Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 263
Offentligt
1363520_0001.png
1363520_0002.png
1363520_0003.png
N O T AT
9. april 2014J.nr. 3007/3016-0001Ref. Tsk
Kommissorium for Energisparerådet fra 2014BaggrundDet fremgår af lov nr. 450 af 31. maj 2000 om fremme af besparelser i energiforbruget, somændret ved lov nr. 1516 af 27. december 2009 og senest lovbekendtgørelse 1065 af 12. no-vember 2012, § 5, stk. 2, at klima- og energiministeren nedsætter et uafhængigt rådgivendeEnergispareråd, som skal bidrage til at styrke koordineringen og fremme udviklingen af densamlede energispareindsats, Rådet skal rådgive ministeren og Energistyrelsen i forbindelsemed tilrettelæggelsen og gennemførelsen af den samlede besparelsesindsats.Rådet skal bestå af en formand og omkring 15-20 medlemmer. Ministeren udpeger formandenog medlemmerne og fastsætter udvalgets forretningsorden. Energistyrelsen er sekretariat forrådet. Medlemmerne skal repræsentere aktører og interessenter vedrørende energibesparelser.Rådet blev nedsat af klima- og energiministeren i efteråret 2010. En af hovedopgaverne forEnergisparerådet har været at styrke koordineringen af de energispareaktiviteter, som vareta-ges af Center for Energibesparelser (frem til marts 2012), energiselskaberne og Energistyrel-sen. I lyset af, at GO’ Energi blev nedlagt medio 2012, og rådets funktion med at kommenterepå GO’ Energis handlingsplan dermed bortfaldt, er der behov for at revidere kommissoriet forEnergisparerådet.Dette kommissorium erstatter med virkning fra XX.2014 kommissoriet af 26. maj 2010.
OpgaverEnergisparerådets to hovedopgaver er, at:1. rådgive ministeren og Energistyrelsen om energispareinitiativer med henblik på atfremme udviklingen af den samlede energispareindsats,2. drøfte den igangværende energispareindsats på tværs af aktører og aktiviteter medhenblik på at styrke koordineringen af eksisterende initiativer og virkemidler.Energistyrelsen skal hvert andet år fremlægge en sammenfattende redegørelse for energispa-reindsatsen. Rådet vil blive forelagt redegørelsen, og kan på baggrund af den drøfte virknin-gen af den igangværende indsats og eventuelt behov for målretning eller styrkelse af indsat-Side 1
sen. Derudover vil Energistyrelsen på møderne informere om igangværende og planlagte ini-tiativer.Energisparerådet kan også på eget initiativ foreslå relevante emner eller temaer, som rådet øn-sker at drøfte på møderne.Kompetencer og arbejdsformEnergisparerådet mødes en til to gange årligt. Rådets møder kan i hvert fald en gang årligtopdeles i to sessioner i lige forlængelse af hinanden, således at rådet først mødes til drøftelserud fra en på forhånd godkendt dagsorden og fremkommer med relevante synspunkter og an-befalinger til ministeren. Efterfølgende afholdes en session, hvor ministeren deltager og fore-lægges rådets drøftelser.Formanden for rådet leder møderne og fremlægger rådets drøftelser for ministeren. Samtidigforestår formanden forberedelserne til og opfølgningen på møderne i samarbejde med rådetssekretariat. Formanden repræsenterer rådet udadtil.Der udarbejdes skriftlige referater fra rådets ordinære møder. Referaterne skal afspejle defremførte synspunkter på møderne og rådets anbefalinger til ministeren. Referaterne sendes tilministeren og Energistyrelsen til orientering.
SammensætningEnergisparerådet har følgende medlemmer:En formand, som skal repræsentere rådet udadtil og formidle rådets anbefalinger overforministeren. Formanden udpeges af ministeren.Op til 15 medlemmer, som repræsenterer aktører og interessenter inden for energibespa-relser. Medlemmerne udpeges af ministeren efter indstilling fra de interesseorganisationerog aktører, som fremgår af bilag 1. Det er ikke muligt at indstille suppleanter for med-lemmerne.
Medlemmerne udpeges for en 3-årig periode. Genudpegning kan finde sted og der kan skeudpegning for en kortere periode, f.eks. hvis et medlem udtræder af Rådet.Der ydes alene honorar til formanden.Sekretariatsfunktionerne varetages af Energistyrelsen og omkostningerne i forbindelse medrådets etablering og møder varetages af Energistyrelsen.
ForretningsordenEnergisparerådet beslutter selv om der – inden for den ramme der er fastlagt i dette kommis-sorium – er behov for at udarbejde en forretningsorden for arbejdet i Energisparerådet. En for-retningsorden skal i givet fald godkendes af ministeren.Side 2
Bilag 1: Oversigt over interesseorganisationer og aktører, som kan indstille medlem tilEnergisparerådetMedlemmerne af Energisparerådet udpeges af ministeren efter indstilling af højst to kandida-ter fra de interesseorganisationer og aktører, som fremgår af tabellen nedenfor. Energisparerå-det skal repræsenteres af de udpegede interesseorganisationer og aktører på direktørniveau. Ioverensstemmelse med ligestillingsloven skal hver organisation, hvor det er muligt i forholdtil indstillingskriteriet, indstille en af hvert køn.

Organisationer der kan indstille medlem til Energisparerådet

1.2.3.4.5.6.7.8.9.10.11.12.13.14.15.16.FormandDIKLDansk EnergiDansk FjernvarmeNaturgasselskaberneDansk ByggeriEnergi- og OlieforumDet Økologiske RådForbrugerrådetForeningen for Rådgivende Ingeniører (FRI)HåndværksrådetTekniqLandbrug & FødevarerDansk ErhvervEnergiforum Danmark
Side 3