Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 157
Offentligt
1332702_0001.png
1332702_0002.png
1332702_0003.png
Aktstykke nr.70
Folketinget 2013-14
70

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse.

København, den 28. januar 2014.
a.
Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse anmoder hermed om Finansudvalgets tilslutning til, at derfra henholdsvis § 23.21.01. Miljøstyrelsen. (Driftsbevilling) og § 29.21.01. Energistyrelsen(Drifts-bevilling)overføres 1,2 mio. kr. til § 16.21.02. Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse(Reserva-tionsbevilling)med henblik på finansiering af en undersøgelse af sammenhængen mellem vindmølle-støj og helbredseffekter til i alt 3,7 mio. kr., som forudsættes gennemført af Kræftens Bekæmpelse.Den samlede udgift deles mellem de tre ministerier.Forslaget medfører ikke merudgifter i finansåret.I de senere år er bekymringer om støj fra vindmøller opstået i debatten om vindmøller, fordi noglemennesker oplever støjgener og er bekymrede for, om støjen har negative helbredseffekter. Der fore-ligger imidlertid ikke nogen videnskabelige undersøgelser, der viser, at støj fra vindmøller har nega-tive helbredseffekter. Det kan i denne forbindelse oplyses, at de danske støjregler ligger på niveaumed de regler, der gælder i de lande, Danmark normalt sammenligner sig med. Alligevel ønsker Mil-jøministeriet og Klima-, Energi- og Bygningsministeriet i fællesskab med Ministeriet for Sundhed ogForebyggelse at gennemføre en undersøgelse af sammenhængen mellem vindmøllestøj og helbreds-effekter ved hjælp af registeroplysninger. Miljøministeren og ministeren for sundhed og forebyggelsehar tidligere i samråd orienteret Folketingets Miljøudvalg og Sundheds- og Forebyggelsesudvalgetherom. Miljøministeren og Klima-, Energi- og Bygningsministeren har også ved brev til landetsborgmestre orienteret om undersøgelsen.Der er tale om en to-delt undersøgelse, som forudsættes gennemført af Kræftens Bekæmpelse ogmed forbehold for Finansudvalgets tilslutning forudsættes finansieret af midler fra § 16.21.02. Sund-hedsfremme og sygdomsforebyggelse, som er en tilskudsbevilling. Første del af projektet omfatter enundersøgelse af sammenhængen til hjerte-kar-lidelser, medens anden del skal belyse, om der er sam-menhæng mellem vindmøllestøj og henholdsvis, depression, højt blodtryk, søvnforstyrrelser, diabe-tes og lav fødselsvægt.For første del vedr. hjerte-kar-lidelser foreligger der en projektbeskrivelse fra Kræftens Bekæmpel-se, som har været vurderet af Sundhedsstyrelsens rådgivende videnskabelige udvalg for miljø ogsundhed samt en ekstern støjekspert. Projektbeskrivelsen er vurderet positivt og er herefter tilgået detre involverede ministerier.
b.
BK001531
2
Kræftens Bekæmpelse har for så vidt angår anden del af undersøgelsen præsenteret de tre ministe-rier for et design herfor. Kræftens Bekæmpelse er endnu ikke blevet bedt om at præsentere en pro-jektbeskrivelse, som også skal vurderes af Sundhedsstyrelsens videnskabelige faglige udvalg for mil-jø og sundhed samt af en ekstern støjekspert. Når projektbeskrivelsen foreligger, vil interessenter påvindmølleområdet få mulighed for at kommentere på denne og på projektbeskrivelsen for del 1 afundersøgelsen.Udgifterne på i alt 3,7 mio. kr. til gennemførelse af de to delundersøgelser forudsættes finansieretligeligt mellem Miljøministeriet, Klima- og Energiministeriet samt Ministeriet for Sundhed og Fore-byggelse.Igangsættelsen af første del af projektet og af udarbejdelsen af projektbeskrivelse for andel del afprojektet er betinget af Finansudvalgets tilslutning til, at der i 2014 overføres ca. 1,2 mio. kr. fra hen-holdsvis § 23.21.01. Miljøstyrelsen og § 29.21.01. Energistyrelsen til § 16.21.02. Sundhedsfremmeog sygdomsforebyggelse, som samtidig indebærer, at de nævnte midler konverteres fra driftsmidlertil tilskudsmidler. For så vidt angår Ministeriet for Sundhed og Forebyggelses andel af finansieringaf undersøgelsen kan det oplyses, at denne sker via reservationsbevillingen på konto 16.21.02. Sund-hedsfremme og sygdomsforebyggelse, hvor der er hjemmel til afgivelse af flerårige tilsagn, hvilketogså er bestemmende for, at Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse forudsættes at varetage de til-skudsadministrative opgaver, der er relateret til Kræftens Bekæmpelses gennemførelse af projektet.Under forudsætning af Finansudvalgets tilslutning vil der derfor fra § 16.21.02. Sundhedsfremme ogsygdomsforebyggelse blive ydet tilskud til Kræftens Bekæmpelse til gennemførelse af projektet.På den baggrund anmodes om Finansudvalgets tilslutning til, at der fra henholdsvis § 23.21.01.Miljøstyrelsen(Driftsbevilling)og § 29.21.01. Energistyrelsen(Driftsbevilling)overføres 1,2 mio.kr. til § 16.21.02. Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse(Reservationsbevilling)med henblik påfinansiering af en undersøgelse af sammenhængen mellem vindmøllestøj og helbredseffekter til i alt3,7 mio. kr., som gennemføres af Kræftens Bekæmpelse.De bevillingsmæssige konsekvenser i 2014 kan specificeres således på underkonti:§ 16.21.02.Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse(Reservationsbevilling)10.Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelseUdgift46.Tilskud til personerMiljøstyrelsen (Driftsbevilling)10.Almindelig virksomhedUdgift22.Andre ordinære udgifterEnergistyrelsen(Driftsbevilling)10.Almindelig virksomhedUdgift22.Andre ordinære udgifter
2,4 mio. kr.
§ 23.21.01.
-1,2 mio.kr.
§ 29.21.01.
-1,2 mio.kr.
c.
Sagen forelægges for Folketingets Finansudvalg på nuværende tidspunkt, således at 1. del af under-søgelsen kan igangsættes og processen for tilrettelæggelsen af 2. del af undersøgelsen kan igangsæt-tes og aftales med Kræftens Bekæmpelse.
3
d.
Aktstykket har været forelagt for og er godkendt af Miljøministeriet og Klima-, Energi- og Byg-ningsministeriet.Under henvisning til ovenstående anmoder Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse hermed omFinansudvalgets tilslutning til, at der fra henholdsvis § 23.21.01. Miljøstyrelsen.(Driftsbevilling)og§ 29.21.01. Energistyrelsen(Driftsbevilling)overføres 1,2 mio. kr. til § 16.21.02. Sundhedsfremmeog sygdomsforebyggelse(Reservationsbevilling)til finansiering af en undersøgelse af sammenhæn-gen mellem vindmøllestøj og helbredseffekter til i alt. 3,7 mio. kr., således at der på forslag til lovom tillægsbevilling kan optages følgende:§ 16.21.02.§ 23.21.01.§ 29.21.01.Sundhedsfremme og sygdomsforebyggelse(tekstanm. 101)(Reservationsbevilling)MiljøstyresenEnergistyrelsen(Driftsbevilling)2,4 mio. kr.-1,2 mio. kr.-1,2 mio. kr.
e.
f.
Finansministeriets tilslutning foreligger.
København, den 28. januar 2014
ASTRIDKRAG/ Kis ThuesenTil Finansudvalget.