Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 53
Offentligt
1298320_0001.png
1298320_0002.png
N O T AT
18. september 2013Byggeri og energieffektivitetOpdateret 06. november 2013
Udbredelse af PCB i danske skoler – status på kommuner

Baggrund

I 2012 iværksatte Energistyrelsen og Miljøstyrelsen i forbindelse med PCB-handlingsplanenen national kortlægning af PCB i den danske bygningsmasse. Kortlægningens første del, dervedrører PCB i byggematerialer, blev afsluttet i juni 2013. Resultaterne viste, at PCB er mereudbredt i den danske bygningsmasse end hidtil antaget, selvom stoffet blev forbudt i 1977. Desamlede data i kortlægningen pegede også på, at der oftere findes PCB i landets skoler end iøvrige offentlige bygninger, hvilket bl.a. kan skyldes, at flere af skolerne er opført i perioden1965-1969, hvor brugen af PCB synes at have været på sit højeste.På baggrund af den nye viden om, at PCB er mere udbredt på skoler end andre offentlige in-stitutioner, besluttede regeringen at oprette en PCB-rådgivningsenhed til kommunerne. Råd-givningsenheden i Energistyrelsen skal bistå kommunerne med vejledning om, hvordan debedst muligt tilrettelægger undersøgelser af deres bygninger og efterfølgende igangsætter re-noveringstiltag, hvor det er nødvendigt. Rådgivningsenheden har i august afholdt tre informa-tionsmøder om PCB og håndtering heraf i København, Esbjerg og Aalborg.

Status på kommuner

Energistyrelsen har i august 2013 bedt Epinion om at lave en rundringning til samtlige kom-muner med henblik på at opnå viden om, hvor langt kommunerne er kommet i deres håndte-ring af PCB i skoler.Kommunerne oplyser i forhold til rundspørgen1, at:---76 pct. af alle kommuner har lavet en screening/risikovurdering af alle deres skoler op-ført eller renoveret mellem 1950 og 1977.Af de 24 pct. der endnu ikke har lavet en screening/risikovurdering, er lidt over halvde-len i gang med at planlægge en risikovurdering.13 pct. af kommunerne har lavet systematiske indeluftmålinger på samtlige skoler fraPCB-perioden.
Rundspørgen er lavet på baggrund af henvendelse til kommunens PCB-ansvarlige, og resultater er fremstilletpå baggrund af data fra 91 kommuner.
1
Side 1
-
80 pct. af kommunerne har lavet konkrete indeluftmålinger i en eller flere af deres sko-ler – enten i forbindelse med materialeprøver, der har konstateret PCB fx i forbindelsemed renovering, eller i skoler, der i den indledende risikovurdering, er klassificeretsom højrisikobygninger.Der er 9 kommuner, der ikke pt. har planer om at gennemføre en screening af PCB ideres skoler. Heraf har størstedelen dog lavet indeluftmålinger af PCB på enkelte sko-ler.
-
Samlet set dækker de kommuner, der indgår i undersøgelsen, og som har gennemført ellerplanlagt screeninger for PCB i deres skoler, 83 pct. af landets befolkning. Medregnes dekommuner, der har gennemført enkelte indeluftmålinger i forbindelse med renovering eller ibygninger, der er klassificeret som højrisikobygninger, dækker disse 91 pct. af landets be-folkning.I rundringningen er der også spurgt til kommunernes indsats i daginstitutioner, og her visertallene stort set samme aktivitetsniveau.Konklusion og opfølgningUndersøgelsen viser således, at stort set alle kommuner pr. august 2013 oplyser at haveigangværende eller planlagte aktiviteter for håndtering af PCB i skoler.I regi af PCB-handlingsplanen er der tilvejebragt en række anvisninger fra Statens Bygge-forskningsinstitut om hhv. screening, måling og renovering for PCB i indeluften i bygninger.Anvisningerne blev offentliggjort i juni 2013.Energistyrelsen forventer, at de nye anvisninger fra Statens Byggeforskningsinstitut vil bidra-ge til at ensrette og sætte en fælles standard for håndteringen af PCB i danske bygninger. Deter også disse retningslinjer, der anvendes af rådgivningsenheden i Energistyrelsen.Energistyrelsen vil på baggrund af Epinions rundringning til kommunerne målrette en opsø-gende indsats til det mindretal af kommuner, der ikke er kommet i gang med en systematiskhåndtering af problemstillingen. Energistyrelsens rådgivningsenhed kan også hjælpe de reste-rende kommuner i takt med, at der opdages konkrete bygninger, herunder skoler med PCB,hvori der skal iværksættes effektive renoveringsindsatser. Det skal hertil nævnes, at enkeltemindre kommuner oplyser at have meget få eller ingen skoler fra PCB-perioden og derfor ik-ke har behov for at gennemføre en systematisk indsats.
Side 2