Forsvarsudvalget 2013-14, Nordisk Råd 2013-14
FOU Alm.del Bilag 80, NOR Alm.del Bilag 3
Offentligt
1345364_0001.png

NOTITS

Til:CC:Fra:Udenrigsministeriet / NEUUdenrigspolitisk NævnJ.nr.:Bilag:Dato:5.F.5.a.121. februar 2014
Emne: Udenrigsministerens deltagelse i nordisk udenrigs- og forsvarsministermøde samtuformelt nordisk udenrigsministermøde i Reykjavik den 11.-12. februar 2014Udenrigsministeren deltog sammen med forsvarsministeren d. 11.-12. februar 2014 i nordiskudenrigs- og forsvarsministermøde i Reykjavik. Samtlige nordiske udenrigs- og forsvarsministredeltog. Udenrigsministeren deltog herudover i et uformelt nordisk udenrigsministermøde.

Nordisk udenrigs- og forsvarsministermøde

Der var blandt ministrene enighed om fortsat at videreudvikle det nordiske udenrigs- ogforsvarspolitiske samarbejde med fokus på konkrete tiltag og handlinger, herunder i regi afNORDEFCO-forsvarssamarbejdet. Der var også enighed om en bred sikkerhedspolitisk tilgangmed fokus på både civile og militære instrumenter. Samarbejde om internationalkrisehåndtering blev drøftet ved mødet. Som eksempel på et tæt nordisk samarbejde om dette,blev transport af kemiske våben fra Syrien, hvor Danmark, Norge, Finland og Sverige harbidraget, fremhævet. Det var den fælles vurdering, at det fortsat vil være særdeles relevant mednordisk samarbejde om bidrag til håndtering af fremtidige kriser. Også fremtidens udfordringeri Arktis blev drøftet. Fra dansk side understregedes fokus på fælles indsats omkring blandtandet søredning og forurening. Der var bred enighed om, at Arktisk Råd var det centrale forumfor samarbejde om Arktis. På mødet bekræftede landene endvidere en fælles interesse i, atSverige og Finland opnår en status som privilegerede partnere for NATO.I forbindelse med mødet fik de deltagende ministre desuden lejlighed til at besøge Keflavik,herunder se nogle af de deltagende fly og hilse på personel fra træningsøvelsen ’Iceland AirMeet 2014’.

Nordisk udenrigsministermøde

Forud for fællesmødet mellem de nordiske udenrigs- og forsvarsministre afholdtes et uformeltnordisk udenrigsministermøde. Ministrene udsendte fra mødet en fælleserklæring om nordiskudenrigs- og sikkerhedspolitisk samarbejde (vedlagt). Nordiske kandidaturer til FN-organerblev drøftet, herunder særligt det svenske kandidatur til FN’s Sikkerhedsråd i 2017-2018.Ministrene drøftede også nedrustning samt transport af kemiske våben fra Syrien, sidstnævnteblev fremhævet som et godt, konkret eksempel på nordisk samarbejde om nedrustning.I margin af de to møder i Reykjavik havde udenrigsministeren en kort hilse på-samtale med sinislandske kollega.NEU