Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 239
Offentligt
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
MINISTERIETFOR
BY,BOLIGO GLANDDISTRIKTER18. december 2012
Til samtlige borgmestre
Kære borgmester
Radon er en naturligt forekommende radioaktiv gasart, der findes ijorden. Herfra kan den sive ind i boligerog forøge risikoen for lungekræft. Det vurderes, at radonniveauet er for højt i ca. 350.000 danske boliger.Sundhedsmyndighederne vurderer, at radon i indeklimaet i Danmark er medvirkende årsag til 9 pet. aflungekræfttilfældene, eller ca. 300 nye lungekræfttilfælde om året. Mængden af radon i indeklimaetafhænger bl.a. af, hvor i landet man befinder sig,kælderforhold, husets alder mv.Kommunerne har en særlig forpligtelse i forhold til radon i henhold til henholdsvis byggeloven ogbyfornyelsesloven.Kommunerne har som bygningsejer jævnfør byggeloven pligt til at sørge for, at deres bygninger, herunderde daginstitutionsbygninger, som ejes af kommunerne ikke frembyder fare eller er sundhedsskadelige forbrugerne af bygningen. Det gælder også, hvis der er radon i bygningen, der kan udgøre en sundhedsfare forbrugerne. Det betyder bl.a., at kommunens bygninger skal leve op til byggelovens indeklimabestemmelser ibygningsreglementet, herunder vedr. radon. For daginstitutioner er der ved nybyggeri og væsentligeombygninger krav til ventilation, der er skrappere end til øvrige opholdsrum i beboelsesbygninger.Overholder daginstitutionerne disse krav, er der lav risiko for høje radonkoncentrationer.I forhold tileksisterende byggeri, har Energistyrelsen en række konkrete anbefalinger til, hvordan et for højtradonniveau med enkle forbedringer kan undgås.Derudover har kommunerne i henhold til byfornyelsesloven en generel tilsynspligt og en handlepligt overfor sundhedsfarlige forhold i boliger og andre lokaler, hvor der opholder sig mennesker.Regeringen tager problemstillingen om radon i den danske bygningsmasse alvorligt. En væsentligforudsætning for at kunne nedbringe radonniveauet i den danske bygningsmasseer, at borgerne og øvrigebygningsejere er bekendt med risikoen for radonforekomster i deres bygning og de sundhedsmæssigeforhold, der er forbundet hermed. For at højne det generelle informationsniveau om radon iværksatteregeringen i januar 2012 i samarbejde med Realdania og Kræftens Bekæmpelse en målrettetinformationskampagne om radon i bygninger. Et centralt element i informationsindsatsen er denborgerrettede hjemmeside www.radonguiden.dk.Regeringen er opmærksom på, at der er behov for yderligere information målrettet til kommunerne omhåndtering af radon i bygninger, herunder i daginstitutioner. Hjemmesiden www.radonguiden.dk er iefteråret 2012 derfor blevet udbygget, så den nu også indeholder målrettet information til kommunerne.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
MINISTERIETFOR
BY,BOLIGO GLANDDISTRIKTER
På hjemmesiden er der redskaber, der kan hjælpe til at vurdere, om en kommune har for meget radon iindeklimaet i deres bygninger. Samtidig er der vejledning i, hvordan man måler for radon og konkreteløsningsforslag på, hvordan man undgår et for højt niveau af radon i såvel eksisterende byggeri som inybyggeri. Der er også en særlig sektion vedrørende daginstitutioner, herunder de regler, der gør siggældende. Derudover indeholder hjemmesiden vejledning om kommunernes mulighed for at gribe indoverfor radon i boliger og opholdsrum. Vejledningen kan anvendes af kommuner, der får henvendelser omforekomst af radon i boliger, eller hvor kommuner på anden vis bliver opmærksom på radonproblemer iboliger og opholdsrum.Formålet er bl.a. at sikre, at kommunerne i den konkrete situation griber ind over for radon i boliger ogopholdsrum, herunder daginstitutioner, efter de gældende lovbestemmelser.Opmærksomheden henledes derfor på, at det er vigtigt, at sagsgangene i den kommunale forvaltning ertilrettelagt således, at de sikrer, at evt. radon i kommunernes egne bygninger håndteres, og at oplysningerom radon i boliger og opholdsrum altid bliver undersøgt hurtigst muligt.Afslutningsvist skal det bemærkes, at kommunerne på hjemmesiden inviteres til atkontakte
Energistyrelsen, såfremt kommunerne har erfaringer med initiativer omkring radon, som kan lægges påradonguiden.dk. Formålet er derved at opnå videndeling mellem kommunerne.
M e d venlig hilsen
Martin Lidegaard
Carsten Hansen