Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2013-14
KEB Alm.del Bilag 133
Offentligt
Danske skove kan fordoble produktionen af træ til energiVed at etablere en målrettet produktion af træ tilenergi kan dansk skovbrug øge landets egen-forsyning betydeligt. Det kan gøres ved at dyrkesærlige energitræer (hjælpetræer) mellem dekommende tømmer- og møbeltræer, der ikke ud-nytter bevoksningens areal fuldt ud i de første le-veår. Hjælpetræerne vokser hurtigt i starten ogfjernes efter 10-20 år for at give plads til de lang-somt startende tømmer- og møbeltræer. Produkti-onen er bæredygtig, og modellen har kun godekonsekvenser:
Ingen problemer for natur og miljøSkovenes naturværdier og rekreative værdier beva-res.Ingen produktion på naturarealer eller i urørt skov.Samme lave forbrug af sprøjtemidler som danskskovbrug er kendt for.Ingen gødning.
Bedre klimaModellen vil først bidrage til en øget absorption afCO2(øgning af skovens totale kulstofpulje).Derefter vil den fortrænge fossilt brændsel, nårhjælpetræerne udnyttes til energi – begrebet ”kul-stofgæld” er ikke relevant.
Nye jobs i landdistrikterneDen større mængde træ skaber ca. 1.000 nye bliven-de jobs i og omkring den direkte forsyningskæde.I opbygningsfasen skabes endvidere 1.500-2.000ekstra årsværk.
Nuværende skovdyrkningsmodel
Ung bevoksning med få hjælpetræerBevoksningen efter 20 årFørste tynding, lille høst til energi
Den nye skovdyrkningsmodel
Ung bevoksning med mange hjælpetræerBevoksningen efter 20 årFørste tynding, stor høst til energi
Den nye skovdyrkningsmodel øger skovenes samlede vedmasseproduktion. Københavns Universitet, Institut for Geoviden-skab og Naturforvaltning, har beregnet, at man med velkendte dyrkningsmetoder kan øge mængden af træ til energi fra 14PJ i dag til 35-45 PJ om året i 2050–uden at mindske udbuddet af træ til træindustrien og uden at mindske biodiversiteten.
Planen er realistisk og metoden velkendtPlantning af hjælpetræer med det formål at producereenergi praktiseres ikke i dag, men de relevante træarterer velkendte som hjælp ved skovdyrkningen. Den nyeproduktion kræver derfor ikke grundlæggende ny viden,blot optimering af metoden for at nå den optimale pro-duktionsforøgelse uden at skade den blivende bevoks-ning.
Myndighederne har et stort ansvarHvis skovejerne skal foretage de nødvendige langsigtedeinvesteringer i øget produktion af energitræ, kræver detegnede rammevilkår og troværdige planer fra de centra-le myndigheder for den langsigtede udnyttelse af træflisi energiforsyningen.Og tilsvarende kræver det, at kommunerne giver træ encentral placering i klima- og energiplanlægningen.
Hvorfor går skovbruget ikke bare i gang?Derfor bør der satses på træSkovbrugets økonomi er grundlæggende baseret påproduktion af tømmer- og møbeltræer. Der er hidtilfokuseret på at optimere denne produktion uden unødi-ge investeringer i fx hjælpetræer ved anlæg af bevoks-ningen. Skovbruget har bevidst minimeret produktionenaf ringere trækvaliteter - energitræ. Den hidtidige pro-duktion af flis stammer især fra nødvendige udtyndingerog andre rester (grene, toppe og døde træer) fra tøm-merbevoksninger.Den nye produktion indebærer en betydelig risiko forskovejeren. Hvis hjælpetræerne ikke fjernes i tide, øde-lægges den kommende tømmerbevoksning. Kan de pådet tidspunkt ikke afsættes til energi, får skovejerenomkostninger, som den mulige gevinst slet ikke retfær-diggør. Skrækscenariet er en massiv satsning på ind-blanding af hjælpetræer til flisproduktion efterfulgt afmangelfuld afsætning på flis, når træerne om 15-20 årskal fjernes.Myndighederne og hele Danmark har stærke grunde tilat satse maksimalt på bioenergi. Kraftvarme på bio-brændsler kan reguleres efter forbruget. Biobrændslerer derfor en af de mest egnede vedvarende energikildertil at erstatte fossilt brændsel. Af hensyn til forsynings-sikkerhed, beskæftigelse og kontrol af oprindelsen har vistor interesse i selv at producere den størst mulige an-del af vore biobrændselsressourcer.Træer hører til de mest effektive planter til at udnyttefotosyntesen og giver derfor en meget høj biomasse-produktion pr. ha. Skov kan vokse på alle typer jord, såde bedste jorder kan fortsat bruges til fødevareproduk-tion.Skovene er derfor et af de mest oplagte steder at øgebiomasseproduktionen. Dansk produceret skovflis erkonkurrencedygtigt på biomassemarkedet.
Skovbrugets organisationers ansvar70 % af Danmarks skov ejes af private. Hvis produktio-nen af træ til energi skal øges, er det afgørende at moti-vere ejerne til at investere i den nye produktion.Derfor skal skovbrugets organisationer deltage i udvik-ling og formidling af dyrkningsmetoder og løbende in-formere ejerne om mulighederne for afsætning af ener-gitræ.
Yderligere informationLæs mere om dyrkningsprincipper mv. i notatet ”DAN-SKE SKOVE KAN FORDOBLE PRODUKTIONEN AF TRÆ TILENERGI”, november 2011. Sewww.skovforeningen.dk/media/baggrundsnotatet.pdf
Fjernvarmesektoren er afgørendeFjernvarmesektoren er hovedaftager af flis, men afgifts-omlægninger, som fremmer varmepumper på bekost-ning af biomasse på fjernvarmeværkerne, gør skovejer-ne usikre.Det samme gør flere prognoser, som forudsiger, at bru-gen af biomasse til varme- og kraftvarmeproduktion måreduceres væsentligt efter 2030, fordi biomassen i ste-det skal benyttes til nye formål. Men ikke mange skov-ejere tør investere i håb om, at nye træbaserede indu-strier etableres i eller nær Danmark.
22. januar 2014