Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del Bilag 56
Offentligt
1326347_0001.png
1326347_0002.png
Folketingets ForsvarsudvalgChristiansborg
23. januar 2014
I forbindelse med Forsvarskommandoens redegørelse vedrørende anvendelse af lokalt an-satte tolke i Afghanistan af 1. april 2013 beskrev Forsvaret bl.a.:
”Støtte til andre civil-relaterede opgaver som eksempelvis generel lejrdrift tilvejebrin-ges via aftaler indgået mellem forsvaret og firmaerne Supreme Foodservices AG ogDCS group. Af de kontrakter, som forsvaret har indgået med de pågældende firmaer,fremgår eksplicit, at der ikke må anvendes afghanere og statsborgere fra nabolande tilAfghanistan i forbindelse med levering af tjenesteydelser. Det har været en policy forde to civile firmaer, og det har ikke været muligt at afdække baggrunden herfor. Somfølge heraf behandles forholdet ikke yderligere i denne redegørelse”Efterfølgende har Forsvaret – i forbindelse med besvarelse af FOU (2013-14) alm. del spm.53 oplyst, at:
”Forsvaret på det foreliggende grundlag ikke har kendskab til, at danske militærbidraghar haft ansat afghanske statsborgere. Forsvaret har imidlertid i flere tilfælde indgåetaftaler med civile afghanske firmaer i forbindelse med bl.a. bygningsprojekter og reno-vering af faciliteter. Forsvaret har desuden benyttet afghanske leverandører til eksem-pelvis anskaffelse af diverse civilrelaterede materialer/tjenesteydelser. Indgåelsen afaftaler med civile afghanske leverandører/entreprenører har navnlig fundet sted somled i Forsvarets indsats forbundet med stabilisering og kapacitetsopbygning.”Forsvarskommandoen er imidlertid blevet bekendt med, at der ved det Nationale Støtteele-ment i Kabul lufthavn er ansat en afghaner. Ifølge Forsvaret har den pågældende væretansat siden 2005 og arbejder med rengøring på kontorer og indkvarteringsværelser. Dertilordner han små ærinder som bilvask, vask af sengelinned mm. Forsvaret har desuden op-lyst, at den lokalt ansatte har tilkendegivet, at han ikke føler sig truet i Kabul.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Den lokalt ansatte vil blive behandlet i overensstemmelse med de generelle retningslinjer,der er gældende for øvrige lokalt ansatte jf. Aftale om håndtering af situationen for tolke ogandre lokalt ansatte i Afghanistan af 22. maj 2013.På baggrund af ovenstående vil Forsvaret undersøge, hvorvidt der er, eller har været øvrigelokalt ansatte afghanere ved de danske militære bidrag i Afghanistan og jeg vil naturligvisorientere Forsvarsudvalget om resultatet heraf.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen