Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del Bilag 20
Offentligt
1303926_0001.png
1303926_0002.png
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN25. november 2013Folketingets Grønlandsudvalg har den 28. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 5 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johan LundOlsen (IA).

Spørgsmål 5:

”Da det fremgår af den grønlandsk-danske rapport af oktober 2013 om udvinding og ek-sport af uran, at ”konventionen om bistand i tilfælde af nukleare ulykker eller radiologisknødstilfælde, hvis formål er at skabe rammer for hurtigt at kunne etablere et velkoordineretinternationalt samarbejde i tilfælde af en nuklear ulykke eller et radiologisk nødstilfælde ikkeer gældende for hverken Færøerne og Grønland”, beder jeg ministeren oplyse, hvad rege-ringen agter at foretage sig for at sikre, at Grønland er omfattet at et internationalt samar-bejde og dermed en hurtig varsling og hjælpeindsats såfremt der opstår nuklear ulykke ellerradiologisk nødstilfælde?”

Svar:

Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Det nukleare beredskab i Grønland er et rigsanliggende og varetages af Beredskabs-styrelsen.Såvel varsler som anmodninger om bistand inden for det nukleare beredskab vareta-ges i Danmark og Grønland af Beredskabsstyrelsen samt i øvrigt af de danske myndig-heder, der indgår i det nukleare beredskab, i det omfang, at deres opgaver er et rigs-
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
anliggende. Det nukleare beredskab omfatter navnlig områderne strålingsovervågning,måleberedskab, vurdering, spredningsprognoseberegning og konsekvensanalyser.Der vil dog være visse opgaver på det nukleare og radiologiske område, der henhørerunder Selvstyret og således ikke er et rigsanliggende. På disse områder vil grønlandskemyndigheders samarbejde med andre stater om bistand skulle ske efter en konkretforhandling. Dette kan eksempelvis gælde for opgaver inden for sundhedsområdet,herunder strålebeskyttelsesområdet.Såfremt konventionen om bistand i tilfælde af nukleare ulykker eller radiologiske nøds-tilfælde kommer til at gælde for Grønland, vil anmodninger om bistand kunne ske in-den for konventionens rammer, hvorved en række konkrete forhold er fastlagt forudmellem medlemsstaterne. Det medfører, at anmodning om og eventuel modtagelse afbistand ikke vil forudsætte en forudgående afklaring/aftale om sådanne forhold. Detteomfatter eksempelvis beskyttelse af personel og udstyr, godtgørelse af udgifter ved bi-stand, bestemmelser om immunitet samt fritagelse for skatter og afgifter (eksempelvisangående indførsel af udstyr).Det anbefales i den fælles grønlandsk-danske rapport, at der vedrørende brydning ogeksport af uran etableres et samarbejde på en række områder mellem Danmark ogGrønland. Spørgsmålet om, hvorvidt en række internationale konventioner og aftalerfremadrettet bør være gældende for Grønland - hvorved eksempelvis modtagelse afbistand kan ske efter forud fastsatte principper - vil kunne indgå i drøftelser mellemDanmark og Grønland om dette samarbejde.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen