Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 73
Offentligt
Naturplanlægning,naturprojekter og skovJ.nr. NST-4101-00540Ref. makraDen 26. november 2013
Videoer som baggrund for den tekniske gennemgang om Natura 2000 og
fiskeri den 5. december
På ønske fra udvalget fremsendes hermed links til videoer optaget under den marineNaturtypekortlægning i 2011. Alle videoer fra kortlægning kan findes påNaturstyrelsens hjemmeside.Den tekniske gennemgang den 5. december vil omhandle Natura 2000, kortlægningog fiskeri generelt, hvorfor der her vil blive gennemgået relevante videoer fra 4kortlagte Natura 2000-områder i Kattegat, som henvist til nedenfor. De 4 områder iKattegat er: 1) Stenrev sydøst for Langeland, 2) Kims Top og Den Kinesiske Mur, 3)Læsø Trindel og Tønneberg Banke og 4) Herthas Flak.Naturstyrelsen arbejder på at kortlægge naturtyperne rev (stenrev og biogene rev),boblerev og sandbanker i Natura 2000-områderne. Kortlægningen består af flereseparate trin. Havbundens ruhed og struktur undersøges gennem en akustiskkortlægning, hvorved det er muligt at identificere og adskille forskellige bundtyper ogobjekter på bunden.På baggrund af denne indledende kortlægning bestemmes en række punkter, hvor derlaves videoundersøgelser. Videoundersøgelserne bruges til at verificere og finjustereden indledende kortlægning. Efterfølgende kan det færdige naturtypekort udarbejdes.Videoundersøgelserne anvendes endvidere til at undersøge naturtypernes biologi.Videoerne er optaget som en del af en samlet kortlægningsindsats, og kan derfor ikkestå alene. De kan dog give et indblik i de forskellige bundtyper, der er undersøgt, oghvilken biologi der kan findes på revene.For bedre at kunne orientere sig i de forslåede videoer har Naturstyrelsen udarbejdetvedhæftede kort, hvoraf det fremgår, hvor områderne ligger, og hvilken naturtyper derer identificeret i de områder, hvor videoen er optaget.1 Stenrev sydøst for Langeland)
Video 1: Videoen viser overgangen mellem et dybtliggende stenrev ogsandbunden (bundtype 1b). Grundet revets dybe beliggenhed er det domineret affauna, nærmere bestemt sønelliker.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na13/sider/Na13_F4.htmVideo 2: Et område med en blandet stenbund (type 3-4) omkring 15-20 %stendækning af større sten. Her ses temmelig mange blåmuslinger, og her er enalgedækning på omkring 70 %.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na13/sider/Na13_10.htm
Video 3: Her er tale om en fast sandbund (type 1b). Den undersøges nærmereblandt andet grundet et vrag på bunden.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na13/sider/Na13_F1.htmØnsker udvalget at se de resterende videoer fra Bagenkop kan de findes pånedenstående link:http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na13/index_Na13.htm2 Kims Top og Den Kinesiske Mur)
Video 4: Bunden er blandet (type 2, 3 og 4) – tætliggende sten af varierendestørrelse bevokset med især rødalger og dødningehåndkoral.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na5/sider/Na5_11.htmVideo 5: Bunden viser et eksempel på en skarp grænse mellem stenrev og enomliggende gruset bund.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na5/sider/Na5_F02.htm3 Læsø Trindel og Tønneberg Banke)
Video 6: Området illustrerer, hvordan overgange mellem stenrev og sandbund idanske farvande kan være meget glidende.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na6/sider/Na6_09.htmVideo 7: Et eksempel på en grusset bund (type 2).http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na6/sider/Na6_04.htm4 Herthas Flak)
Video 8: Blød bund (type 1a), som her blev verificeret. Overfladen fremstår typiskuden meget liv, men der kan være meget liv herunder jomfruhummere i bunden.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na1/sider/Na1_08.htmVideo 9: Området blev undersøgt til verifikation af struktur, som vedvideoundersøgelser viste sig at være et boblerev.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na1/sider/Na1_F04.htmVideo 10: Stenrev (type 4) som her blev verificeret, og biologien blev undersøgt.http://www2.naturstyrelsen.dk/habitatkortlaegning/Na1/sider/Na1_X1.htm
2