Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 70
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrugog Fiskeri
Den 22. november 2013Sagsnr.: 99
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grundnotat om forslag til godkendelseaf Ethyl lauroyl arginat (E 243) som konserveringsstof til visse varmebehandledekødprodukter ved ændring af bilag II til forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødeva-retilsætningsstoffer samt godkendelse af krav til renhed og identitet for Ethyl lau-royl arginat (E 243) ved ændring af forordning (EU) nr. 231/2012 (komitésag).Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevare-kæden og Dyresundhed (SCoFCAH) den 29. november 2013.En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau iDanmark og EU.Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
1Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFødevarestyrelsenKemi og FødevarekvalitetSagsnr.: 2013-29-221-01923/Dep sagsnr: 23397Den 21. november 2013FVM 211
GRUNDNOTAT TILFOLKETINGETSEUROPAUDVALGom forslag til godkendelse af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som konserverings-stof til visse varmebehandlede kødprodukter ved ændring af bilag II til forord-ning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt godkendelse afkrav til renhed og identitet for Ethyl lauroyl arginat (E 243) ved ændring af for-ordning (EU) nr. 231/2012 (komitésag)KOM-dokument foreligger ikkeResuméKommissionen har fremsat forslag til godkendelse af Ethyl lauroyl arginat (E 243) somkonserveringsstof til visse varmebehandlede kødprodukter. Forslaget indeholder også for-slag til godkendelse af renhedskriterier for stoffet. Der er ikke sundhedsmæssige betæn-keligheder ved forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med øvrige kriterier i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødeva-retilsætningsstoffer om, at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige, der skal være tek-nologisk begrundelse for anvendelsen, og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) den 29. november 2013. En vedtagelse af forslaget vurderesat betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Regeringen kan støtte forsla-get.BaggrundKommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til forordning (EF) nr.1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse afdet nye tilsætningsstof Ethyl lauroyl arginat (E 243).Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3, artikel 14 og artikel 30, stk. 5 i Eu-ropa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 omfødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 7, stk. 5 i Europa-Parlamentets ogRådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles godkendelses-procedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.Forslaget skal behandles i en forskriftkomitéprocedure med kontrol i Den Stående Komitéfor Fødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH). Hvis der er kvalificeret flertal for forsla-get, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og Europa-Parlamentet, der udtaler sigmed henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 3 måneder. Kommissionen ved-tager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke harudtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité forFødevarekæden og Dyresundhed (SCoFCAH), forelægger Kommissionen sagen for Rådet
2og Europa-Parlamentet, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal in-den for 2 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen.Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Fødevarekædenog Dyresundhed (SCoFCAH) den 29. november 2013.NærhedsprincippetForslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er taleom gennemførelsesbestemmelser til en allerede gældende retsakt.Formål og indholdForslaget vedrører godkendelse af det nye tilsætningsstof Ethyl lauroyl arginat (E 243) tilvisse varmebehandlede kødprodukter som en ændring af EU-listen over tilladte tilsæt-ningsstoffer. Ethyl lauroyl arginat skal anvendes som konserveringsstof og skal dervedforbedre den mikrobiologiske kvalitet af visse kødprodukter. Stoffet hæmmer vækst afskadelige bakterier. Forslaget indeholder derudover krav til renhed og identitet for tilsæt-ningsstoffet Ethyl lauroyl arginat (E 243). Tilsætningsstoffet Ethyl lauroyl arginat er etnyt konserveringsstof, som får tildelt E-nummeret E 243. Kommissionen finder, at an-vendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-Parlamentetsog Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætnings-stoffer, som er:- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,- at der er en teknologisk begrundelse,- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af Ethyl lauroyl arginat (E 243) som kon-serveringsstof til visse varmebehandlede kødprodukter finde anvendelse 20. dagen efteroffentliggørelsen.UdtalelserEuropa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol.Gældende dansk retFødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer.I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over godkendte tilsætningsstoffer ogderes anvendelsesbetingelser (bilag II). EU-listen for tilsætningsstoffer (bilag II) finderanvendelse fra 1. juni 2013.KonsekvenserForslaget har ingen lovgivningsmæssige og statsfinansielle konsekvenser. Forslaget vur-deres heller ikke at have administrative, samfundsøkonomiske eller erhvervsmæssigekonsekvenser.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har i 2007 vurderet Ethyl lauroylarginat (E 243) som konserveringsstof og har fastsat en ADI- værdi (Acceptabelt Dagligt
3Indtag). Ved de ønskede anvendelser kunne ADI overskrides, og industrien har derforbegrænset anvendelsen til visse varmebehandlede kødprodukter. Ved den begrænsedeanvendelse er der ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) ingen risikofor, at ADI overskrides.DTU Fødevareinstituttet har ingen sundhedsmæssige betænkeligheder ved anvendelsenog tilslutter sig den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA) konklusioner.En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau iDanmark og EU.HøringForslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende bemærknin-ger:DI Fødevarer støtter forslaget.Regeringens foreløbige generelle holdningDet er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler fortilsætningsstoffer, der kan anvendes i fødevarer, og at godkendelsen og anvendelsen aftilsætningsstoffer sker ud fra Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer kriterier:- at de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,- at der er en teknologisk begrundelse,- at anvendelsen ikke vildleder forbrugerne.Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof, og regerin-gen kan på den baggrund støtte forslaget.Generelle forventninger til andre landes holdningerMan er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andremedlemsstater.Tidligere forelæggelser for Folketingets EuropaudvalgForslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.