Forsvarsudvalget 2013-14
FOU Alm.del Bilag 20
Offentligt
Folketingets GrønlandsudvalgChristiansborg
FORSVARSMINISTEREN25. november 2013Folketingets Grønlandsudvalg har den 28. oktober 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 4 tilforsvarsministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johan LundOlsen (IA).Spørgsmål nr. 4:
”Da det fremgår af den grønlandsk-danske rapport af oktober 2013 om udvinding og ek-sport af uran, at ”konventionen om bistand i tilfælde af nukleare ulykker eller radiologisknødstilfælde, hvis formål er at skabe rammer for hurtigt at kunne etablere et velkoordineretinternationalt samarbejde i tilfælde af en nuklear ulykke eller et radiologisk nødstilfælde ikkeer gældende for hverken Færøerne og Grønland”, beder jeg ministeren klargøre, hvilke kon-sekvenser det kan have, at Grønland ikke er omfattet det internationale samarbejde omvarsling og beredskab i det tilfælde, at der skulle ske en nuklear ulykke eller et radiologisknødstilfælde? ”Svar:
Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se. Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Indledningsvis bemærkes, at omtalen af konventionen om bistand i tilfælde af nukle-are ulykker og radiologiske nødstilfælde først og fremmest er medtaget i den dansk-grønlandske rapport om brydning af uran i Grønland for at sikre en samlet fremstillingaf konventioner på området. Det anses således ikke som sandsynligt, at der i forbin-delse med de kendte scenarier for brydning og eksport af uran i Grønland skulle kunneindtræffe nukleare ulykker eller radiologiske nødstilfælde af en sådan art, at internati-onal bistand vil være påkrævet._______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Det nukleare beredskab i Grønland er et rigsanliggende og varetages af Beredskabs-styrelsen. Det nukleare beredskab omfatter hovedsageligt strålingsovervågning, måle-beredskab, vurdering, spredningsprognoseberegning og konsekvensanalyser. Det nu-kleare beredskab i Danmark og Grønland er dimensioneret efter de kendte risici, dersærligt omfatter kernekraftværker og -reaktorer i umiddelbar nærhed af dansk ellergrønlandsk territorium. Brydning og eksport af uran vil således ikke ændre herved.I tilfælde af en nuklear ulykke, der kan påvirke dansk eller grønlandsk territorium, kanDanmark som medlemsstat under konventionen anmode om international bistand somled i det nukleare beredskab. Konventionen udgør her en ramme for samarbejdet,hvorved en række forhold er defineret forud for en bistandssituation. Dette skal med-virke til at facilitere samarbejdet mellem konventionslandene. Konventionen er dog ik-ke gældende for Grønland, hvorfor indsættelse af kapaciteter i Grønland vil forudsæt-te, at der indgås separate, individuelle aftaler med de lande, der modtages bistand fra.Såvel danske som grønlandske myndigheder kan i tilfælde af en nuklear ulykke eller etradiologisk nødstilfælde – som ved andre ulykker eller katastrofer – anmode om inter-national bistand fra andre lande eller internationale organisationer.Et samarbejde uden for rammerne af konventionen vil i givet fald indebære, at der iden konkrete situation skal finde en afklaring sted af de forhold, som ellers er aftaltmellem medlemsstaterne ved tilslutning til konventionen. Dette omfatter i forbindelsemed indsættelse af kapaciteter eksempelvis beskyttelse af personel og udstyr, godtgø-relse af udgifter ved bistand, bestemmelser om immunitet samt fritagelse for skatterog afgifter (eksempelvis angående indførsel af udstyr). Det bemærkes i øvrigt, at hvorkonventionen udgør en ramme for samarbejde mellem medlemsstaterne, er medlems-staterne dog ikke herved forpligtet til at efterkomme anmodninger om bistand – dertages i hvert enkelt tilfælde konkret stilling til sådanne anmodninger.”Jeg kan henholde mig til det, Beredskabsstyrelsen har oplyst.
Med venlig hilsen
Nicolai Wammen