Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 349
Offentligt
1394985_0001.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Enhed/initialer: MFFM/Fødevareenheden
Sagsnr.: 27003
Dok.nr.: 710640
Dato: 27. august 2014
Talen til samråd i Folketingets Udvalg for Fødeva-
rer, Landbrug og Fiskeri onsdag den 27. august
2014, kl. ca. 16.00 (umiddelbart efter besvarelsen
af samrådsspørgsmål AM).
(Det talte ord gælder)
Spørgsmål AN
”Ministeren bedes redegøre for hvorledes ministeren vil
sikre, at det offentliges indkøbspolitik og offentlige udbud
tilrettelægges på en sådan måde, at det understøtter mi-
nisterens ønske om at prioritere indkøb af lokalt produce-
rede økologiske fødevarer?
Ministeren bedes herudover redegøre for, hvordan han vil
forhindre, at EU griber ind og forbyder en offentlig ind-
købspolitik, som er målrettet mod at indkøbe lokalt pro-
ducerede økologiske fødevarer.” jf. svar på FLF alm. del -
spørgsmål AN.”
Svar:
-
Tak for indkaldelsen til dette samråd. De offentlige
indkøb af fødevarer er et vigtigt tema at få diskuteret.
-
Det offentlige serverer hver dag knap 1 mio. måltider
og køber hvert år for ca. fire mia. kr. fødevarer. Den
offentlige sektor spiller dermed via sine indkøb en be-
tydelig rolle som driver for en mere bæredygtig føde-
vareproduktion.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
I dag går godt 300 mio. kr. af de 4 mia. kr. til indkøb
af økologiske fødevarer. Det svarer til ca. 7,5 %, og
ligger derfor lige under de private husholdningers ind-
køb af økologi, der udgør ca. 8 %.
-
Det er klart, at prisen er vigtig i de offentlige indkøb.
Men både denne og tidligere regeringer har og har
haft en målsætning om at øge det økologiske areal i
Danmark. Derfor finder jeg det naturligt, at de offent-
lige institutioner også overvejer deres holdning til ind-
køb af økologiske produkter.
-
Udover økologi og pris er der selvfølgelig også andre
hensyn for prioriteringen i de offentlige indkøb af fø-
devarer. Det kan være ernæring, dyrevelfærd, sæso-
nens frugt og grønt m.v.
-
Jeg har i løbet af sommeren været ude at sætte gang
i en debat om bl.a. at købe lokale varer. Jeg så gerne
en større andel af lokale fødevarer – både i de private
og de offentlige indkøb.
-
Men offentlige indkøbere skal ikke gøre det, fordi va-
rerne er produceret indenfor kommunegrænsen. Hvis
alle offentlige indkøbere valgte den model, ville det
svække konkurrencen i Danmark og det indre mar-
ked, og på sigt dermed også skade kvaliteten i ud-
buddet.
-
Desuden vil det for kommunerne ikke være lovligt ved
EU-udbud at stille krav om, at varerne skal være lo-
kalt produceret.
2
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Når man ønsker at købe lokale varer, skal det være
fordi de har en særlig kvalitet, som man ønsker at
prioritere.
-
Fordi man for eksempel vil tilbyde plejehjemsbeboer-
ne i Ringkøbing frisk fisk fra Vesterhavet, der vækker
minder og skærper appetitten.
-
Eller fordi man vil prioritere at tilbyde en stor variati-
on i æblesorterne, der afspejler de skiftende sæsoner.
-
Formelt er det altså muligt at lave indkøb, der har fo-
kus på andet end pris. Reelt opleves det desværre of-
te anderledes ude i kommunerne.
-
De offentlige måltider er heldigvis et område, hvor der
sker rigtig meget for tiden, hvilket er med til at gøre
dette samråd endnu mere relevant.
-
Kommunerne interesserer sig i stigende grad for at
bruge de offentlige måltider. Det handler ikke længere
udelukkende om at få maden billigst muligt, men også
om at bruge de offentlige måltider som et værktøj til
at nå mål om mere bæredygtighed og bedre velfærd
for borgerne.
-
Flere kommuner sætter ambitiøse mål for deres føde-
vareindkøb. Lad mig nævne tre eksempler:
-
Københavns Kommune har en målsætning om 90%
økologi i de offentlige måltider i 2015 og har i dag op-
nået 79% økologi.
3
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
Aarhus Kommune har et mål om 60% økologi og er i
gang med at omlægge deres ca. 475 køkkener.
-
Ringkøbing-Skjern Kommune har målsætninger om
flere lokale fødevarer i de offentlige køkkener og har
igangsat konkrete initiativer blandt andet om fødeva-
reindkøbsaftaler.
-
Jeg mener, at vi skal blive bedre til at forstå, hvad der
virker hos de kommuner, der formår at gå foran og
vise vejen. Vi skal sprede de gode eksempler fra
kommuner, der tør satse på økologi og kvalitet.
-
Derfor handler det om at lære at beskrive de krav,
man stiller til sine varer. Ikke bare om at give danske
varer forrang.
-
Nu vil jeg mere konkret vende mig mod de stillede
spørgsmål.
EU’s regler for offentlige udbud?
-
Jeg vil starte med den del af spørgsmålet, som går på
hvordan jeg vil forhindre, at EU griber ind og forbyder
en offentlig indkøbspolitik, som er målrettet mod at
indkøbe lokalt producerede økologiske fødevarer.
-
Spørgsmålet kommer sig nok af, at mange kommuna-
le aktører finder EU’s udbudsregler udfordrende.
-
EU’s udbudsregler skal helt overordnet sikre, at alle
virksomheder har lige adgang til offentlige kontrakter,
4
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1394985_0005.png
og at det offentlige køber bedst og billigst. Når det
drejer sig om indkøb af fødevarer er to principper
særligt relevante:
-
Princippet om ligebehandling indebærer, at alle leve-
randører skal have lige mulighed for at konkurrere om
en offentlig kontrakt. Det betyder for eksempel, at en
ordregiver under udbudsprocessen ikke må stille én
tilbudsgiver bedre end andre tilbudsgivere.
-
Princippet om ikke-diskrimination indebærer for ek-
sempel, at ordregiver ikke må stille krav om, at ydel-
sen kun kan opfyldes af tilbudsgivere, der har hjem-
sted eller forretningssted i f.eks. Danmark.
-
Dertil kommer principper om gennemsigtighed, pro-
portionalitet og gensidig anerkendelse.
-
For fødevareindkøb betyder det konkret, at man ikke
må stille krav om, at der købes danske varer eller va-
rer fra en given kommune, da det strider mod prin-
cippet om ikke-diskrimination. Man må heller ikke stil-
le så uproportionale krav eller lave så uigennemskue-
lige udbud, at man reelt afskærer alle bortset fra ens
lokale yndlingsleverandør fra at levere.
-
Men der må gerne stilles krav om en række kvalitets-
parametre som f.eks. dyrevelfærd, ernæring og øko-
logi, og der findes allerede økologiske fødevareind-
5
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
købsaftaler i kommuner og hos SKI (Statens og
Kommunernes Indkøbs Service A/S). Eksemplet fra
København viser, at det kan lade sig gøre.
-
Der er også eksempler på, at kommuner tilrettelæg-
ger deres udbud, så det bliver muligt for mindre leve-
randører at byde på dem. Det kan f.eks. lade sig gøre
ved at dele kontrakterne op i mindre delaftaler eller
ved ikke at lade alle fødevarer være omfattet af en
kommunes indkøbsaftaler, så det giver plads til at
kommunale køkkener kan købe for eksempel lokal
friskfanget fisk eller lokal vildt.
Selvom det ikke er et let område at navigere i, så vil
jeg gerne understrege, at EU’s udbudsregler altså ikke
i sig selv udgør en forhindring for at efterspørge øko-
logiske eller andre kvalitetsfødevarer i offentlige ind-
købsaftaler.
-
-
Jeg vil for en god ordens skyld afslutningsvis under-
strege, at EU’s udbudsregler ligger under Erhvervs- og
Vækstministeriets ressort. Uddybende spørgsmål til
disse regler vil jeg derfor henvise til Erhvervs- og
Vækstministeriet.
6
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
Hvad gør ministeren for at fremme økologi og lokalt
producerede varer?
-
Så vil jeg vende mig til spørgsmålet om, hvad jeg gør
for at sikre, at det offentliges indkøbspolitik og offent-
lige udbud tilrettelægges på en sådan måde, at det
fremmer indkøb af lokalt producerede økologiske fø-
devarer?
-
Jeg møder stor interesse for økologi og lokale fødeva-
rer i mange kommuner og offentlige køkkener. I Fø-
devareministeriet mærker vi også tydeligt kommuner
og regioners interesse for ikke mindst økologi.
-
Vi har to konkrete initiativer, der understøtter offent-
lige indkøb af økologiske og lokale fødevarer.
-
For det første har regeringen siden 2012 årligt afsat
28 millioner kroner til at fremme omstillingen til øko-
logi i de offentlige køkkener. Det sker bl.a. ved at give
tilskud til den kompetenceudvikling, som kræves, når
produktionen i et køkken skal lægges om til økologi
indenfor det eksisterende madbudget.
-
Ved den seneste ansøgningsrunde i juli 2014 kom der
ansøgninger ind for 39 mio. kr., hvilket tyder på, at
interessen stadig er stor for økologi ude i landets
kommuner. Indtil nu har 24 kommuner fået tilskud til
økologiomlægning.
7
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
-
For det andet har regeringen igangsat projektet ’Kloge
Fødevareindkøb’ med ophæng i Madkulturen, der er
en institution under Fødevareministeriet.
-
I Kloge Fødevareindkøb ydes juridisk og fødevarefag-
lig ekspertbistand til kommuner og regioner. Derud-
over sikrer Kloge Fødevareindkøb udveksling og vi-
dendeling af best practice indenfor fødevareudbud, og
der indhentes erfaringer fra andre lande.
-
Der er stor interesse for Kloge Fødevareindkøb, som
allerede har rådgivningsforløb med 15 kommuner.
-
Kloge Fødevareindkøb er i gang med at udvikle en
række værktøjer, som kan hjælpe de offentlige indkø-
bere, eksempelvis med økologiske sortimentslister og
en database over lokale økologiske producenter.
-
Jeg kan som fødevareminister ikke sikre, at kommu-
ner og regioner i deres indkøbspolitikker og daglige
indkøb vil prioritere økologi og lokale varer.
-
Hvad jeg kan gøre er at starte en debat om værdien
af at prioritere måltidet og gode, lokale, økologiske
råvarer. Og regeringen kan med Kloge Fødevareind-
køb og puljen til økologisk omlægning sikre erfarings-
udveksling og give værktøjer til kommuner, regioner
og statslige institutioner, der deler mine ambitioner.
-
Jeg tror også, at den tilgang i længden er mest hold-
bar: Grøn omstilling skal nok understøttes ovenfra –
men den skal gro nedefra.
8
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1394985_0009.png
Afsluttende
-
Afslutningsvis vil jeg konkludere, at jeg finder grund
til at se optimistisk på ambitionerne om flere lokale og
økologiske fødevarer i de offentlige gryder.
-
Den imponerende søgning til de to initiativer, regerin-
gen har sat i gang for at støtte en omlægning af de
offentlige køkkener, vidner om at kommunerne er in-
teresserede og prioriterer emnet.
-
EU’s udbudsregler udgør ikke i sig selv en begræns-
ning for at efterspørge økologiske eller andre kvali-
tetsfødevarer i offentlige indkøbsaftaler.
-
EU’s udbudsregler betyder, at man ikke må stille krav
om, at der købes danske eller lokale varer fordi varen
er dansk eller lokal, da det strider mod princippet om
ikke-diskrimination.
-
Der er ingen tvivl om, at juraen omkring dette områ-
de kan være kompliceret, og derfor kan opleves som
en hindring for innovative indkøb.
-
Det er bl.a. derfor, regeringen har taget initiativ til
Kloge Fødevareindkøb, der skal hjælpe kommunerne
på vej. Via Kloge Fødevareindkøb er vi også i dialog
med SKI, så den nye forpligtende fælleskommunale
indkøbsaftale på fødevareområdet netop kan rumme
de elementer, kommunerne ønsker.
9