Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 38
Offentligt
1293743_0001.png
1293743_0002.png
1293743_0003.png
Udvalget for Fødevarer, Landbrug og FiskeriFremsendt via:FLF kontaktformular på ft.dk
2013.10.26
Hundehandel og hvalpefabrikkerDer har den seneste tid været en del foruroligende indslag i medierne om ulovligt importeredehundehvalpe og hvalpefabrikker - samt de konsekvenser disse forhold har for ejere og hunde.I Dansk Terrier Klub mener vi, at der lovgivningsmæssigt bør sættes ind over for useriøsproduktion og salg af hvalpe.Det har ikke alene alvorlige konsekvenser i form af usunde hunde, dårlig forbrugersikkerhed ogmanglende dyrevelfærd. Det har også markant indflydelse på øget frekvens af uansvarligehundeejere og hunde med dårlig adfærd.Vi mener, at der i debatten om hundeloven har været alt for lidt fokus på, hvilken betydningopdrætteren/sælgeren, og de forhold, som hvalpen opfostres under, har for den voksne hundsadfærd. Herunder bl.a. opdrætterens/sælgerens:
Kompetencer og ansvarlighedUdvælgelse af forældredyrOpfostring og prægning af hvalpeneUdvælgelse og rådgivning af hvalpekøbereFysiske rammer for hundeholdVilje og evne til at levere den ”annoncerede” vare.Vi ser desværre, at der annonceresmed populære racer, hvor det i virkeligheden drejer sig om blandinger af andreracer/blandinger. Det betyder, at køberen køber en helt anden hund end forventet. Derer altså ingen sammenhæng mellem ”deklaration” og vare.
Det er åbenlyst, at hverken ”hvalpefabrikker” eller opkøbere af hvalpe til videresalg har nogetincitament til at sikre kvaliteten af ovenstående.
1/3
LøsningI vores 5 punkts plan til evaluering af hundeloven (FLF 2012-13 alm. del - bilag 236) har vi bl.a.foreslået, at det ikke skal være lovligt at opkøbe hunde med videresalg for øje, at opdrætter skalregistreres entydigt på den enkelte hund, og at hunden skal sælges med en deklaration.Hvis der ikke er vilje/mulighed for at gennemføre dette, er det som minimum nødvendigt, at enhund via dens registrering altid entydigt kan spores tilbage til den person, der:
Har opdrættet hunden, hvis dette er sket i DanmarkellerHar importeret og solgt hunden i Danmark
Det gør køber af hund i stand til at gøre et erstatningsansvar gældende i forbindelse medsundhedsproblemer eller hvis hunden f.eks. viser sig at være en anden ”slags” hund endannonceret.En sådan registrering er også nødvendig for at understøtte Fødevareministeriets rapport vedr. avlaf dyr, der bl.a. omfatter overtypning og arveligt betingede sygdomme i hundeavl og specifiktanbefaler, at der ikke må avles på hunde, som er frygtsomme og aggressive.Registrering giver desuden offentlige instanser samme mulighed for at følge op påopdrættere/sælgere af blandingshunde og hunde uden stamtavle, som de har overfor opdrættereaf hunde med stamtavle.Hvis forbrugernes rettigheder og hundenes velfærd skal sikres, er det nødvendigt, at hundeopdrætog salg omfattes af de samme krav, regler og opfølgning m.m. - uanset, om der er tale om hundemed eller uden stamtavle.Det er desuden essentielt, at registrering af opdrætter/sælger suppleres med oplysning, tiltag overfor lovbrydere m.m.
2/3
Vi henviser i øvrigt til vores 5 punkt plan til evaluering af hundeloven, som også adressererdyrevelfærd og forbrugersikkerhed:
5 punkts planwww.issuu.com/dtkbig5 punkts planVidste du det omhundeHunde alvorligt tagetSådan passer du dinhundDeklaration af hund
Med venlig hilsen

Robert Raeder

Næstformand

Dansk Terrier Klub

Arndrupvej 3, 6240 LøgumklosterTlf. 3024 8256&Formand

DTKs Bull Image Gruppe

[email protected]www.bull-image-gruppen.dk
3/3