Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 91
Offentligt
1313747_0001.png
15. december 2013

Faktaark: Styrket vejledning af virksomheder om fødevarereguleringen

Vækstteam for Fødevarer har peget på at mængden af regler på fødevareområdet, særligtfor små og mellemstore virksomheder, kan opleves som en betydelig byrde, der bremseriværksætteri og vækstmuligheder.Vækstteam for Fødevarer har peget på, at Fødevarestyrelsens kontrolpersonale har unikkekompetencer i forhold til den komplicerede lovgivning på fødevareområdet. Vækstteametønsker, at denne viden kommer virksomhederne til gavn. Kontrolpersonalet skal således ihøjere grad vejlede særligt små om mellemstore virksomheder og iværksættere i stedet forkun at kontrollere.Regeringen ønsker, at styrke overførslen af viden fra Fødevarestyrelsen til virksomhederne.Det er et centralt tema for det kommende fødevareforlig 3, som skal forhandles på pladsmed Folketingets politiske partier i løbet af 1. halvår 2014.Regeringen ønsker endvidere, at sætte fokus på en styrket vejledning af de iværksættere,som ønsker at opstarte ny fødevarevirksomhed. Regeringen ligger derfor op til, at deriværksættes en ”startpakke” der skal hjælpe nye fødevarevirksomheder i gang.Startpakken vil bl.a. omfatte kurser, bedre vejledningsmaterialer og mere tid til rådgivningog vejledning, når den nye virksomhed får sit første kontrolbesøg.

Fakta

Det nuværende fødevareforlig 2.0 udløber ved udgangen af 2014, hvorfor et nytfødevareforlig skal forhandles på plads, så det kan træde i kraft i 2015.Vækstteam for Fødevarer har peget på, at iværksætteri er afgørende for dynamik ogudvikling i den danske fødevareklynge.Antallet af iværksættere på fødevareområdet er faldet med ca. 350 om året i perioden2001-2008 til ca. 250 om året efter krisen. I forhold til den generelle opstartsrate iDanmark ligger fødevareerhvervene relativt lavt. Fra 2001 til 2010 er antallet affuldtidsansatte fødevareiværksættere faldet fra 500 til 150.Analyser fra bl.a. Vækstteam for fødevarer viser, at mangel på markedsadgang samtudfordringer med fødevarereguleringen udgør betydelige barrierer for iværksætteri.
Departementet
Slotsholmsgade 12DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01Fax +45 33 14 50 42
[email protected]www.fvm.dk