Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 220
Offentligt
1351955_0001.png
1351955_0002.png
København og Nuuk, d. 27. marts 2014
Internationale konferencer i Nuuk og København dokumenterer, aturanudvinding er problematiskLørdag d. 22. og tirsdag d. 25. marts afholdtes to internationale konferencer i henholdsvis Katuaq,Grønlands Kulturhus i Nuuk, og på Christiansborg i København om virkningerne af uranudvindingi Grønland og resten af verden. Konferencerne var arrangeret af Avataq, Det Økologiske Råd,NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi.Formålet var at informere politikere og offentligheden i Grønland og Danmark om de miljø-,udenrigs- og sikkerhedspolitiske konsekvenser af udvinding, produktion og eksport af uran iRigsfællesskabet. Der var indlæg af nogle af de førende eksperter i verden på uranområdet - bl.a. afden australske børnelæge, Helen Caldicott, der har været en af de mest indflydelsesrigeatomkraftmodstandere igennem fire årtier og Jan Willem Storm van Leeuwen, konsulent i kemi ogenergisystemer fra Ceedata Consultants i Holland. Herudover talte i København Cindy Vestergaard,seniorforsker i DIIS, og i Nuuk styrelseschef i den grønlandske Miljøstyrelse for Råstofområdet,Søren Hald Møller.Storm van Leeuwen fremlagde den første, uafhængige vurdering af de miljø- og sundhedsmæssigekonsekvenser af det kontroversielle sjældne jordarter/uranmineprojekt i Kuannersuit/Kvanefjeldet.”Efter i mere end fem år at være bombarderet med ensidige oplysninger fra mineindustrien, får vinu omsider informationer om uranudvinding fra uafhængige eksperter”, udtaler formanden forAvataq, Mikkel Myrup, som var med ved begge konferencer. ”Flere af de parlamentarikere, derdeltog i konferencen i Nuuk, gav udtryk for, at det netop var sådanne informationer, de savnede foret halvt år siden, da uranforbuddet var til debat. Det kunne have ændret deres stemmeafgivning”.Ved konferencen i Nuuk var en repræsentant for den grønlandske regering, Minister for Erhverv,Råstoffer og Arbejdsmarked, Jens-Erik Kirkegaard, tilstede. Herudover deltog i politikernespaneldebat formanden for regeringspartiet Atassut, Gerhardt Petersen, formanden for Demokraatit,Anda Uldum, næstformanden for Partii Naleraq, Per Rosing Petersen, Saxtorph Didriksen fraregeringspartiet Siumut, Kalistat Lund fra Inuit Ataqatigiit, samt formanden for Partii Inuit, NikkuOlsen – de fleste medlemmer af Landstingets, Inatsisartuts, Råstofudvalg.”Et af hovedbudskaberne er, at der stadigvæk er stor modstand mod uranudvinding i Inatsisartutog i Folketinget”, udtaler Hans Pedersen fra VedvarendeEnergi. ”Både ved konferencen i Nuuk ogkonferencen i København understregede repræsentanterne for Inuit Ataqatigiit, at partiet agter atrulle ophævelsen af uranforbuddet tilbage, såfremt partiet kommer til magten igen”.
1
I paneldebatten i Fællessalen på Christiansborg deltog Johan Lund Olsen fra Inuit Ataqatigiit, FinnSørensen fra Enhedslisten og Christian Friis Bach fra Radikale Venstre. Blandt de mere endhundrede tilhørere var der tilmeldt talrige repræsentanter for forskningsinstitutioner ogmyndigheder, herunder Statsministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervs- og Vækstministeriet,Grønlands Repræsentation, Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet,Arbejdstilsynet, De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, Statens Institutfor Strålebeskyttelse og Det Europæiske Miljøagentur.Blandt de mange tilhørere ved begge konferencer var foruden repræsentanter formiljøorganisationer, der er aktive i Grønland, tillige medlemmer af borgergrupper fra Narsaq - denby, der ligger nærmest ved den planlagte uranmine i Kuannersuit. Mange af disse gav udtryk forstærk bekymring over de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser, som projektet vil få for byen.”Der er ingen tvivl om, at modstanden mod uranudvinding i Rigsfællesskabet går videre meduformindsket styrke”, udtaler Palle Bendsen fra NOAH Friends of the Earth Denmark. ”I løbet afdet sidste års tid er der opbygget et effektivt samarbejde mellem grønlandske og danskemiljøorganisationer. Samtidigt kan vi trække på et stadigt større netværk af internationaleeksperter”.Konferencerne var økonomisk støttet af OOA Fonden, Græsrodsfonden, Gaia Trust, Miljø- ogEnergifonden af 2005, 1. Maj Fonden samt Plums Fond for Økologi, Fred og Bæredygtighed.
Oplægsholdernes præsentationer finder man på flg. link:http://ecocouncil.dk/en/releases/presentationsFor nærmere oplysninger, kontakt:ForAvataq(www.avataq.gl): Mikkel Myrup, tlf.: +299 22 84 23, e-mail:mikkelmyrup(at)post.comForDet Økologiske Råd(www.ecocouncil.dk): Christian Ege, tlf.: +45 33 18 19 33, (mob.) +45 2858 06 98, e-mail:christian(at)ecocouncil.dkog Niels Henrik Hooge, tlf.: +45 21 83 79 94, e-mail:nielshenrikhooge(at)yahoo.dkForNOAH Friends of the Earth Denmark(www.noah.dk): Palle Bendsen, tlf.: +45 98 14 76 95,(mob.) +45 30 13 76 95, e-mail:pnb(at)mail.dkForVedvarendeEnergi(www.ve.dk): Hans Pedersen, tlf.: +45 51 92 24 14, e-mail:pedersen(at)ve.dk
2