HORESTA
Møde med Folketingets Fødevareudvalg 27. august 2014
Input til Fødevareforlig 3
HORESTA repræsenterer godt 2000 virksomheder inden for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.
Restauranterhvervet er et arbejdsintensivt erhverv, som beskæftiger ca. 71.000, hvor af knap 9.000 er
selvstændige og knap 60 pct. er under 30 år. HORESTAs medlemmer er en del af den danske fødevaresektor og
som det sidste led i vareomsætningskæden fra jord til bord tættest på den endelige forbruger.
Danskerne aflægger mere end årligt 250 mio. besøg på restauranter o.l. eksklusiv kantinebesøg, og branchen
varetager en vigtig andel af danskernes kost til hverdag og fest, og derfor er HORESTA også stærkt optaget af det
kommende Fødevareforlig 3.
Fødevaresikkerheden er høj på langt de fleste restauranter i Danmark. Men en vigtig forudsætning for det høje
niveau er en effektiv og retfærdig offentlig fødevarekontrol, samt sanktioner på et niveau, der motiverer
virksomhederne til forsat at sikre en høj fødevarehygiejnisk standard.
Fødevaresikkerhed er også vigtig for branchens image og dermed for evnen til at kunne tiltrække gæster, hvorfor
erhvervet også selv er interesseret i at opretholde et højt niveau af fødevaresikkerhed. Kontrollen er ligeledes
vigtig af konkurrencehensyn, så branchens brodne kar ikke med fordel kan springe over, hvor gærdet er lavest.
Vores dialog med Fødevareministeriet og Fødevarestyrelsen er afgørende for en effektiv videreformidling af de
mange regler på området, som vores medlemsvirksomheder skal leve op til. Myndigheden skal derfor prioritere
ressourcer til vejledning og dialog med henblik på implementering af reglerne og fair kontrol af reglerne. Det
kommende forlig bør understøtte og bygge videre på de positive resultater, som udmøntningen af tidligere politiske
aftaler på fødevareområdet har resulteret i med fokus på en risikobaseret kontrol, som ikke skaber administrative
byrder og øgede omkostninger for virksomhederne. Samarbejdet med Fødevarestyrelsen skal styrkes og
vejledningen skal gøres til en kerneopgave for Fødevarestyrelsen med en styrket målrettet dialog til
virksomhederne.
HORESTA ønsker, at det kommende fødevareforlig vil sikre, at fødevarekontrollen videreudvikler en smartere
kontrol, der målretter sig mod problemområderne i forhold til fødevaresikkerhed:
Kontrollen skal være endnu mere målrettet og tage udgangspunkt i den enkelte virksomheds
fødevarerisici. Det kan betyde, at nogle virksomheder kan få færre besøg og andre flere besøg.
Kontrolprincippet om ”kontrol ved kilden” har højeste prioritet, således at kontrollen koncentrerer sig om
det led af fødevareomsætningskæden, hvor problemet er opstået og reel kan løses.
Dialog og vejledning skaber størst fødevaresikkerhed og fødevarekontrollens viden skal aktiveres endnu
mere i vejledning til virksomhederne.
De tilsynsførendes indsigt i brancherne og kompetence i forhold til rådgivning skal udvikles
Fødevarestyrelsens kontakt og formidling elektronisk, telefonisk og ved hjemmeside skal prioriteres og
målrettes mere til erhvervet. I praksis er hjemmesiden meget kompliceret at finde rundt i specielt i forhold
til regler på området.
Effektiviteten af kontrollen og overholdelse af regler øges ved brug af flere anmeldte besøg eksempelvis
kontrol af dokumenter, ved opfølgende besøg, nyindretninger og opstart af virksomheder.
Side
1
af
5