Grønlandsudvalget 2013-14
GRU Alm.del Bilag 34
Offentligt
1328937_0001.png
1328937_0002.png
1328937_0003.png
1328937_0004.png
1328937_0005.png
1328937_0006.png
1328937_0007.png
1328937_0008.png
RIGSOMBUDSMANDEN IGRØNLAND
Samtlige ministerier mv.
Dato: 29. januar 2014J.nr.: 323-0001
Indberetning fra rigsombudsmanden i GrønlandIndhold:Politisk uro i kølvandet på kontroversiel udpegelse af særlig rådgiverNy landsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrugTidl landsstyreformand Hans Enoksen udtræder af Siumut og danner nyt partiDemokraternes formand træder tilbage efter kritikAirGreenland-fly havarerer ved Ilulissat***
Politisk uro om udnævnelse af særlig rådgiverI en pressemeddelelse fra Selvstyret 2. januar meddeltes det, at landsstyremedlemmet forfiskeri, fangst og landbrug havde ansat Tom Ostermann som særlig rådgiver. Ansættelsenbegrundedes i pressemeddelelsen med den politiuddannede Tom Ostermanns store indsigt iog erfaring med fiskeriområdet.
Der er ikke tradition i Grønland for ansættelse af politiske rådgivere, og pressemeddelelsenvar derfor vedhæftet et cirkulære af 1. januar 2014 om særlige rådgiveres virke ogansættelsesforhold. Det fremgik heraf, at rådgiveren bl.a. ville have til opgave at deltage iinterne partimøder.
Meddelelsen gav anledning til betydelig politisk uro, idet den nyudnævnte rådgiver erlandsstyreformand Aleqa Hammonds samlever. Samme dag meddelte tidligerelandsstyreformand Hans Enoksen, at han forlod Siumut, dels i protest mod den aktuellesag, dels på grund af uenighed med den førte fiskeripolitik. Flere andre fremtrædendeRigsombudsmanden i GrønlandIndaleeqqap Aqqutaa 3Postboks 10303900 NuukKalaallit Nunaanni RigsombudsmandiTelefon: (+299) 32 10 01Telefax: (+299) 32 41 71E-mail: [email protected]www.rigsombudsmanden.gl
2
medlemmer af Siumut, herunder landstingsformand Lars-Emil Johansen og MF DorisJakobsen fandt ansættelsen uklog, og var hermed på linie med oppositionen.Koalitionspartiet Atassut udtrykte i et åbent brev til Siumut bekymring for situationen.Man hæftede sig ved, at Hans Enoksen angav utilfredshed med linien i fiskeripolitikkensom én af årsagerne til sin udtræden af Siumut. Derfor opfordrede Atassut til at manovervejede, om landsstyremedlem for fiskeri Karl Lyberth var rette mand på posten. I detåbne brev henvistes der endvidere til et tidligere brev af ultimo september, hvor Atassutopfordrede landsstyret til at sikre ro og stabilitet efter den lange række af personsager, ogman opfordrede atter til ro i det politiske liv.
Efter et hovedbestyrelsesmøde i Siumut blev udkommet af sagen, at landsstyremedlemmetfor fiskeri, fangst og landbrug, Karl Lyberth, på et pressemøde 6. januar påtog sig heleansvaret for ansættelsen. Han valgte derfor at træde tilbage, dels fordi ansættelsen af særligrådgiver var sket uden forudgående godkendelse fra Siumuts hovedbestyrelse, og dels somkonsekvens af, at han på grund af forkerte oplyste tal havde videreformidlet forkerteoplysninger til landstinget i forbindelse med fastlæggelse af kvoter for hellefisk i 2014 forfartøjer over seks meter. På samme pressemøde oplyste landsstyreformanden, at hun intethavde haft at gøre med Tom Ostermanns ansættelse og ikke havde noget ansvar i denforbindelse. Under alle omstændigheder var denne sag nu fortid, idet særlige rådgiveresansættelsesforhold ophører, når landsstyremedlemmet fratræder.
Karl Lyberth fortsætter som menigt medlem af landstinget og som næstformand i Siumut.
Nyt landsstyremedlem for fiskeri og ny parlamentarisk situationPå en ekstraordinær landstingssamling 27. januar blev Finn Karlsen, Siumut, valgt som nytlandsstyremedlem for fiskeri, fangst og landbrug.Den 61-årige Finn Karlsen har tidligere – under landsstyret Hans Enoksen II 2005-09 –beklædt posten som landsstyremedlem for området.
3
Finn Karlsen indledte sin politiske karriere som medlem af Atassut, og han var formand fordette parti i en årrække. I 2010 skiftede han til Siumut. Han har været medlem aflandstinget siden 1995 og blev ved landstingsvalget den 12. marts 2013 genvalgt sommedlem af Inatsisartut.
Efter Hans Enoksens udtræden af Siumut råder landsstyrekoalitionen Siumut og Atassut nuover 16 af landstingets 31 mandater (14+2). I november 2013 indgik oppositionspartietDemokraterne et teknisk samarbejde med Siumut for den resterende del af valgperioden.Umiddelbart forud for den ekstraordinære landstingssamling meddelte Siumut imidlertid,at man opsagde samarbejdet. Det tekniske samarbejde gav anledning til nogen undren ogkritik, også fra Demokraternes egne rækker, da det blev indgået. Demokraterneslandstingsgruppe fastholdt imidlertid ved samarbejdets start, at man var motiveret af ønsketom at arbejde så bredt som muligt, og at det tekniske samarbejde ville give partiet bedremulighed for konstruktivt at medvirke til bredere forlig. Som konsekvens af det opsagtesamarbejde har Demokraterne nu mistet alle udvalgsposter. IA har dog tilbudt partiet denene af sine pladser i Erhvervsudvalget, hvilket tilbud partiet har modtaget.
Den ekstraordinære landstingssamling var i øvrigt præget af nogen dramatik. Førlandstingsmødets start demonstrerede ca 150 borgere under parolen ”Krav om nyt valg”.Initiativtagerne til demonstrationen afleverede 1.608 underskrifter til landsstyreformandenmed krav om nyvalg, da optoget nåede landstingssalen. Forud for valget af nytlandsstyremedlem udspandt der sig en flere timer lang debat, hvor især IA markerede sigmed en skarp kritik af landsstyrets, og især landsstyreformandens, regeringsførelse. Påbaggrund af denne kritik fremsattes en mistillidsdagsorden efter landstingetsforretningsordens § 52. Mødet blev herefter afbrudt i 30 minutter, hvorefter S og A ifællesskab fremsatte en afværgedagsorden med følgende ordlyd:”Inatsisartutmedlemmerne konstaterer med beklagelse at en mindretal i Inatsisartut,bestående af Inuit Ataqatigiit på en meget groft og uansvarligt måde tilsidesætterdemokratiet ved at fremsætte en mistilidsdagsorden med henblik på at skadeNaalakkersuisutformandens troværdighed. Inatsisartut skal henvise til Landstingslov nr 6af 13. maj 1993 om landsstyremedlemmers ansvarlighed, og skal understrege at formanden
4
for Naalakkersuisut fuldt ud arbejder under loven, derfor har Inatsisartut tillid tilformanden for Naalakkersuisut.” Denne afværgedagsorden blev vedtaget med koalitionensstemmer, hvorefter mødet blev genoptaget, og det ny landsstyremedlem kunne udpeges.
Fiskerilov udsatKort tid efter Karl Lyberths tilbagetræden som landsstyremedlem for fiskeri meddeltelandsstyret, at man agtede at udsætte behandlingen af en ny fiskerilov. Lovforslaget skulleefter planen have været til behandling på landstingets forårssamling, som indledes 18.marts 2014.
Fiskeriets forhold var et hovedemne under valgkampen, hvor Siumut var stærkt kritiskoverfor IAs håndtering af sagskomplekset. En omstrukturering af rammebetingelserne forGrønlands vigtigste eksporterhverv har derfor været højt prioriteret af landsstyret.På baggrund af en række stærkt kritiske høringssvar fra fisker- og fangerorganisationenKNAPK, Grønlands Arbejdsgiverforening og lønmodtagerorganisationen SIK, somsamstemmende peger på en lang række negative økonomiske og samfundsmæssigekonsekvenser af lovforslaget, hat landsstyret imidlertid valgt at udsætte behandlingen tilefteråret.Nyt parti under dannelseTidligere landsstyreformand Hans Enoksen har meddelt, at han agter at danne et nyt parti,Partii Naleraq – ’Pejlemærket’. Enoksen har oplyst, at partiet vil have fokus på fiskeri,fangst, landbrug og bygdernes og yderområdernes vilkår på boliger og på det socialeområde. Politiske kommentatorer i Grønland spår det kommende parti pæne chancer ved etvalg, idet det vurderes, at Enoksen – som fik næstflest personlige stemmer i Siumut vedsidste valg – vil kunne trække stemmer nok til to-tre mandater. Det vurderes, at Enoksenisær vil kunne samle stemmer i Nordgrønland.
Et nyt parti skal senest 5 uger før et valgs afholdelse anmeldes for valgnævnet af et antalvælgere, der svarer til mindst 1/31 af samtlige gyldige stemmer ved sidst afholdtelandstingsvalg. Hans Enoksen skal således samle mindst 964 underskrifter.
5
Uro i partiet Demokraterne: formanden træder tilbageFormanden for Demokraterne, tidl. landsstyremedlem Jens B. Frederiksen, kom ud i ethårdt politisk stormvejr efter meddelelse om, at han var blevet ansat som executive vicepresident i selskabet True North Gems Greenland. Selskabet har søgt omudvindingstilladelse af rubiner ved Qeqertarsuatsiaat syd for Nuuk. Kritikken afansættelsen gik dels på, at der skulle være tale om en politisk ansættelse, hvorigennem envæsentlig aktør i mineralbranchen skulle kunne købe sig indflydelse på den politiskeproces, og dels på, at der var tale om en kammeratansættelse, fordi direktøren for selskabeter tidligere medlem af Demokraternes hovedbestyrelse.
Partiformandens disposition gav anledning til såvel intern som ekstern kritik. Efter godt enuge i stiv modvind meddelte Jens B. Frederiksen på et pressemøde, at han valgte at trækkesig fra landstinget og fra sin post som formand i Demokraterne. Han var stadig af denopfattelse, at hans ny job ikke udgjorde en hindring for hans politiske virke, men det stodefter den voldsomme kritik klart for ham, at han fremover ikke ville kunne udtale sig inogen som helst råstofspørgsmål, uden at der ville blive rejst spørgsmål om hans habilitet.Derfor ønskede han ikke at fortsætte.Jens B. Frederiksens efterfølger som formand for Demokraterne vil blive valgt på enekstraordinær generalforsamling i Nuuk 15. marts. Frederiksens plads i Inatsisartut bliverovertaget af Michael Rosing, mens det forlyder, at landstingsmedlem Anda Uldum erkandidat til formandsposten.
”Til gavn for Grønland”Rapporten ”Til gavn for Grønland”, som er udarbejdet af det dansk-grønlandske Udvalgfor samfundsgavnlig udnyttelse af Grønlands naturressourcer, blev 25. januar præsenteretved et arrangement på Grønlands universitet Ilimmarfik. Der var stor interesse blandt de ca200 fremmødte tilhørere for rapportens konklusioner, og arrangementet forløb i en megetpositiv og konstruktiv stemning. Landsstyremedlem for råstoffer, Jens-Erik Kirkegaard,deltog i en paneldebat ved arrangementet sammen med oppositionslederen, Kuupik Kleist,og repræsentanter for Grønlands Arbejdsgiverforening, lønmodtagerorganisationen SIK,
6
miljøorganisationen Avataq og Transparency Greenland. Landsstyremedlemmet fandt, atrapporten var ’et godt indspark’, og at dens konklusioner ville kunne indgå i de videreovervejelser på linie med andre studier. Han fandt dog, at rapporten tegnede et for dystertbillede af mulighederne og pegede på den store interesse i udlandet for Grønland sommineland.Landsstyreformand Aleqa Hammond var ikke til stede ved arrangementet, og hun harheller ikke ønsket at kommentere rapporten, under henvisning til, at hun endnu ikke harhaft stunder til at nærlæse den.
I forbindelse med omtale af rapporten og dens konklusioner har avisen Sermitsiaq haft enlæserpoll, hvor læserne blev spurgt om deres opfattelse af Grønlands muligheder forselvstændighed. Besvarelserne fordelte sig ved udgangen af januar måned som følger:
7
Flyhavari i IlulissatEt passagerfly af typenDash 8-fly på vej fra Kangerlussuaq til Ilulissat kørte af banenunder landing i Ilulissat 29. januar. Der var 12 passagerer og 3 besætningsmedlemmer ombord. Der var ingen alvorligt tilskadekomne, men 4 personer blev kørt på skadestuen efterhændelsen.Vinden var på ulykkestidspunktet 12-17 m/s, temp. -2 grader. Landingsbanener 845 m lang og 30 m bred, og flyet endte 150 m fra banen og 12-15m ude fra sidelinien.I forbindelse med hændelsen blev beredskabet omgående aktiveret, og alt fungeredeupåklageligt. Havarikommissionen indleder snarest muligt undersøgelser af ulykken.Flere passagerer har overfor pressen tilkendegivet, at de følte, at AirGreenland havde tagetgodt vare på dem under forløbet. Der havde ikke været panik under den voldsommelanding på grund af personalets professionelle optræden, og der havde været en goddebriefing.
(Foto: Ilulissat Foto via Sermitsiaq.ag)
Med venlig hilsen
Mikaela Engell
8