Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 24
Offentligt
N O T AT
1. oktober 2013Byggeri og energieffektivitet
Udbredelse af PCB i danske skoler – status på kommunerBaggrund
I 2012 iværksatte Energistyrelsen og Miljøstyrelsen i forbindelse med PCB-handlingsplanenen national kortlægning af PCB i den danske bygningsmasse. Kortlægningens første del, dervedrører PCB i byggematerialer, blev afsluttet i juni 2013. Resultaterne viste, at PCB er mereudbredt i den danske bygningsmasse end hidtil antaget, selvom stoffet blev forbudt i 1977. Desamlede data i kortlægningen pegede også på, at der oftere findes PCB i landets skoler end iøvrige offentlige bygninger, hvilket bl.a. kan skyldes, at flere af skolerne er opført i perioden1965-1969, hvor brugen af PCB synes at have været på sit højeste.På baggrund af den nye viden om, at PCB er mere udbredt på skoler end andre offentlige in-stitutioner, besluttede regeringen at oprette en PCB-rådgivningsenhed til kommunerne. Råd-givningsenheden i Energistyrelsen skal bistå kommunerne med vejledning om, hvordan debedst muligt tilrettelægger undersøgelser af deres bygninger og efterfølgende igangsætter re-noveringstiltag, hvor det er nødvendigt. Rådgivningsenheden har i august afholdt tre informa-tionsmøder om PCB og håndtering heraf i København, Esbjerg og Aalborg.Status på kommuner
Energistyrelsen har i august 2013 bedt Epinion om at lave en rundringning til samtlige kom-muner med henblik på at opnå viden om, hvor langt kommunerne er kommet i deres håndte-ring af PCB i skoler.Undersøgelsen1viser, at:--70 pct. af alle kommuner har lavet en screening/risikovurdering af alle deres skoler op-ført eller renoveret mellem 1950 og 1977.Af de 30 pct. der endnu ikke har lavet en screening/risikovurdering, er lidt under halv-delen i gang med at planlægge en risikovurdering og denne vil blive færdiggjort senestindenfor 2014.13 pct. af kommunerne har lavet systematiske indeluftmålinger på samtlige skoler fraPCB-perioden.
-
Analysen er tilvejebragt på baggrund af henvendelse til kommunens PCB-ansvarlige, og resultater er fremstilletpå baggrund af data fra 92 kommuner.Side 1
1
-
63 pct. af kommunerne har lavet konkrete indeluftmålinger i en eller flere af deres sko-ler – enten i forbindelse med materialeprøver, der har konstateret PCB fx i forbindelsemed renovering, eller i skoler, der i den indledende risikovurdering, er klassificeretsom højrisikobygninger.Der er 15 kommuner, der ikke pt. har planer om at gennemføre en screening af PCB ideres skoler. Heraf er der dog 7 kommuner, der har lavet målinger af PCB på enkelteskoler. Kun 8 kommuner har således slet ikke taget skridt til at håndtere PCB.
-
Samlet set dækker de kommuner, der indgår i undersøgelsen, og som har gennemført ellerplanlagt screeninger for PCB i deres skoler, ca. 80 pct. af landets befolkning. Medregnes dekommuner, der har gennemført enkelte målinger i forbindelse med renovering eller i bygnin-ger, der er klassificeret som højrisikobygninger, dækker disse ca. 88 pct. af landets befolk-ning.Energistyrelsen vil på baggrund af Epinions rundringning nu målrette en opsøgende indsats tilde kommuner, der ikke er kommet i gang med en systematisk håndtering af problemstillingen.Der er flere mindre kommuner blandt de kommuner, der endnu ikke har igangsat aktiviteter tilat håndtere PCB i deres skoler. Det skal hertil nævnes, at enkelte mindre kommuner oplyser athave meget få eller ingen skoler fra PCB-perioden og derfor ikke har behov for at gennemføreen systematisk indsats. Disse kommuner tæller med i statistikken som passive kommuner.I rundringningen er der også spurgt til kommunernes indsats i daginstitutioner, og her visertallene stort set samme aktivitetsniveau.I regi af PCB-handlingsplanen er der tilvejebragt en række anvisninger fra Statens Bygge-forskningsinstitut om hhv. screening, måling og renovering for PCB i indeluften i bygninger.Anvisningerne blev offentliggjort i juni 2013.Energistyrelsen forventer, at de nye anvisninger fra Statens Byggeforskningsinstitut vil bidra-ge til at ensrette og sætte en fælles standard for håndteringen af PCB i danske bygninger. Deter også disse retningslinjer, der anvendes af rådgivningsenheden i Energistyrelsen.
Side 2