Grønlandsudvalget 2013-14
GRU Alm.del Bilag 23
Offentligt
1312662_0001.png
1312662_0002.png
1312662_0003.png
Frivillig arbejdsgruppeGruppen har baggrund i det tidlige politiske arbejde og lovforslagene fremsat iGrønlands Selvstyre.
Situation
Egne forhold: Der er mange i Grønland der gerne vil være med til at deltage i opgaveri Grønland som kunne foretages af at Hjemmeværn (herefter HJV). Hvis de personer ikortere eller længere periode er i DK vil de ved en lovændring til gavn for Grønlandog Danmark kunne deltage i HJVs opgaver i Grønland såvel som i Danmark.Nuværende Lovgrundlag: Bosiddende i Grønland har ikke mulighed for at bliveoptaget i HJV i følger Hjemmeværnsloven.Lovforslag fra Grønlands selvstyre: Som belæg for lovændring ligger to lovforslag fraGrønlands selvstyre (Se vedhæftet forslag notat fra Atassut - IA - Siumut), som ogsåhar baggrund i Institut for militære studier, Københavns Universitet og destatistikker, der hvert år udarbejdes af politi og forsvaret – se vedhæftede dokumentfra 2012Politisk anmodning:Den frivillige Arbejdsgruppe, som på baggrund af og i dialog med de grønlandskepolitikere, anmoder gruppen på vegne af den grønlandske befolkning og andredanske statsborgere bosiddende i Grønland forsvarsudvalget om at ændreHjemmeværnsloven så hurtigt det er muligt, og helst så den er vedtaget indenefteråret 2014.Loven anbefales at indeholde retningslinjer om at et grønlandsk HJV er beliggendei Grønland og at der anbefales at udnævnes en kommitteret for at få dengrønlandske befolkning og politikere til at føle et medejerskab.
Behov/tiltag
Forslaget stilles idet:Der er et behov for, at oprette en organisation (eventuelt HJV), der kan assister deeksisterende myndigheder i løsning af samfundsmæssige opgaver på lignende mådesom i resten af Danmark og de nordiske lande. Da befolkningstætheden i Grønland erlille, er det vigtigt, at have en organisation (HJV), der har styrken og volumen til atvære bæredygtig. At være tilknyttet HJV giver blandt andet følgende muligheder foren bæredygtig organisation:------HJV har en organisation opbyggetHJV har økonomisk tyngde der er bæredygtig på lang sigtHJV har en struktureret gennemprøvet uddannelse opbyggetHJV kan operere både inden og uden for 3 sømil grænsen.HJV har materiel og erfaring med hvilket materiel der er anvendeligtHJV har samarbejdsaftaler med det øvrige forsvar, politi og andre myndighedersom i forvejen tager sig af SAR, Miljø, patruljeringer, forebyggende virksomhed,assisterer andre myndigheder med forskellige opgaver m.v.HJV kan med en anden myndighed i ryggen foretage nødvendige skridt til gavn og
-
beskyttelse af befolkningen, virksomheder og miljøet.
Involverede/InteressenterForberede HJV-ledelse i Nuuk (både skole og operative grupper)Forberede hvervning samt information til borgerneForberede uddannelses af de første 20 – 40 medlemmerFinde lokalitet som kan være et samlingssted og kontaktadresse og sted hvor vikan opbevarer materielPolitiske opgaver:Politikere i GL og DK skal gennemfører ændring af Hjemmeværnsloven, så den ergældende også for Grønland herunder bør der tages hensyn til denaldersmæssige længere arbejds-/funktionsevne der er i det moderne samfund.Politikkerne beslutter, om der skal udnævnes en grønlandsk kommitteret.
Andre opgaver:Den Frivillige arbejdsgruppe i Nuuk assisterer i nødvendigt omfang politikerneog forsvaret i det videre arbejde.Gruppen får nødvendig hjælp fra AKO og politi i forbindelse med uddannelse oganden ressource som holdes udgiftsneutral.I tilfælde af vedtagelse beslutter Hjemmeværnskommandoen organisatoriskhvor GL HJV U-afdeling skal underligges.
Handlingsplan
Det fremsendte forslag skal behandles af politikkerne og følgende punkter skal (evt.sæt navn på hvem der skal gøre hvad)Politikere:1. Politikere i GL og DK behandler lovforslag om ny Hjemmeværnsloven, så deneventuelt kan blive gældende også for Grønland.2. Politikerne i DK og GL bør beslutte hvad der skal meldes ud til offentlighedenom deres hensigter / intentioner i løbet af foråret 2014, idet der allerede erudtalelser til offentligheden for at undgå komplikationer i forhold tilnyhedsmedierne.Den frivillig arbejdsgruppe i Nuuk:1. forbereder og klargøre en eventuel HJV-ledelse i Nuuk (både for en skole ogoperative grupper til søs og til lands) .2. Forbereder hvervekampagner og rekruttering.3. forbereder uddannelses af de første 20 – 40 medlemmer, der skal danne deførste operative grupper og besætninger.4. forbereder forslag til materiel, som kan anvendes under hensyntagen tilarktiske forhold og Grønlands store afstande og kyststrækninger.
kommunikation
Nuværende medlemmer:ClausAkaraLars ErikRudolfJakob EkIanMichaelAnneTinaAndersKunukHassingSkifteBengtssonHeilmannHaxholdtRasmussenJakobsenBimlerMøllerLennertAqqusinersuaq 24Manngua 23 StMusaq 8 A101Uiaq 10Postboks 1830, Tuapannguit 3, 703Kigutaarnat 29C E Janssensvej 32 BTuapannguit 3 Lejl 301TimerliaKigutaarnat 443900 Nuuk3905 Nuussuaq3900 Nuuk3905 Nuussuaq3900 Nuuk3900 Nuuk3900 Nuuk3900 Nuuk3900 Nuuk3900 Nuuk3905 Nuussuaq
Schluchtmann C E Janssensvej 32 B
SlutSpørgsmål?