Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del Bilag 63
Offentligt
1333096_0001.png
1333096_0002.png
1333096_0003.png
1333096_0004.png
1333096_0005.png
1333096_0006.png
1333096_0007.png
1333096_0008.png
1333096_0009.png
1333096_0010.png
1333096_0011.png
1333096_0012.png
1333096_0013.png
1333096_0014.png
1333096_0015.png
1333096_0016.png
1333096_0017.png
1333096_0018.png
1333096_0019.png
1333096_0020.png
Viden bag ValgDE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS ¶ DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier ved DIISdækkede verdens brændpunkter i 2013
Viden bag beslutninger
lande vi har skrevet omlande vi har skrevet om og besøgtlande vi har besøgt
2
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
diiS ¶ danSk inStitut for internationale Studier
Viden bag beslutningerde komplekse internationale sammenhænge somdanmarks sikkerhed afhænger af, kræver videnpå tværs af discipliner og mulighed for at ændrefokus hurtigt, når verden hurtigt forandres.diiS’ store og bredt sammensatte forskerholdgiver politikere, embedsmænd og offentlighedenviden som er nødvendig for at træffe forsvars- ogsikkerhedspolitiske valg.
Med diiS’ 68 forskere kan de forsvars- ogSikkerhedspolitiske Studier trække på en res-sourcebank der i dansk sammenhæng har enunik faglig og geografisk bredde. danmarkssikkerhed hænger i dag uløseligt sammen medså forskellige størrelser som fattigdom, klima-forandringer, migration, energimangel, interna-tional terrorisme, masseødelæggelsesvåben,cyberterror, organiseret kriminalitet og trusler iforbindelse med skrøbelige og sammenbrudtestater. at skabe brugbar viden om den kom-pleksitet kræver viden langt ud over den mili-tære. det kræver den omfattende tværfaglig-hed, globale geografiske fokus og store lokalekendskab som diiS har. flytter verdenspolitik-kens fokus, kan de forsvars- og Sikkerhedspoli-tiske Studier ved diiS flytte med.
Samtidig har diiS med sin størrelse erfaringmed hele spektret af forskningsgenrer. Vi laverbåde policy-relevante projekter om problem-stillinger, der har betydning for danmark, oggrundforskning på højeste internationale ni-veau. Vi gør os umage for at forbinde de toaspekter, så policy-studier ikke bliver enkeltstå-ende konsulentrapporter, men både trækker påog er med til at skabe mere langsigtet og dyb-degående ekspertise. På diiS er teori og prak-sis ikke adskilte verdener: ekspertise handlerom erfaring. derfor rejser vores forskere meget,og derfor prioriterer vi feltarbejde højt. konflik-ter kan kun forstås og løses gennem kendskabtil deres lokale forankring. Så vores forskere harikke alene høj international akademisk stan-dard, de kan også trække på erfaringer fra of-fentlig administration i danmark og udland, frainternationale og ikke-statslige institutioner, fraudviklingsverdenen og ikke mindst fra forsvaret.
3
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
natos generalsekretær anders fogh rasmussen fremlagde sin årlige rapport på diiS i marts2013. Hans tanker om natos sikkerhedsproblemer i de kommende år fokuserer på hvordanlandene verden over bliver stadig mere gensidigt afhængige af hinanden. kodeordene for deforsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier på diiS har i 2013 netop været de globale og lokalerammebetingelser. Vi har set på for eksempel europæiske og globale sikkerhedsdynamikker ogforsket i konsekvenserne herhjemme og blandt vores sikkerhedspolitiske partnere af udviklingen iskrøbelige stater. anders fogh rasmussen skrev senere forordet til diiS-rapporten ”natos newPartnership Policy in a Changing World”, som vi netop har udgivet over de forsvars- og Sikker-hedspolitiske midler.
4
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
Ny struktur – mere for pengenei erkendelsen af at spørgsmål om forsvar ogsikkerhed i stigende grad hænger sammenmed spørgsmål om udvikling og opbygning,ressourcer og geografi, det globale og detlokale lagde vi i 2013 de forsvars- og Sikker-hedspolitiske Studier ved diiS om. de vil ikkesom tidligere blive gennemført af én fast forsk-ningsgruppe, men bliver fra år til år leveret afforskere med relevant ekspertise inden for deaktuelle forsvars- og sikkerhedspolitiske emner.diiS modtager årligt 8,3 millioner kr. over for-svarsforliget og mandatet lyder på “at udføreuafhængige studier og projekter af interessefor dansk forsvars- og sikkerhedspolitik”. dentværgående fordeling af de forsvars- og Sik-kerhedspolitiske midler sikrer, at diiS fra år tilår kan justere kompasset i forhold til verdensbrændpunkter. den nye struktur har allerederesulteret i mere synergi og bedre sammen-hæng mellem forskere og projekter på diiS i2013. i 2014 vil den være fuldt implementeretog betyde et bredere, mere aktuelt og mere“samtænkt” slutprodukt for dansk forsvar, fol-keting og offentlighed.
Forskningsprojekterne i 2013kodeordene for de forsvars- og Sikkerhedspo-litiske Studier ved diiS i 2013 var de globale oglokale rammebetingelser. diiS forskede bådei emner, der opstod i løbet af året og i emner,der havde været i kikkerten ved årets indgang.På grund af sin størrelse havde diiS alleredeforskere med et førstehåndskendskab til de nyekonflikter der opstod i 2013: frankrig trådte indi konflikten i Mali. Vesten, med uSa i spidsen,diskuterede, om man skulle intervenere i Sy-rien. i Sydsudan udløste et militærkup heftigekampe mellem forskellige fraktioner. de for-svars- og Sikkerhedspolitiske Studier ved diiSkunne dække udviklingen med saglige analyserfra dag ét. Mali blev dækket indgående, blandtandet gennem flere udgivelser og en størrekonference om situationen i landet. der blevvia midlerne lavet arrangementer og udgivel-ser om konflikten i Syrien. Seniorforsker HelleMalmvig trak på sit indgående kendskab tilMellemøsten for at udarbejde en større rapportom konflikten. Cindy Vestergaard, også senior-forsker, havde allerede i 2012 forsket indgå-ende i udbredelsen af og kontrol med kemiskevåben i Mellemøsten; den viden blev pludseligcentral i forbindelse med den syriske borger-krig. diiS’ terrorforskere undersøgte, hvordankrigen påvirkede terrortruslen mod danmark,herunder om danskere der kæmpede på oprø-rernes side kunne blive rekrutteret af al Qaeda.Postdoc Jairo Munive rincon har dækket Syd-sudan siden statens fødsel i 2011. Hans arbejdeom fredsprocessen i Sudan blev endnu vigti-gere, da den unge nation blev kastet ud i en nykonflikt sidst på året. Han vil over forsvars- ogsikkerhedsmidlerne fortsætte med at analysereden omskiftelige virkelighed i 2014.
den planlagte forskning i 2013 faldt indenforfire overordnede temaer:1. Danmark, Norden,Rigsfællesskabet og Arktis2. Europæiske og globalesikkerhedsdynamikker3. Skrøbelige stater og verdensbrændpunkter4. Våbenkontrol og -teknologier
5
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
Major thomas galasz nielsen arbejder med militærstrategiske problematikker og er udlånt fraforsvaret til de forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier på diiS. Her har han fået muligheden forat tage en Master i Moderne krig fra kings College london. det giver ham en stadigt dybere for-ståelse for danmarks sikkerhedspolitiske muligheder og den rolle vi bør spille. Han har for eksem-pel bragt sin viden i spil som deltager i arbejdsgrupper i forsvaret med henblik på at analysereproblematikkerne omkring arktis, herunder kinas strategiske interesse i regionen. Vores øvrigeforskning i arktis har uran-relaterede emner som centrum.
6
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
Ny viden om Danmarks sikkerhedspolitiske rolle i Nordendanmarks rolle i verden er i stadig forandring.det stiller krav til de fællesskaber danmarkindgår i. Hvordan skal danmark agere i en tid,hvor det geografiske fokus langsomt flyttesfra afghanistan til afrika og arktis? i novem-ber arrangerede diiS eksempelvis den storeinternationale konference ”nordic foreign-and Security Policy”. Politikere, diplomater,forskere og militærfolk fra de nordiske landeanalyserede om de kan arbejde mere sammenom sikkerhedspolitikken – et arbejde der bådekastede et fælles nordisk bogprojekt af sig ogprimo 2014 vil munde ud i en redigeret udgi-velse fra diiS. Sidst på året fulgte vi op medet analysearbejde om hvordan danmark kan”punch above our weight”. det mundede udi en konference om små staters multilateraleværktøjskasse, arrangeret af seniorforsker fre-derik rosén i samarbejde med fn. Mark bow-den, stedfortrædende særlig repræsentant forfn’s generalsekretær i afghanistan, var med påvideolink direkte fra kabul.arktis kom til at spille en meget stor rolle i2013. forsvaret besluttede i sensommeren atgøre arktis til omdrejningspunkt for sine egneanalyseaktiviteter, og en lang række arbejds-grupper blev nedsat. diiS var centralt placeretmed udlånt major thomas galasz nielsensom direkte deltager og diiS-forskerne CindyVestergaard og Mikkel runge “på tilkald”.Centralt i vores egen forskning på området stårspørgsmålet om grønlands uran. i septemberblev den forskning meget direkte anvendt, davi samlede de vigtigste beslutningstagere tilet lukket praktikerseminar for grønlandske ogdanske embedsmænd om uranregulerings-systemer. Seminaret blev arrangeret sammenmed den amerikanske nuclear regulatoryCommission.diiS vil fortsætte med at undersøge danmarksrolle som nordisk nation i 2014. gry thomasener i en samfinansiering mellem forsvars- og sik-kerhedsmidlerne og Carlsbergfondet blevetansat ved diiS, for at udvide forskningen i regu-lering af uran. Samtidig vil nyansat forsker Jonrahbek-Clemmensen, der tidligere har skrevetom arktis på Center for Militære Studier, i 2014levere analyser af de nyeste stormagtsstrate-gier for arktis.
i 2013 gav diiS 18 briefinger, afholdt 6 offent-lige foredrag og skrev 4 avisartikler om dan-marks sikkerhedspolitiske rolle i den nordiskeregion.
ARKTISI 2013 formidlede vi forskningenom Arktis ved:4 Publikationer16 Briefings2 Seminarer53 Interviews
7
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
de mange briefinger diiS’ forskerehar holdt med blandt andre voresegne ministerier, politikere, fnorganisationer, nato, danske ogudenlandske ambassadører samtdet danske og andre landes for-svar, taler et meget tydeligt sprogom hvor brugbar og efterspurgtforskningen for de forsvars- og Sik-kerhedspolitiske midler på diiS er.
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
Ny viden om europæiske og globale sikkerhedsdynamikkerkinas status som en ny global magt tvinger Ve-sten til gentænke sin rolle og sit engagementi verden. Vil nato også i fremtiden være encentral institution i europa og vil det gamlekontinent have noget at sige i en verden i for-andring? Seniorforsker trine flockhart afsøgteemnet og udgav en rost antologi på oxforduniversity Press om den liberale verdensor-dens fremtid. Vibeke Schou tjalve som ogsåer seniorforsker, og koordinator for forsknings-området “international Sikkerhed”, udgav isamarbejde med karen lund Petersen fra kø-benhavns universitet en international artikel omhvordan civilsamfundet og erhvervslivet bliverdraget mere og mere ind i amerikansk og euro-pæisk anti-terrorpolitik. artiklen var resultatetaf et længere undervisnings- og workshop-eksperiment, der inddrog sikkerhedschefer ogpraktikere fra blandt andet beredskabsstyrel-sen, fe, københavns lufthavn, og det danskeprivate sikkerhedsfirma guardian. eksperimen-tet var en forløber for den master i Security riskManagement, der fra sommeren 2014 åbnerved institut for Statskundskab på københavnsuniversitet – vi forventer også fremadrettet atindgå i sådanne samarbejder mellem forskning,undervisning og offentlige såvel som privatesikkerhedsaktører. andreas bøje forsby lavedeflere udgivelser om kinas forhold til sine naboerog optrådte i både danske og kinesiske medier.Han afholdt desuden et seminar om det dansk-kinesiske forhold i arktis i samarbejde medShanghai institute for international Studies.Ved årets udgang var andreas sammen medinstitutdirektør nanna Hvidt desuden vært vedet møde med den nytiltrådte kinesiske ambas-sadør i københavn.kina vil også i 2014 være i centrum for voresforskning i den globale verdensorden. diiS hari 2013 ansat kinaeksperten Jang Yiang. Sam-men med andre af instituttets eksperter vil huni 2014 bruge forsvars- og sikkerhedspolitiskemidler til at se på kina i afrika, arktis og Mel-lemøsten. Samtidig vil diiS fokusere på deforandringer, der foregår i den europæiske sik-kerhedsarkitektur.der blev arrangeret 18 seminarer, konferencer& workshops, afholdt 19 offentlige foredragog udgivet 13 avisartikler om europæiske ogglobale sikkerhedsdynamikker i 2013.
9
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
i 2010 fik danmark sin første egentlige årlige ”Sikkerhedspolitiske redegørelse”. denfastslog at danmarks sikkerhed i dag afhænger ”af en international sammenhæng, som ermere uforudsigelig og kompleks end tidligere” og at militære instrumenter derfor må kom-bineres med helt andre værktøjer. fire år, en tilbagetrækning fra afghanistan, et arabiskforår, et afrika i både udvikling og konflikt samt et arktis i stigende geopolitisk højspæn-ding klogere, er erkendelsen af at forsvar er mere end militær og at det globale er lokalt,kun blevet yderligere styrket.de forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier på diiS i 2013 har berørt alle verdens brænd-punkter; i nogle tilfælde med forskningsbaserede analyser som er blevet bragt i spil gen-nem briefinger, offentlige arrangementer, artikler eller interviews kun dage efter væsentligebegivenheder langt fra danmark.
10
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
Ny viden om skrøbelige stater og verdens brændpunkterSkrøbelige stater ses i stigende grad som englobal trussel. Statssammenbrud truer ikkebare de lokale befolkninger, men skaber ogsåglobale flygtningestrømme og “safe havens”for terrorgrupper. diiS har i 2013 undersøgt ogevalueret nye tiltag indenfor konflikthåndte-ring og kapacitetsopbygning på tværs af detafrikanske kontinent. Hvordan opbygger mannye stater og hvad kan danmark lære til brug ifremtidige fredsbevarende operationer?orlogskaptajn Johannes r. nordby, udlånt afforsvaret, forberedte i efteråret 2012 en rap-port gennem feltarbejde i kenya, tanzania,uganda, djibouti og etiopien sammen medpostdoc katja lindskov Jacobsen. de analy-serede i 2013 de danske erfaringer med ka-pacitetsopbygning og sikkerhedsarkitektur iØstafrika og kom i et lukket praktikerseminarmed anbefalinger som kan bruges i danmarksfremtidige indsats i regionen. rapporten indgikogså direkte i oplæg og undervisningsforløbved flere af forsvarets officersskoler.i september afholdt senioranalytiker louiseriis andersen sammen med udenrigsmini-steriet en konference der lancerede ny policyfor danmarks civile og militære engagementi skrøbelige stater. både udenrigsministeren,forsvarsministeren og udviklingsministerendeltog i konferencen der skabte debat i såveloffentligheden som forsvarsfaglige netværk oggrupper. i samarbejde med forsvarsakademietsørgede louise også for, at debatten om r2Pog implikationerne for Syrien blev belyst, bådefor danske og internationale meningsdannere.i det kommende år vil diiS fokusere på skrøbe-lige stater i afrika og Mellemøsten. Vi vil analy-sere hvordan det arabiske forår har forandretstaterne i nordafrika og Mellemøsten, herun-der om det er muligt at skabe fred i Syrien. etandet helt centralt forskningsarbejde laver visammen med en pakistansk forskningsinstituti-on for at undersøge hvad der kommer til at skei Pakistan, når de internationale styrker blivertrukket ud af afghanistan.Vi gav 27 briefinger, udgav 7 policy rapporterog afholdt 13 offentlige foredrag om skrøbe-lige stater i 2013.
MALII 2013 formidledevi forskning om Mali ved:3 Publikationer3 Seminarer8 Interviews
SYDSUDANI 2013 formidlede vi forskningenom Sydsudan ved:5 Publikationer4 Briefings3 Seminarer
11
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
Droner
– et eksempel på hvordan vi arbejder
droner kom pludselig højt på den internationa-le dagsorden i 2012. new York times afsløredehvordan obama hver uge godkendte såkaldte’dødslister’ med navne på angivelige terroristeri Mellemøsten og nordafrika. diiS havde længeværet opmærksom på, at droner var blevet cen-trale for den amerikanske krig mod terror oghavde derfor afsat forsvars- og Sikkerhedspoli-tiske Midler til en analyse af droneproblematik-kens politiske og juridiske dimensioner. denblev lavet af anders Henriksen, lektor i jura påkøbenhavns universitet, og Jens ringsmose,lektor ved Syddansk universitet. resultaternekom i foråret 2013 og gav anledning til breddebat i de danske medier. analysen blev præ-senteret ved et meget velbesøgt seminar, hvorogså andre forskere på de forsvars- og Sik-kerhedspolitiske midler kom med indlæg. i derelevante ministerier gav rapporten anledningtil flere briefinger.da emnet var så aktuelt og alvorligt bredte vifra starten af 2013 dronespørgsmålet ud somet tværgående tema mellem forsvarsmidlerneog diiS’ andre bevillinger. Ved både at trækkepå vores eksperter i amerikansk og transatlan-tisk sikkerhed, og på diiS’ rige fundament afterrorforskere, blev vi i stand til at belyse dro-nespørgsmålet indgående. Seniorforsker larserslev andersen skrev flere artikler om hvordanobamas drone-anvendelse havde positiv effektsom terror-bekæmpelsesredskab, men samti-dig stod i et spændingsforhold til folkeretten.Mona Sheikh kunne gennem fSe-finansieretfeltarbejde i Pakistan og afghanistan bidragemed førstehåndsindtryk fra de pakistanereog afghanere, der oplever droneangrebene.Monas feltstudier førte hende helt ind i de ure-
gulerede områder, hvor dronerne flyver mestog fra sine samtaler med politiske ledere i isla-mabad og kabul fik hun et indtryk af dronernespolitiske konsekvenser, som blev kommunikeretvidere til blandt andre folketingets medlem-mer. Vibeke Schou tjalve fulgte op med enanalyse der forbandt droner og amerikanskmilitærdoktrin med bredere etiske diskussionerom krig, vold og amerikansk politisk kultur.forsvarsbevillingen finansierede også ManniCrones analyse af situationen i Mali med cen-tralt fokus på de amerikanske overvågningsdro-ner. fra en helt anden vinkel – og med inputtil international forskning – leverede frederikrosén gennem året flere bidrag om droner somandet og mere end bare kampen mod islamiskterrorisme. Han beskrev i en banebrydendeinternational artikel, baseret på interviews,hvordan fn i dr Congo bruger droner til atovervåge at konfliktparter overholder indgåedeaftaler. Som roséns arbejde viser, vil droner pålang sigt blive en integreret del af fn’s freds-bevarende arbejde. analyserne informererdebatten om droner som et værktøj det danskeforsvar kan bruge.droneforskning viser hvordan diiS gør det vier bedst til. Vi forudså en udfordring før denkom på den globale dagsorden og vi fik derforforberedt forskning, der var klar til at informerepolitikere, journalister og embedsmænd. Voresbrede forskerbase var ude og få jord underneglene, med vinkler på lokale forhold, derikke normalt kommer op i pressen. dermedformidlede vi både konkret og kritisk viden omdroner, der gav et grundlag for at træffe sværebeslutninger.
12
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
Ny viden om våbenkontrol og våbenteknologierMasseødelæggelsesvåben, ikke-spredningog nedrustning har været på den politiskedagsorden i lang tid. efter den 11. septemberer det blevet endnu vigtigere at sikre, at mas-seødelæggelsesvåben ikke ender i de forkertehænder. Samtidig betyder ny teknologi, at devestlige myndigheder skal håndtere nye oguforudsete udfordringer. der blev, som nævnt,gennemført indtil flere projekter om hvordanvestlige lande benytter droner. iran kom til-bage på alles læber på grund af atomaftalenmellem uSa og styret i teheran. derfor blevden rapport om irans atomprogram, som diiShavde planlagt at udgive i 2013, særligt central.da der til manges overraskelse blev indgåeten aftale om irans atomvåbenprogram sidsti november, stod forskere finansieret over deforsvars- og sikkerhedspolitiske midler klar tilto dage senere at holde et åbent debatseminarom aftalens implikationer og perspektiver.i det kommende år vil diiS fortsætte sit fokuspå reguleringen af forskellige våbenformer.Mens danmark er med til at bortskaffe detsyriske regimes kemiske våben, vil vi fortsatanalysere de udfordringer der kan opstå. Sam-tidig har diiS planlagt at fortsætte rækken afoffentlige seminarer og kronikker om cybersik-kerhed og den trussel som hackere udgør moddanmark.i det forgangne år udgav diiS 4 policy briefs &working papers, afholdt 9 offentlige foredragog udgav 4 videnskabelige artikler om våben-kontrol og –teknologi.
SYRIENI 2013 formidlede vi forskningenom Syrien ved:4 Publikationer8 Briefings8 Seminarer87 Interviews
13
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
Fra forskning til praksisforskningen for de forsvars- og sikkerhedspo-litiske midler har informeret og påvirket debat-ten herhjemme og i udlandet. diiS’ forsvars-og Sikkerhedsgruppe afholdt 35 konferencerog seminarer i 2013, der samlet set havde over2.000 deltagere. Vores viden bliver også kom-munikeret direkte til beslutningstagere ogembedsmænd, både som korte Policy briefsog ved personlige kontakter i vores mange net-værk i ministerier, forsvaret og andre relevantegrupper.diiS bruger forskellige arrangementsformer forat forbinde forskning og praksis. Vi afholderstore internationale konferencer med flere hun-drede deltagere, deriblandt ministre og glo-bale ledere. for eksempel var over hundrededeltagere samlede, da nato’s generalsekretæranders fogh rasmussen gav sin årlige beret-ning på diiS i marts eller da diiS holdt konfe-rence om afghanistans fremtid. Vi organisererogså specialiserede seminarer, hvor små grup-per af specialister diskuterer tekniske detaljerog “best practices”. Som nævnt holdt diiS foreksempel lukkede praktikerseminarer, hvordanske embedsmænd blev holdt ajour medde seneste erfaringer indenfor reguleringen afuranudvinding.diiS deltog aktivt i den offentlige debat om sik-kerhedspolitiske problemstillinger i 2013. for-svars- og sikkerhedsgruppen gav mere end 362medieinterviews og skrev mere end 32 artiklerog indlæg. Seniorforsker Cindy Vestergaardgav mere end 77 interviews om alt fra kemiskevåben i Syrien, til atom-aftale med iran og uranpå grønland. Seniorforsker Helle Malmvigdækkede intensivt udviklingen i Syrien. Senior-analytiker på de forsvars- og Sikkerhedspoli-tiske midler karsten J. Møller gav ikke mindreend 99 interviews om rusland og dets naboertil de danske medier. da den internationale ter-rorisme i 2013 tog nye former – dansk terrorin-formant Morten Storm trådte frem med detaljerom sin rolle i likvideringen af førende terrori-ster, boston og nairobi blev ramt af terror ogal Qaeda fik en renæssance i Syrien – brugtedanske medier flittigt diiS’s fremtrædende ter-rorekspert lars erslev andersen. lars modtog i2013 midler fra de forsvars- og Sikkerhedspo-litiske Studier til forskning i både Mellemøstenog droneproblematik. dermed kunne han giveet kort og præcist billede af begivenhederne.Sidst på året samlede lars i samarbejde medræson en meget rost artikelantologi – primærtmed bidrag fra diiS-forskere – der blev lanceretved et velbesøgt arrangement i Politikens bog-lade.diiS’ forskere gav ikke bare mange interviews– de fik også taletid i nogle af verdens førendemedier. for eksempel kom spørgsmålet omudvindingen af uran i grønland også på denglobale dagsorden i 2013 hvor Cindy Vesterga-ard, der er verdens førende ekspert indenfornetop dette emne, blev interviewet hyppigt iinternationale medier som Wall Street Journal,Washington Post og Süddeutsche Zeitung.Hendes unikke viden om grønlands uran gavhende mulighed for at briefe det amerikanskeudenrigsministerium, og organisere et seminarfor amerikanske policymakere hos den indfly-delsesrige tænketank CSiS i Washington d.C.
14
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
afrika er på vej tilbage i det internatio-nale søgelys. kapacitetsopbygning ogfredsbevarende arbejde vil fortsat i frem-tiden være en af hovedopgaverne forforsvaret. de forsvars- og Sikkerheds-politiske Studier på diiS har allerede i2013 forsket indgående i afrika. Vi harinddraget militære aktører fra danmarkog udland og har samlet erfaringer, somkan bruges i fremtidige fredsbevarendeoperationer. afrika bliver prioriteret højti 2014, hvor nye projekter bibringer enendnu større viden om de lokale forhold.
Uddannelse af den næste generation på deForsvars- og Sikkerhedspolitiske MidlerdiiS bidrager til at uddanne den næste gene-ration af eksperter på højeste internationaleniveau. de forsvars- og SikkerhedspolitiskeMidler færdiguddannede i 2013 to ph.d.-kan-didater. Christa Moesgaard var også tilknyttetkøbenhavns universitet, hvor hun forsvaredesin afhandling om private efterretningsfirmaer.Henrik lindbo larsen, der er samfinansieretmed Syddansk universitet, blev optaget somfellow ved Harvard university, hvor han blandtandet lavede to roste udgivelser om nato’srolle i afghanistan. i efteråret afleverede hansin afhandling med forsvar i det nye år. andreasbøje forsby med speciale i kina fortsættersom ph.d.-studerende i 2014. diiS fungererogså som uddannelsesplatform for de officerer,som forsvaret hvert år udlåner. orlogskaptajnJohannes r. nordby gik således på en master-uddannelse i international Sikkerhed ved uni-versity of leicester, mens Major thomas galasznielsen er ved at blive master i Moderne krigfra kings College london.
15
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
DIIS-forskere helt eller delvist finansieretaf de Forsvars- og Sikkerhedspolitiskemidler:andersen, lars erslevandersen, louise riisChristensen, Janne bjerreCold-ravnkilde, Signe M.Crone, Manniflockhart, trineforsby, andreas bøjeJacobsen, katja l.larsen, Henrik boesen lindboMalmvig, HelleMoesgaard, ChristaMøller, karsten J.nielsen, thomas galasznordby, Johannes r.olesen, Mikkel rungerahbek-Clemmensen, Jonrincon, Jairo M.rosén, frederikSheikh, Mona k.thomasen, grytjalve, Vibeke Schouvan Munster, rensVestergaard, Cindy
Eksterne bidragsydereappathruai, JamesChristiansson, MagnusHansen, Jens o.b.Henriksen, andersJørgensen, Jakob aarøekjeldsen, Madslegendre, thierryMcdermott, roger n.Moore, rebecca r.Pedersen, friis arneringsmose, Jensrynning, StenSchreer, bentarp, Maria n.Wæver, ole
16
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
Formidling af forskningoversigt over antallet af publikationer og arrangementer under de forsvars- og Sikkerhedspoliti-ske midler, med eksempler for hver kategori. en fuldstændig oversigt findes på ”de forsvars ogSikkerhedspolitiske Projekter” på diis.dk.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har afholdt35 konferencer,seminarer og workshops”Hvad sker der i Mali, og truer det sikkerheden i europa”, konference, 28 januar.”nato and the Projection of Partial democracy”, seminar på Harvard university, 16. maj.”Warming up for High Politics? Chinese and danish Perspectives on the arctic Zone”, seminararrangeret i samarbejde med Shanghai institute for international Studies, 7. juni.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har afholdt46 offentlige foredragog forelæsninger”nato in the 21st Century” arrangeret af World affairs Council. boston Public library, 12. marts.”iran og den arabiske verden efter 2011” på forsvarsakademiet, 4. september.”from uranium Mining to nuclear Weapons”, seminar af the greens/european free alliance inthe european Parliament. finland, 9 november.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har afholdt51 briefingsDe Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har udgivet19 bøger og bidragtil bøger”liberal World orders”, trine flockhardt & tim dunne, oxford university Press.”Mellemøstens nye verden”, lars erslev andersen, ræson.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har udgivet12 Policy Rapporter”de arabiske oprør og krigen i Syrien har ændret Mellemøstens sikkerhedsarkitektur” afHelle Malmvig.”danish interests in regional Security institutions in east africa” af katja l. Jacobsen ogJohannes r. nordby.”disarmament, demobilisation and reintegration in South Sudan” af Jairo Munive
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har udgivet11 policy briefs &working papers”a Chemical Weapons-free Middle east?” Cindy Vestergaard, udgivet af Center for Strategicand international Studies, Washington dC.
17
DE FORSVARS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE STUDIER 2013
DIIS – DAnSK InSTITUT FOR InTERnATIOnALE STUDIER
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har udgivet10 videnskabeligeartikler”extremely Stealthy and incredibly Close” af frederik rosén, i Journal of Conflict and Security law.”Context matters: the conventional ddr template is challenged in South Sudan” af Jairo M rincon iinternational Peacekeeping.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har fået offentliggjort22 avisartikler”topmøde: nu skal stormagterne krydse klinger” af andreas S. forsby, kronik i Politiken 6. juni.”forskning kan ikke længere opdeles i krigseksperter og fredsforskere” af rens Van Munster et al.kronik i information 4. november.”Paradokser i uSa´s atomvåbenpolitik” af Carina Meyn i Jyllands-Posten 27. maj.”trekantsdramaet i asien” international analyse af thomas galasz nielsen om kina, Japan og uSai Jyllands-Posten 11. oktober.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har udgivet6 DIIS Comments”Syrien r2P og spørgsmålet om militær intervention” af louise r. andersen.”greenpeace på ”eventyr” i barentshavet” af karsten J. Møller.
De Forsvars- og Sikkerhedspolitiske Studier har givet362 offentliggjorteinterviewstil ritzau, reuters, dr, dr radio, tV2, Jyllands-Posten, berlingske, ekstra bladet,information, Politiken, radio 24/7, bloomberg business Weekly, Süddeutsche Zeitung,Wall Street Journal, CtV Canada, CbC radio one, theran times, kalaallit nunaata radioa,dutch Public broadcaster, Yle (finsk tV), ard germany, express tribune, uS national Publicradio, Washington Post og flere i ind- og udland.
18
DIIS – DanSk InStItut for InternatIonale StuDIer
De forSVarS- oG SIkkerHeDSPolItISke StuDIer 2013
19
diiS ¶ dansk institut for internationale StudierØstbanegade 1172100 københavntel +45 3269 8787e-mail [email protected]www.diis.dk