PRESSEMEDDELELSE
23.07.2014
ØKOLOGISK LANDSFORENING:
Offentligt udbud går stik imod politiske målsætninger
Økologisk Landsforening anbefaler, at regeringen og KL dropper etablering af stort, standardiseret udbud
på fødevareområdet. Foreningen mener, at udbuddet undergraver lokal selvbestemmelse og regeringens
og mange kommuners helt aktuelle investeringer i og målsætninger om at løfte madkvalitet og økologi,
fremme brugen af lokale fødevarer og reducere madspild i offentlige køkkener.
I disse dage arbejder Statens og Kommunernes Indkøbscentral, SKI, på et stort fødevareudbud for landets
kommuner. Økologisk Landsforening mener, at en sådan aftale går stik imod målsætninger – og
økonomiske investeringer – fra den nuværende og tidligere regering.
- Samarbejde om billigere indkøb til det offentlig giver ofte mening. Men fødevarer egner sig ikke til stort,
standardiseret udbud, da den enkelte kommunes ønsker og behov er meget forskellige. Der er stor lyst til
lokal indflydelse - ikke en ”one size fits all-model”. Der er flere værdimæssige spørgsmål, lokale forskelle og
mere kultur i mad, end der er omkring f.eks. vejsalt eller printerpapir, siger Rikke Thorøe Grønning,
foodservice-koordinator i Økologisk Landsforening.
Hun påpeger, at udbuddet modarbejder præcist det arbejde i offentlige køkkener, som mange kommuner
brænder for, og som Fødevareministeriet i dag fremmer med midler til omlægning til mere velsmagende,
sundere og mere klimavenlig kost med mere grønt og mindre kød, mindre spil, køb af varer i sæson og med
60 procent økologi. En omlægning, der har givet større faglighed, mere håndværk og stolthed hos
medarbejdere i offentlige køkkener.
Ensidigt fokus på pris og store mængder
Det fremgår af et SKI-notat om forpligtende fødevareudbud, at der er tale om aftaler, der målrettet går
efter standardisering med færre madvarer og færre leverandører at vælge imellem.
- Det undergraver de mange gode lokale initiativer, der vil sikre bedre og varieret mad til vores børn og
ældre, fremme brugen af lokale, økologiske varer og friske varer i sæson. Aftalen rummer en
overhængende fare for et ensidigt fokus på pris og store mængder, som presser kvalitet, variation og
håndværk – og således motivation, og stolthed - ud af de offentlige køkkener, siger Rikke Thorøe Grønning
og vurderer, at udbuddet også vil reducere konkurrence i leverandørkæden, fordi meget få leverandører vil
kunne være med.
Spænder ben for regeringens og kommunernes politik
- Lokale producenter ser også med stor alvor på denne sag. Flere end 30 kommuner er allerede i gang med
omlægning til bedre måltider og mere økologi, og jeg frygter at udbuddet vil udvande kommunernes
handlemuligheder og vanskeliggøre lokale, økologiske løsninger, siger Rikke Thorøe Grønning.
Fødevareministeriet har netop investeret 16 mio. kr. i etablering af ”Kloge Fødevareindkøb”, der kan bistå
de enkelte kommuner i udformning af udbud, der skaber bedre plads til mere økologi og flere lokale
fødevarer. Efterspørgslen på denne rådgivning fra Madkulturen er overvældende stor.
- Man er langt i udarbejdelsen af forskellige løsningsmodeller, og et stort SKI-udbud på fødevarer vil
spænde ben for det igangværende arbejde for bedre, sundere og lokalt, økologisk mad, understreger Rikke
Thorøe Grønning.