Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del Bilag 46
Offentligt
20. december 2013
UDKAST
Retningslinjer for industrisamarbejde1. Anvendelsesområde1.1. Retningslinjerne finder anvendelse på Forsvarsministeriets anskaffel-ser af nyt forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser fra udenlandske le-verandører over 50 mio. kr.2. Definitioner2.1. Ved industrisamarbejde forstås en udenlandsk leverandørs opfyldelseaf en forpligtelse til at samarbejde med virksomheder i Danmark.2.2. Ved forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser forstås den til enhvertid gældende definition fastsat i EU-direktiv 2009/81/EF af 13. juli 2009med senere ændringer.2.3. Ved en virksomhed i Danmark forstås en virksomhed, der er registre-ret i Danmark, og hvor mindst 80 pct. af værditilvæksten vedrørende etprodukt eller en tjenesteydelse sker i Danmark.3. Fastsættelse af forpligtelser til industrisamarbejde3.1. Forpligtelser til industrisamarbejde fastsættes i overensstemmelsemed EU-retten, særligt artikel 346 i Traktaten om den Europæiske UnionsFunktionsmåde (herefter artikel 346 TEUF).3.2. Forsvarsministeriet vurderer ved hver enkelt anskaffelse af forsvars-materiel og forsvarstjenesteydelser, om det af hensyn til varetagelsen afDanmarks væsentlige sikkerhedsinteresser er nødvendigt at pålæggeudenlandske leverandører forpligtelser til industrisamarbejde.3.3. Hvis Forsvarsministeriets vurdering, jf. punkt 3.2., er negativ, pålæg-ges udenlandske leverandører ikke forpligtelser til industrisamarbejde3.4. Hvis Forsvarsministeriets vurdering, jf. punkt 3.2., er positiv, vurde-rer Erhvervs- og Vækstministeriet, om forpligtelser til industrisamarbejdevil skævvride konkurrencen på det civile marked.3.5. Erhvervs- og Vækstministeriet beslutter herefter, om udenlandske le-verandører skal pålægges forpligtelser til industrisamarbejde.
2/6
4. Implementering af forpligtelser til industrisamarbejde4.1. Hvis der fastsættes forpligtelser til industrisamarbejde, skal dissefremgå af Forsvarsministeriets anskaffelsesmateriale, relevante aktstyk-ker til Folketingets Finansudvalg og forsvarets anskaffelseskontrakt medden pågældende udenlandske leverandør.4.2. Hvis der fastsættes forpligtelser til industrisamarbejde, skal uden-landske leverandører henvende sig til Erhvervs- og Vækstministeriet,med henblik på at indgå en standardkontrakt om industrisamarbejde, se-nest 10 arbejdsdage inden anskaffelseskontrakten med Forsvarsministeri-et forventes underskrevet.4.3. I helt særlige tilfælde, hvor det ikke er muligt at indgå en kontraktom industrisamarbejde før underskrivelse af en anskaffelseskontrakt, jf.punkt 4.2., skal forsvaret i anskaffelseskontrakten forpligte den udenland-ske leverandør til at indgå en standardkontrakt om industrisamarbejdemed Erhvervs- og Vækstministeriet hurtigst muligt efter underskrivelse afanskaffelseskontrakten.4.4. Hvis anskaffelsen foretages i samarbejde med andre nationer, kanErhvervs- og Vækstministeriet godkende, at eventuelle forpligtelser tilindustrisamarbejde fastsættes i en aftale, der indgås i samarbejde med an-dre nationer.4.5. Hvis Forsvarsministeriet anskaffer forsvarsmateriel og forsvarstjene-steydelser direkte fra en anden nation, lægges eventuelle forpligtelser tilindustrisamarbejde på bagvedliggende, udenlandske leverandører, så-fremt disse findes og kan identificeres.4.6. Hvis Forsvarsministeriet anskaffer forsvarsmateriel og forsvarstjene-steydelser gennem en mæglervirksomhed, lægges eventuelle forpligtelsertil industrisamarbejde på bagvedliggende, udenlandske leverandører, så-fremt disse findes og kan identificeres.5. Afvikling af forpligtelser til industrisamarbejde5.1. For den udenlandske leverandørs afvikling af forpligtelsen til indu-strisamarbejde gælder følgende:5.1.1. Afviklingen skal vedrøre forsvarsmateriel og for-svarstjenesteydelser.5.1.2. Afviklingen skal især finde sted inden for strategiskeområder i ”Den nationale forsvarsindustrielle strategi”, derer relevante for den pågældende anskaffelse.
3/6
5.1.3. Afviklingen skal især sigte mod at opretholde ellerudvikle internationalt førende industrielle kompetencer ogkapaciteter i Danmark.5.1.4. Afviklingen skal understøtte et langsigtet, strategisksamarbejde mellem den udenlandske leverandør og virk-somheder i Danmark.5.1.5. Afviklingen kan omfatte følgende samarbejdsformer:A. Den udenlandske leverandørs køb af varer og tjene-steydelser fra virksomheder i Danmark.B. Den udenlandske leverandørs deltagelse i udvik-lingsprojekter i virksomheder i Danmark i form afkapitaloverførsel, teknologioverførsel, rådgivning ogfaciliteter, der stilles til rådighed.5.1.6. Afviklingen skal foretages inden for en periode, derfastsættes af Erhvervs- og Vækstministeriet på grundlag afanskaffelsens omfang og leveringstidspunkt.5.1.7. Afviklingen kan ske fra det tidspunkt, hvor den uden-landske leverandør prækvalificeres.5.2. Hvis afviklingen af forpligtelser til industrisamarbejde vedrører ud-viklingsprojekter, jf. punkt 5.1.5. B., skal den udenlandske leverandør sø-ge en forhåndsgodkendelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet, inden pro-jektet igangsættes. Til brug for ansøgningen skal den udenlandske leve-randør udfylde Erhvervs- og Vækstministeriets skabelon for forhånds-godkendelse af projekter og vedlægge en skriftlig bekræftelse fra denadministrerende direktør for den pågældende virksomhed i Danmark.5.3. I forbindelse med forhåndsgodkendelsen af udviklingsprojekter, jf.punkt. 5.1.5.B., kan Erhvervs- og Vækstministeriet godkende faktorer;det vil sige, at det afviklede beløb ganges med en faktor og tillægges eks-tra værdi.5.4. Der kan, jf. punkt. 5.3., godkendes følgende faktorer:Kapitaloverførsel:Faktor 10Teknologioverførsel:Faktor 7Rådgivning:Faktor 5Faciliteter m.v.:Faktor 3Salg:Faktor 15.5. I forbindelse med godkendelse af faktorer kan Erhvervs- og Vækst-ministeriet anmode den udenlandske leverandør om at fremskaffe enuvildig, fortroligvurdering af værdien af de enkelte bidrag i udviklings-projektet fra en tredjepart, der udpeges af Erhvervs- og Vækstministeriet.
4/6
Udgiften hertil trækkes fra forpligtelsen til industrisamarbejde med an-vendelse af en faktor 10.6. Afrapportering om afvikling af forpligtelser til industrisamarbejde6.1. Den udenlandske leverandør skal afrapportere én gang årligt den 15.februar til Erhvervs- og Vækstministeriet om afvikling af forpligtelsernetil industrisamarbejde. Afrapporteringen skal ske elektronisk i Erhvervs-og Vækstministeriets skabelon for afrapportering.7. Godkendelse af afvikling af forpligtelser til industrisamarbejde7.1. Som afvikling af forpligtelsen til industrisamarbejde i form af køb afvarer og tjenesteydelser fra virksomheder i Danmark, jf. punkt 5.1.5.A.,kan Erhvervs- og Vækstministeriet godkende fakturerede køb af for-svarsmateriel og forsvarstjenesteydelser, der er specificeret med dato ogproduktbeskrivelse for alle fakturerede køb.7.2. Som afvikling af forpligtelsen til industrisamarbejde i form af udvik-lingsprojekter, jf. punkt 5.1.5.B., kan Erhvervs- og Vækstministeriet god-kende aktiviteter, der er gennemført i henhold til forhåndsgodkendelsen.7.3. I forbindelse med afrapporteringen, jf. punkt 6.1., vil Erhvervs- ogVækstministeriet anmode om en skriftlig bekræftelse fra den administre-rende direktør i involverede virksomheder i Danmark vedrørende fakture-rede køb og gennemførelsen af udviklingsprojekter. I forbindelse medoverførsel af kapital til en virksomhed i Danmark vil Erhvervs- ogVækstministeriet anmode virksomheden i Danmark om, at en statsautori-seret dansk revisor bekræfter overførslen af midlerne.7.4. Hvis den danske andel af værditilvæksten er under 80 pct., kan Er-hvervs- og Vækstministeriet godkende afvikling svarende til den pro-centdel af værditilvæksten, der ifølge den pågældende virksomhed sker iDanmark. Hvis værditilvæksten i Danmark er 80 pct. eller derover, god-kendes den fulde afvikling.8. Misligholdelse af forpligtelser til industrisamarbejde8.1. I standardkontrakten om industrisamarbejde mellem Erhvervs- ogVækstministeriet og en udenlandsk leverandør fastsættes der milepæle forafvikling af 50 og 100 pct. af forpligtelsen til industrisamarbejde.8.2. Ved indgåelse af standardkontrakten om industrisamarbejde med Er-hvervs- og Vækstministeriet anerkender udenlandske leverandører, at derfastsættes en bod for manglende afvikling af forpligtelsen til industrisam-arbejde. Beløbet betales til Erhvervs- og Vækstministeriet. Midlerne til-falder statskassen og indtægtsføres på § 08.21.25.8.2.1. Der fastsættes en bod på 15 pct. af det beløb, dermangler at blive afviklet ved milepælene for 50 pct. og 100pct. afvikling, jf. punkt 8.1.
5/6
8.2.2. I forbindelse med rammekontrakter fastsættes der enbod på 50 pct. af det beløb, der mangler at blive afviklet toår efter udløbet af rammekontrakten.8.3. Erhvervs- og Vækstministeriet kan, efter høring af Forsvarsministeri-et, i en nærmere fastsat periode udelukke en udenlandsk leverandør fra atopnå nye anskaffelseskontrakter med forsvaret, hvis leverandøren trodsgentagne skriftlige advarsler groft misligholder en forpligtelse til indu-strisamarbejde eller undlader at indgå den påkrævede kontrakt om indu-strisamarbejde.9. Reduktion af forpligtelse til industrisamarbejde9.1. Den udenlandske leverandør kan opnå en reduktion af den samledeforpligtelse, hvis forpligtelsen til industrisamarbejde afvikles hurtigereend forudsat i kontrakten, idet tidlig afvikling har en forholdsvis større ef-fekt. Reduktionen fastsættes til 50 pct. af det beløb, der er afviklet udoverforpligtelsen i forbindelse med 50 pct. milepælen, jf. punkt 8.1.10. Ikrafttræden10.1. Retningslinjerne træder i kraft den 1. april 2014.10.2. Kontrakter om industrisamarbejde, der er indgået mellem Erhvervs-og Vækstministeriet og udenlandske leverandører inden disse retningslin-jers ikrafttræden, gælder uændret.11. Information og inddragelse af industrien11.1. Forsvarsministeriet orienterer i Forsvarets Materielnævn om kom-mende anskaffelser af forsvarsmateriel og forsvarstjenesteydelser, herun-der, når en sådan vurdering er foretaget, om Forsvarsministeriet vurderer,at der bør pålægges udenlandske leverandører forpligtelser til industri-samarbejde. Forsvarets Materielnævn har deltagelse af Forsvarsministeri-et, Forsvarskommandoen, Dansk Industri, repræsentanter for industrien,Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Eksportrådet og Erhvervsstyrelsen.11.2. Erhvervs- og Vækstministeriet orienterer i Følgegruppen for indu-strisamarbejde om status for industrisamarbejde. Følgegruppen høres iforbindelse med forhåndsgodkendelse af udviklingsprojekter, principielleafgørelser og sanktioner mod udenlandske leverandører, jf. punkt. 8.3.Følgegruppen har deltagelse af Dansk Industri, CO-Industri, Forsvarsmi-nisteriet og Forsvarets Materieltjeneste.11.3. Erhvervs- og Vækstministeriet orienterer hvert år i juni måned Fol-ketinget om status for industrisamarbejde. Forsvarsministeriet bidrager tilredegørelsen efter anmodning fra Erhvervs- og Vækstministeriet.11.4. Erhvervs- og Vækstministeriet informerer på den relevante hjem-meside om:
6/6
Retningslinjer for industrisamarbejdeDen nationale forsvarsindustrielle strategiStandardkontrakten mellem Erhvervs- og Vækstministeriet ogudenlandske leverandører om industrisamarbejdeUdenlandske leverandører med forpligtelser til industrisamarbej-de, herunder udestående forpligtelser og kontaktdataÅrlige statusrapporter til Folketinget