Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del Bilag 59
Offentligt
1351092_0001.png
Griffin People
Tranemosevej 43a
2750 Ballerup
Maritimt AkutberedskabSørednings og Havmiljøopgaver

Risiko for søulykker og havforurening

De danske farvande kan opdeles i risikoområder for så vidt angår søulykker og forureningaf havmiljøet. De mest risikobelastede områder omfatter området ved Skagen, Storebæltog Fehmarn Bælt / Kadetrenden samt Bornholm ved Hammer Gat. Princippet er, at derhvor risikoen for søulykker er størst, der er beredskabet tilsvarende højt. Uanset mængdenaf defensive foranstaltninger (sejladsregulering, VTS m.v.) vil risikoen altid være til stedefor en ulykke. Den situation bør Danmark kunne håndtere med et akutberedskab.

Samtænkning af opgaverne

Griffin People peger på muligheden for at samtænke de to opgaver i de nævnte områderhvor risikokriteriet er højest. Det skal ske i et samarbejde mellem Marinehjemmeværnet ogBeredskabsstyrelsen, begge underlagt Forsvarsministeriet, der har ansvaret for løsning afopgaverne.

Sørednings - og Havmiljøstationer

Der tænkes oprettet at antal sørednings - og havmiljøstationer omkring de nævntehøjrisiko områder. Marinehjemmeværnet stiller med fartøjer og besætninger ogBeredskabsstyrelsen får ansvaret for det særlige udstyr, der skal anvendes i forbindelsemed forurening af havet.

Marinehjemmeværnet opkvalificeres

De aldrende type 800 fartøjer udskiftes over en årrække med hurtigere multifunktionsfartøjer, der kan ombordtage udstyr såsom flydespærringer, olie – sweep - bomme samtolieskimmer udstyr og flydende opsamlingsbeholdere til olie. Marinehjemmeværnet stillermed stambesætning og er på 1 times varsel året rundt.

Beredskabsstyrelsen opkvalificeres

Opretter depoter tæt ved sørednings- og miljøstationerne og leverer udstyret til skibenesamt betjenings personel på 1 times varsel. De medsejler som del af besætningen.

Tidslinie

Konceptbeskrivelse:Politisk beslutning:Projekt iværksættes:201420152015