflæggelsesåret.
Ikrafttrædelse og overgangsbestemmelser

§ 10.

Bekendtgørelsen træder i kraft den xxx.Stk. 2.Bekendtgørelsen ophæver bekendtgørelse nr. 783 af 29. juni 2011 om måling af elektriciteti slutforbruget.

§ 11..

De fjernaflæste elmålere, der allerede er idriftsat på tidspunktet for bekendtgørelsens ikraft-træden, men ikke opfylder alle kravene i §§ 4-7, kan forblive i drift i de pågældende elmåleres rest-levetid, såfremt de kan benyttes til indsendelse af timemålte forbrugsdata til datahubben, jf. § 8, stk.1.Stk. 2.I målersystemer med fjernaflæste elmålere som nævnt i stk. 1, finder § 2, stk. 2, ikke an-vendelse ved udskiftning af enkelte defekte fjernaflæste elmålere samt tilslutning af nye fjernaflæsteelmålere.
Bekendtgørelsen indeholder bestemmelser, der gennemfører dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv2009/72/EF af 13. juli 2009 om fælles regler for det indre marked for elektricitet og om ophævelse af direktiv2003/54/EF, EU-Tidende 2009, nr. L 211, side 55, og dele af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2012/27/EU af25. oktober 2012 om energieffektivitet, om ophævelse af direktiv 2009/125/EF og 2010/30/EU samt om ophævelse afdirektiv 2004/8/EF og 2006/32/EF, EU-Tidende. Bekendtgørelsen har som udkast været notificeret i overensstemmelsemed Europaparlamentets og Rådets direktiv 98/34/EF (informationsproceduredirektivet), som ændret ved direktiv98/48/EF.
1