Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2013-14
FLF Alm.del Bilag 334
Offentligt
1391739_0001.png
Fælles fødevareindkøb:
Drop ensretningen og skab værdi, lokal involvering, kvalitet og effektivitet
Økologisk Landsforening, juni 2014
Økologisk Landsforening mener, at fælles forpligtende fødevareudbud for landets kommuner og
offentlige institutioner kan have en række utilsigtede konsekvenser. Så som medføre en
forringelse af den offentlige måltidskvalitet, vanskeliggøre lokale producenters vej til lokale
køkkener samt skabe en ekstra arbejdsbyrde hos den enkelte kommune. Med andre ord,
undergrave både lokal bestemmelse på området og regeringens helt aktuelle investeringer i
udbud og køkkendrift, som løfter økologi, nul-spild, lokal fødevarer og madkvalitet.
Baggrund
Som opfølgning på den tidligere regerings aftale med KL om kommunernes økonomi fik SKI ansvar
for udarbejdelse af aftaler om fællesindkøb på 15-20 områder, alt fra vejsalt til computere. SKI
arbejder i disse dage på en markedsanalyse for et landsdækkende forpligtende fødevareudbud.
Det er imidlertid Økologisk Landsforenings holdning, at en sådan aftale er den forkerte vej at gå,
og stik imod målsætninger – og økonomiske investeringer – fra den nuværende og tidligere
regering.
Økologisk Landsforening mener, at fødevarer ikke egner sig et forpligtende udbud, da den enkelte
kommunes ønsker og behov er meget forskellige og ofte komplekse og ikke lader sig ensrette ind i
en overordnet indkøbsaftale. Der er mere kultur, flere værdimæssige spørgsmål og større lokal lyst
til involvering på området ”mad” end er tilfældet med vejsalt.
Mindre varemangfoldighed, lavere kvalitet
Det fremgår af SKI notat om forpligtende fødevareudbud, at der er tale om aftaler, der generelt
har et smallere standardiseret sortiment end SKI’s frivillige rammeaftaler. På fødevareområdet
strider dette princip imod såvel ernæringsmæssige som kvalitetsmæssige målsætninger, herunder
behovet for variation, som både vores børn og ældre nyder godt af. Konsekvensen vil være, at
bredden og diversiteten i fødevareudbuddet, som de offentlige køkkener får stillet til rådighed,
bliver kraftigt reduceret. Dette arbejder imod de højere håndværksmæssige og kulinariske
ambitioner, som blomstrer op lokalt i disse år, ligesom det undergraver fokus på varer i sæson og
fra lokalområdet. Det undergraver på den måde præcist de omlægninger, som
Fødevareministeriet i dag fremmer med midler til omlægning i offentlige køkkener, til sundere og
mere klimavenlig kost med mere grønt og mindre kød, mindre spil, køb af varer i sæson og med 60
% økologi. En omlægning, der har givet større faglighed, mere håndværk og stolthed hos
medarbejder i offentlige køkkener.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1391739_0002.png
Mindre lokal bestemmelse over mad
Med prisen som hovedfokus risikerer vi en ensretning og ”discountificering” af de offentlige
fødevareudbud. Gabet mellem den offentlige mad og befolkningens ønsker bliver endnu større, og
det i en tid hvor maden i den offentlige sektor er i offentlighedens – kritiske – fokus. Den enkelte
kommune har behov for at kunne tilpasse sit udbud, så det passer til netop deres lokale interesser.
Der er et stort lokalt engagement i mad, fra forældre til børn i daginstitutioner, til pårørende og
brugere i syge/pleje-sektoren. Men også de lokale producenter ser med stor alvor på denne sag –
det giver ikke mening, at de ting, der produceres lokalt, ikke kan spises lokalt. Og flere kommuner
ønsker at udnytte de muligheder for delaftaler, hvor mindre, også lokale, leverandører kan være
med. Fødevareministeriet har netop investeret 16 mio. kr. i etablering af ”Kloge Fødevareindkøb”,
der kan bistå de enkelte kommuner i udformning af udbud, der skaber bedre plads til
kommunernes ambitioner om mere økologi og flere lokale fødevarer. Efterspørgslen på denne
rådgivning fra Madkulturen er overvældende stor. Kommuner ønsker at tænke og handle nyt.
Mindre konkurrence
SKI skriver at der blot vil være én eller få leverandører på hver aftale. Der er få store grossisthuse
og en række mindre leverandører der i dag byder ind på offentlige udbud i Danmark. En
centralisering af de offentlige udbud, vil sandsynligvis favorisere de største grossistkæder og slå en
række små og mellemstore grossister – i særdeleshed de mindre virksomheder, som er
specialiseret i økologi – ud af det offentlige marked. Der er allerede meget skarp priskonkurrence,
så der er sandsynligvis ingen besparelser at hente ved at tilskynde denne udvikling, hvis man vel at
mærke ser på kommunens samlede fødevareudgifter. Koncentrationen af salg i færre hænder
risikerer at give mindre konkurrence, ikke mere. Sverige er landet netop i den situation, som nu er
fokus for et større kommissionsarbejde.
Ingen lettelse af arbejdsbyrden lokalt
Det er målet, at man med den nye SKI-aftale vil lette kommunernes arbejdsbyrde. Det mener
Økologisk Landsforeningen imidlertid ikke vil ske, måske snarere tværtimod. SKI skal kun stå for
den overordnede aftale, det bliver fortsat kommunen selv, der sidder med den daglige drift.
Derudover har kommunen ikke samme mandat over for grossisten, hvis kommunens lokale behov
ændrer sig, eller aftalen ikke bliver overholdt. En kommune vil ikke selv kunne opsige kontrakten.
Et vigtigt argument er, at man vil lette arbejdsgangene mht. fakturering i kommunerne. Men
fødevareområdet har mange flere tilfælde af returvarer, varer i restordre m.m. Derfor skal
kommunerne alligevel igennem samtlige fakturaer. Risikoen for, at afgørende opfølgning og
kontrolfunktioner falder mellem to stole, er overhængende. Der hvor SKI letter arbejdsgangen er
udelukkende i udbudsprocessen. Men netop dette stykke arbejde har regeringen afsat 16 mio.
kroner til i Kloge Fødevareindkøb, en indsats der skal give de enkelte kommuner de kompetencer,
der er nødvendige for lokalbestemmelse. Kompetencer som bliver umyndiggjort af en stor ”one-
size-fits-all” aftale.
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1391739_0003.png
Ifølge SKI selv, vil de udelukkende fokusere på de større institutionskøkkener. I dag bruger
kommunerne ofte de store køkkener som ”løftestang” for også at få aftaler for levering til de små
køkkener, som næsten ingen leverandører ønsker at betjene. De små køkkener, hvorfra bl.a. de
fleste af vores mindre børn får deres mad. Summen af de små køkkener gør, at de fortsat er
udbudspligtige, men hvem skal levere til dem, hvis alle de store kunder kommer på en SKI aftale?
Indkøb til de mindre køkkener bliver dermed, med store sandsynlighed, dyrere.
Et andet argument er, at SKI vil sikre en bedre service (leverancer m.m.) i udbud. Det er ikke vores
opfattelse, at kommunerne har svært ved selv at beskrive denne del af udbuddene.
Konklusion
Økologisk Landsforening mener, at det nye forpligtende SKI-udbud vil være til stor skade for den
lokal selvbestemmelse på fødevareområdet, for økologiske omlægning i landets offentlige
køkkener, for lokale indsatser for forbedret madkvalitet og –variation, og samlet set for al den
nytænkning og handlekraft, som der er lokalt for den offentlige madkvalitet. Der er en
overhængende fare for et ensidigt fokus på pris og store mængder, som presser kvalitet og
håndværk (og motivation, og stolthed) ud af de offentlige køkkener og reducerer konkurrence i
leverandørkæden, fordi meget få leverandører vil kunne være med. Der er behov for lokal
indflydelse og ikke ”one size fits all”.
Økologisk Landsforening anbefaler:
At regeringen og KL dropper fødevarer fra den lange liste over vareområder, hvor fælles
udbud skal etableres, og dermed at SKI stopper arbejdet med en forpligtende
fødevareaftale
At regeringen, som planlagt, lader ”Grøn pulje for lokal afsætning”, NaturErhvervstyrelsens
ordning for omlægning af offentlige køkkener, samt ”Kloge Fødevareindkøb” under
Madkulturen, gøre arbejdet. Man er langt i udarbejdelsen af forskellige løsningsmodeller,
og et forpligtende SKI-udbud på fødevarer vil spænde ben for det igangværende arbejde
Vigtige fokusområder:
Uanset hvilken vej man vælger, er følgende fokusområder ekstremt vigtige. Alle udbud bør derfor
arbejde med målsætninger på følgende områder:
Lokal social ansvarlighed
Lokale miljøkrav
Vægte kvalitet (50-60 % - således at prisen ikke altid bliver det afgørende)
Krav om 60 % økologi, ifølge regeringens målsætning, og som understøttelse af såvel SR
regerings og VK regeringens mål om en fordobling af det økologiske produktionsareal i
Danmark
Bredden i vareudbud
Resultatmål for innovationsfremme
Målsætning for lokale varer
PDF to HTML - Convert PDF files to HTML files
1391739_0004.png
Nyttige links:
Et link til regeringens og KL aftale om kommunernes økonomi fra SKIs hjemmeside:
http://www.ski.dk/SiteCollectionDocuments/Forpligtende_aftaler/Aftale_
om_kommunernes_oekonomi_for_2012.pdf
På SKIs hjemmesiden kan man læse mere om de forpligtende aftaler,
http://www.ski.dk/viden/Sider/KL---Forpligtende-aftaler.aspx
Kontakt: Rikke Thorøe Grønning, Food Service Team,
[email protected];
mobil: 40285856